Νοσοκομεία: Oι ανασφάλιστοι πληρώνουν μέσω ... εφορίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Απριλίου 2014
Πληθαίνουν σιγά –σιγά τα κρούσματα χρέωσης ανασφαλίστων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόσφατα, άνεργος 25χρονος αιμορροφιλικός εισήχθη στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην προμήθεια των φαρμάκων με τα οποία γίνεται πρόληψη των αιμορραγικών επεισοδίων. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε μεν, από την εφορία όμως, του ήρθε ο λογαριασμός. Ήταν 8.000 ευρώ.

Και παρότι υπάρχει κονδύλι στα νοσοκομεία για τέτοιες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιήθηκε εξ΄ αρχής. Χρειάστηκε η παρέμβαση των γιατρών, του Συλλόγου των ασθενών, για να ευαισθητοποιηθεί ο διοικητής του νοσοκομείου και να διευθετηθεί το θέμα.

Αντίστοιχα όμως, λίγο πριν το Πάσχα, το νοσοκομείο του Ρίο ζήτησε 845 ευρώ για τριήμερη νοσηλεία βρέφους τριών ημερών, που είχε ανεβάσει πυρετό, από τους άνεργους, άρα και ανασφάλιστους γονείς του. Το θέμα λύθηκε από τις ...συντάξεις των παπούδων...

Αξιολόγηση νοσηλευτών με ποσοστά...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Απριλίου 2014
Έξι μέρες έμειναν μέχρι την αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους γενικούς διευθυντές τους, για την εφαρμογή του ν.4250/14 για την αξιολόγηση στο δημόσιο.

Μέσα σε αυτό, περιλαμβάνονται και οι νοσηλευτές...

Οι οδηγίες από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ορίζουν πως μόνο το 25% των υπαλλήλων σε μία υπηρεσία θα μπορεί να έχει βαθμό 9 - 10, το 60% θα έχει βαθμό 7-8, και το υπόλοιπο 15% θα βαθμολογηθεί με 1-6.

Η αξιολόγηση έρχεται τη στιγμή που έχουμε 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι περίπου τριπλάσιος, δηλαδή 8,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Η απορία που προκύπτει είναι η εξής: πώς μπορεί κάποιος να αξιολογήσει έναν νοσηλευτή, που έχει 40-50 ασθενείς στη βάρδια του, όταν διεθνείς μελέτες μιλούν για αύξηση της θνησιμότητας όταν οι θέσεις νοσηλευτών είναι κενές;

Ιατροτεχνολογικά: στη χειρότερη θέση από τους κλάδους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Απριλίου 2014
Στη χειρότερη θέση του τομέα υγείας φαίνεται πως βρίσκεται ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊοντων, όπως διαπιστώνεται από πρόσφατη έρευνα της Icap.

Παρότι εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους, της τάξης του 43,7% κατά μέσο όρο, έναντι 33,4% των φαρμακευτικών και 20,5% του κλάδου των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, εμφανίζει ταυτόχρονα, τη χειρότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (-71,25%), όντας εκτεθειμένος σε δανεισμό (12 φορές πάνω από τα ίδια κεφάλαιά του).

Καθώς λοιπόν η εγχώρια παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ο μεγαλύτερος όγκος των υλικών αυτών αφορά εισαγόμενα προϊόντα και μάλιστα από ελληνικές αντιπροσωπείες, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί με τέτοιους περιορισμένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τα υλικά που χρειάζονται οι ασθενείς τους...

Μητρώα ασθενών: Επιπτώσεις από την καθυστέρησή τους

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Απριλίου 2014
Ο δρόμος για την καταγραφή των ασθενών με σοβαρές παθήσεις φαίνεται να «ανοίγει», μετά και την αναμόρφωση της λίστας φαρμάκων του ν.3816 που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ήδη έχει αποφασιστεί η δημιουργία μητρώων ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια μυελογενή λευχαιμία και ηπατίτιδες, σε μια συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με το Πανεπιστήμιο.

Μόνο που τα τρία συγκεκριμένα μητρώα, δεν είναι και τα πολυπληθέστερα. Μπορεί η κατάρτισή τους να φέρει τεχνογνωσία ώστε να καταρτιστούν και τα υπόλοιπα που χρειάζονται, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό, τουλάχιστον άμεσα.

Και με δεδομένους τους οικονομικούς περιορισμούς στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι προσπάθειες μετάθεσης του κόστους των συγκεκριμένων φαρμάκων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα συνεχίζεται, όπως θα συνεχίζεται και η ταλαιπωρία αυτών των ασθενών.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε εδώ, τη σχετική απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι είναι στην αρμοδιότητα των διοικητών των νοσοκομείων, η παροχή φαρμάκων σε χρονίους πάσχοντες σοβαρών παθήσεων της περιοχής τους, έστω κι αν τα μητρώα δεν έχουν ακόμη καταρτισθεί...

Αντιβίωση + ιώσεις; Σημειώσατε: λάθος

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Απριλίου 2014
Ειδική έρευνα έκανε το Ευρωβαρόμετρο, για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών και μόνο το 40% των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς, αλλά μόνο τα μικρόβια.

Την πρωτιά στις σωστές απαντήσεις, πήραν οι Σουηδοί, με ποσοστό 74% και αμέσως μετά ήταν οι Γάλλοι με 59%.

Πρώτοι στις λάθος απαντήσεις ήταν οι Ρουμάνοι που μόνο το 15% ήξερε, ενώ το 70% πιστεύει πως η αντιβίωση σκοτώνει τους ιούς. Αντίστοιχη είναι και η δική μας πρωτιά, αφού επίσης το 70% των Ελλήνων πιστεύει λανθασμένα πως η αντιβίωση σκοτώνει τους ιούς, ενώ μόνο το 25% των Ελλήνων γνωρίζει τη σωστή απάντηση.

Και καθώς δεν έχουν γίνει συστηματικές καμπάνιες ενημέρωσης, πώς να γνωρίζει ο γενικός πληθυσμός;

Ιδίως μάλιστα τη στιγμή που στην πλειοψηφία των ασθενών, μετά από μια σοβαρή γρίπη χορηγούνται αντιβιοτικά, όχι για τον ιό, αλλά για τη λοίμωξη που προκλήθηκε στη συνέχεια...

Αντιρετροϊκά φάρμακα, πλέον με ονοματεπώνυμο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Απριλίου 2014
Χωρίς εκπλήξεις δημοσιεύθηκε τελικά η νέα λίστα φαρμάκων του ν.3816/2010, με τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων.

Βέβαια, ορισμένα φάρμακα μετακινήθηκαν στην κατηγορία διάθεσης μόνο από τα νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας, αν και οι άλλες δύο κατηγορίες διάθεσης, μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ ή μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, επίσης παραμένουν.

Η νέα λίστα συμπεριέλαβε αυτή τη φορά τα φάρμακα που πήραν τιμή και κυκλοφορούν από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς επίσης και τα φάρμακα κατά του AIDS για να επωφελείται το δημόσιο με την έκπτωση 6,5% επί της νοσοκομειακής τιμής τους.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να ήταν ακριβά, πάντα, όμως όπως εξηγούν οι «ψίθυροι», δεν περιλαμβάνονταν παλαιότερα στη λίστα αυτή, για να διατηρείται η ανωνυμία των πασχόντων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αίρεται το ιατρικό απόρρητο.

Μόνο που από τώρα και στο εξής, η παροχή των φαρμάκων, θα γίνεται με ονοματεπώνυμο...

Ένας γιατρός για 70 ασθενείς σε μέρες διαθεσιμότητας...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Απριλίου 2014
Αδειάζουν σιγά – σιγά οι κλινικές στα νοσοκομεία όπου είχαν μετακινηθεί οι γιατροί των κλινικών του ΙΚΑ...

Οι αποφάσεις της διαθεσιμότητας (μέχρι να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ), έχουν πια ονοματεπώνυμο και με την κοινοποίησή τους σε κάθε π. γιατρό νοσοκομείου του ΙΚΑ, το νοσοκομείο του ΕΣΥ στο οποίο είχε μεταφερθεί δεν χάνει έναν γιατρό, αλλά ολόκληρη την κλινική! Γιατί οι κλινικές, όπως ήταν δομημένες στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, μεταφέρθηκαν αυτούσιες στη νέα τους «στέγη», δηλαδή στο νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Με την κοινοποίηση λοιπόν της διαθεσιμότητητας, αντίστοιχα, παίρνουν ... εξιτήριο και οι ασθενείς της κλινικής...

Παρότι η ζήτηση υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, παρότι στα κεντρικά νοσοκομεία τα ράντζα δίνουν και παίρνουν, η διαθεσιμότητα οδηγεί σε άδειες κλινικές και κλίνες, τη στιγμή που σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες», οι γιατροί και νοσηλευτές που απομένουν, ασκούν το λειτούργημά τους στα επείγοντα, σε αναλογία 1 υγειονομικός για 70 ασθενείς.

Και αυτοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η επανατοποθέτησή τους...

ΚΑΤ: Mε το ζόρι γίνονται αρθροπλαστικές λόγω ψαλιδιού στον προϋπολογισμό

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Απριλίου 2014
Τις μεγαλύτερες μειώσεις προϋπολογισμού από όλα τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει πετύχει το ΚΑΤ, αφού ο προϋπολογισμός του 2011 ήταν κατά 23% μειωμένος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010, του 2012 κατά 22% και του 2013 κατά 5%.

Το νοσοκομείο, πέτυχε τις εξοικονομήσεις που του ζητήθηκαν, μόνο που όπως φαίνεται, έπιασε «πάτο».

Μέχρι και η οικονομική υπηρεσία θεωρεί πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μείωσης των δαπανών και ανησυχεί για τις πρόσθετες περικοπές που ζητούνται από το υπουργείο.

Το Δ.Σ. παρατηρεί υπέρβαση δαπανών για συντηρήσεις – επισκευές μηχανημάτων, παροχή υπηρεσιών κ.α., ήδη από τον Ιανουάριο.

Και παρά τη ... δημιουργική λογιστική που εφαρμόζει η οικονομική υπηρεσία, το Δ.Σ. δεν μπορεί να βρει άλλο τρόπο ώστε να μην περικόψει σημαντικές δραστηριότητες.

Μάλιστα, ενημερώνοντας σχετικά την 1η ΥΠΕ, διαπιστώνει «κίνδυνο μείωσης της επιχειρηματικής του δράσης από τον Απρίλιο», επειδή από συμβάσεις του 2013 δεσμεύονται πιστώσεις του 2014.

Και το πρώτο που «βλέπει» να περικόπτεται είναι ιατρικές πράξεις, (όπως επεμβάσεις αρθροπλαστικών ισχίου) εφόσον δεν εγκριθεί πρόσθετη επιχορήγηση του Νοσοκομείου...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη