Φρένο και στις πληρωμές πρόσθετων εφημεριών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Δεκεμβρίου 2014
«Φρένο» στις πρόσθετες εφημερίες των νοσοκομείων, παρά τις δραματικές ελλείψεις που παρουσιάζουν οι κλινικές τους από την υποστελέχωση, βάζει ο νέος νόμος για τη δημιουργία παρατηρητηρίου άνοιας.

Καθώς από το 2010 επιτρέπονταν πρόσθετες εφημερίες σε περίπτωση που οι διοικήσεις νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών το έκριναν απαραίτητο, η νέα διάταξη που ισχύει πλέον, βάζει «κόφτη» των πρόσθετων εφημεριών, στο 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε νοσοκομείο, έστω κι αν συνεχίζεται η πληρωμή των εφημεριών αυτών από το νοσοκομείο και την ΥΠΕ.

Γιατί έγινε αυτό;

Μα γιατί αν καλύπτονται τέτοιες ανάγκες από τους επικουρικούς, δεν θα μείνουν έσοδα στα νοσοκομεία...

Στο 158% η αύξηση της συμμετοχής ασφαλισμένων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Δεκεμβρίου 2014
Η μέση συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακά τους έχει φτάσει πια το 30% περίπου.

Από πρόσφατη μελέτη όμως, σε τυχαίο δείγμα περίπου 40.000 συνταγών από φαρμακεία της Λαμίας, φαίνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής αυξανόταν σιγά – σιγά στην πορεία των ετών, από 11,28% το 2011, σε 14,1% το 2012, σε 19,97% το 2013 για να φτάσει σήμερα στο 29,08%.

Και ενώ η μέση συμμετοχή του ασφαλισμένου ανά συνταγή, ξεκίνησε στα 6,58 ευρώ το 2011, σήμερα έχει φτάσει στα 10,87 ευρώ.
Με άλλα λόγια, η μελέτη καταλήγει: Το διάστημα 2011-2014, η αύξηση στο μέσο ποσοστό συμμετοχής ασφαλισμένων είναι 157,75% και στη μέση συμμετοχή ανά συνταγή, είναι 65,22%.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Οι τιμές αναφοράς αύξησαν το 2012 τη συμμετοχή ασφαλισμένου κατά 2,41 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 2013, αυτή η συμμετοχή λόγω τιμών αναφοράς αυξήθηκε κατά 26,24% και φέτος, η συμμετοχή ανέβηκε στο 47,72%, από το οποίο το 85% πληρώνει ο ασφαλισμένος και μόλις 15% πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ...

Συνταγές ειδικών φαρμάκων, μόνον ''κατόπιν συστάσεως''...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Δεκεμβρίου 2014
Ένα πολύπλοκο σύστημα ελέγχου των συνταγών, συζητιέται τις τελευταίες ημέρες στον ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας του αλαλούμ με τα πλαφόν συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα.

Τώρα βέβαια, για τις απαγορεύσεις στις συνταγογραφήσεις μερίδιο ευθύνης έχουν και οι διάφορες ιατρικές ειδικότητες που διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα έχει αρμοδιότητα εδώ ή εκεί. Οι «κακές γλώσσες» λένε πως το πρόβλημα ξεκίνησε από τους πνευμονολόγους, που ζήτησαν να απαγορευθούν όλα τα φάρμακα του αναπνευστικού, ακόμη και τα πιο απλά, από τη συνταγογράφηση άλλων ειδικοτήτων.

Έτσι, αφού γενικοί γιατροί και παθολόγοι δεν μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα όλων των ειδικοτήτων, πλην όμως καλύπτουν τους ασθενείς τους συνολικά, τώρα οι σκέψεις στρέφονται στη συνταγή – σύσταση του ειδικού γιατρού, προκειμένου να συνταγογραφήσει ο γενικός γιατρός.

Για τον ασθενή, ούτε λόγος.

Ιατρικές ειδικότητες και ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν. Μπορεί άνετα, την ώρα που είναι άρρωστος, να μεταπηδά από ιατρείο σε ιατρείο, για να βρει μια λύση...

''Παρενέργειες'' αγωγών στο ΤΣΑΥ φέρνουν οι φαρμακοποιοί...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Δεκεμβρίου 2014
Η κακοδιοίκηση στο ΤΣΑΥ είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το καλοκαίρι που πέρασε. Τουλάχιστον οι φαρμακοποιοί, έβλεπαν το πρόβλημα από τότε, οπότε ξεκίνησαν να μελετούν το τι πρόκειται να κάνουν, αφού δεν μπορούσαν «να τα βγάλουν πέρα» με τις υπηρεσίες του Ταμείου.

Μεμονωμένες κινήσεις, έκαναν λόγο για αγωγές, προκειμένου να μην παραγραφούν τα δικαιώματά τους, τουλάχιστον για τους μονοσυνταξιούχους, δηλαδή τους φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακείο και δεν θα δικαιούνται άλλη σύνταξη από ΙΚΑ, Δημόσιο κλπ.

Πριν τις αποκαλύψεις για απώλεια 200 εκ. ευρώ από το ΤΣΑΥ, από το πόρισμα ελέγχου των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τρείς ομάδες είχαν συγκροτηθεί για τη διεκδίκηση των οφειλομένων. Ένας - ένας οι φαρμακοποιοί έσπευδαν να καταθέτουν τις αγωγές τους.

Τώρα βέβαια, μετά και τις αποκαλύψεις, ο ρυθμός με τον οποίο συντάσσονται οι αγωγές αυξάνεται...

Και σύμφωνα με τις συμβουλές που δίνονται –και συλλογικά πλέον από τους θεσμικούς φορείς των φαρμακοποιών – είναι να σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι, πριν κλείσει το 2014, για να μην υπάρξουν παραγραφές...

Από ''του χρόνου'' τα νέα φάρμακα στην αγορά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Δεκεμβρίου 2014
Μετά τις 10 Ιανουρίου θα είναι τελικά διαθέσιμα για τους ασθενείς τα νέα φάρμακα που πήραν πρόσφατα τιμή από την τελευταία Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

Αν και το υπουργείο περίμενε να γίνει ανάρτηση του νέου δελτίου τιμών την περασμένη Παρασκευή, η τελική επεξεργασία από τις υπηρεσίες του ΕΟΦ και η κατάρτιση πρακτικού, έχει πάρει λίγες μέρες παραπάνω, και αναμένεται άμεσα να ολοκληρωθεί.

Θα ακολουθήσει η αποστολή του δελτίου τιμών στην Επιτροπή Λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων, όπου τα φάρμακα θα κατηγοριοποιηθούν ως προς την συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στο κόστος τους, με την ένταξή τους είτε στη θετική λίστα, είτε στην αρνητική ή είτε στων ΜΗΣΥΦΑ.

Καθώς λοιπόν η Επιτροπή Λίστας δεν πρόκειται να συνεδριάσει άμεσα, τα νέα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα από ... του χρόνου...

‘’Εκδρομές’’ εντός ΥΠΕ για τις ελλείψεις γιατρών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2014
Στη «διασύνδεση των νοσοκομείων» φαίνεται πως ρίχνει τώρα το βάρος το υπουργείο Υγείας, για να καλύψει τα τεράστια κενά γιατρών στο ΕΣΥ.

Ενεργοποιώντας τον περσινό νόμο για τις διασυνδέσεις των νοσοκομείων, ζητά από τους διοικητές των νοσοκομείων να καλύπτονται τα κενά αυτά, με «ανταλλαγές πληθυσμών» από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, μέσα στην ίδια υγειονομική περιφέρεια.

Δηλαδή: λείπει μια μέρα ένας καρδιολόγος από το ένα νοσοκομείο, θα καλύψει τα περιστατικά του νοσοκομείου άλλος καρδιολόγος, από άλλο νοσοκομείο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο γιατρός που θα κάνει την αναπλήρωση, μέσα στο μήνα θα καλείται να μετακινείται εντός της περιφέρειάς του αρκετές φορές.

Και καθώς η καρδιολογική της Ξάνθης κινδυνεύει ήδη 4 μέρες το μήνα, καλύπτονται από καρδιολόγο της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι επικουρικοί και οι μόνιμοι γιατροί που θα προσληφθούν, βρίσκονται ακόμη ... στο δρόμο κι έρχονται...

Αντίστοιχα, στο δρόμο βρίσκεται και παιδίατρος από την Ικαρία που ζήτησε μετάθεση στον Αγ. Νικόλαο, προκειμένου να μην κλείσει η παιδιατρική κλινική στην Κρήτη...

Μόνο που κανείς δεν τολμά να πει ότι η στελέχωση των νοσοκομείων πλέον πλησιάζει τα όρια ασφαλείας...

Και νέες αλλαγές στην απόφαση περί συνταγογράφησης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Δεκεμβρίου 2014
Αυτή η απόφαση για τις συνταγογραφήσεις των γιατρών μόνο προβλήματα δημιούργησε τελικά, αντί να λύσει τα προϋπάρχοντα!

Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα έχει να κάνει με τους γενικούς γιατρούς και τι επιτρέπεται αυτοί να συνταγογραφούν.

Το πρόβλημα επεκτάθηκε μέχρι που σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ Μποδ. Μερκούρη για να δουν το θέμα πρακτικά.

Η σύσκεψη είχε ως αποτέλεσμα να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα παραπέμψει σε λύση του θέματος. Την επιτροπή θα συγκροτήσουν δύο εκπρόσωποι της ΕΛΕΓΕΙΑ και δύο του ΕΟΠΥΥ που θα καταρτίσουν σχετική εγκύκλιο.

Και για το «φόβο των Ιουδαίων», στην περίπτωση που η εγκύκλιος δεν μπορέσει να εφαρμοστεί γιατί θα προσκρούει στις διατάξεις της απόφασης, οι δύο πλευρές, αποφάσισαν σε συντονισμό μεταξύ τους, να καταφύγουν στη βοήθεια του υπουργού, για να ξεπεραστεί το νομοτεχνικό πρόβλημα...

Να δούμε τελικά πόσες αλλαγές θα χρειαστούν για την αρχική απόφαση περί συνταγογράφησης...

Από του χρόνου αλλαγές στις προμήθειες νοσοκομείων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Δεκεμβρίου 2014
Τον γενικό γραμματέα Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη επισκέφθηκε προ ημερών αντιπροσωπεία των εταιριών ιατρικού εξοπλισμού, με στόχο να εκφράσει την ανησυχία της για το σύστημα προμηθειών, στον τομέα υγείας.

Οι διαπιστώσεις, κοινές: καθυστερήσεις στη διενέργεια των διαγωνισμών, καθυστερήσεις στις πληρωμές, ελλείψεις στα νοσοκομεία και δυσκολίες στην καθημερινή πρακτική.

Μαζί με τις κοινές διαπιστώσεις, οι δυο πλευρές, μοιράστηκαν επίσης και την αγωνία για την πορεία του συστήματος.
Όσο για τη διόρθωση των προβλημάτων όμως, αυτή μετατέθηκε για … του χρόνου!

Μια η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μια οι γιορτές των Χριστουγέννων, η μετάθεση ήταν αναπόφευκτη…
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη