Προϋπολογισμοί έως τον Ιούνιο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Απριλίου 2014
Μαύρα βλέπουν τα πράγματα με τα οικονομικά των νοσοκομείων οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Βαρνάβας και Μηλιός.

Ο πρώτος, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εκτιμά ότι οι προϋπολογισμοί επαρκούν έως τον Ιούνιο.

“Μετά, έρχεται το χάος”, σχολίασε ο κ. Βαρνάβας έπειτα από την επίσκεψή του μαζί με τον κ. Μηλιό στα νοσοκομεία “Αγία Σοφία” και “Αττικόν”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε, επίσης, ότι πολλοί ανασφάλιστοι έρχονται αντιμέτωποι με χρεώσεις που τους αποστέλλει το Δημόσιο Ταμείο, έπειτα από “δωρεάν” νοσηλεία τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Κάλεσε, δε, τον υπουργό Υγείας να σιωπήσει μέχρι την εκπνοή της θητείας του...

Μελέτη στρατηγικής ανάπτυξης στο φάρμακο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Απριλίου 2014
Μια μελέτη που υπολογίζει τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία, συνέταξε το ΙΟΒΕ. Η μελέτη αυτή αναλύει ξεχωριστά ως έναν πυλώνα τα ζητήματα παραγωγής και εξαγωγών του κλάδου και ως δεύτερο, το κομμάτι δραστηριοποίησης που αφορά την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Και καθώς υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας, αυτή τη φορά, η ειδοποιός διαφορά είναι αυτό που θα ακολουθήσει από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Αυτό λοιπόν που καταρτίζεται τώρα, είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική πρόταση, με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων εταίρων – φορέων του κλάδου.

Στόχος βέβαια είναι η ανακοίνωσή της να μην περιοριστεί στους φορείς του ... εσωτερικού, αλλά να επεκταθεί και στους ...αλλοδαπούς εταίρους, ήτοι task force, Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (EFPIA) κλπ, για να επιτευχθεί τελικά ένας σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής για καινοτομία, παραγωγή, εξαγωγές και ανάπτυξη της απασχόλησης και του ΑΕΠ.

Με ισοτιμίες Μαΐου η τιμολόγηση φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Απριλίου 2014
Ένα νέο δελτίο τιμών για να καταρτισθεί, χρειάζεται προετοιμασία.

Για αυτό λοιπόν, ο ΕΟΦ, ξεκίνησε τις συσκέψεις, ώστε να ξεκαθαριστεί το επόμενο δελτίο τιμών, τι θα περιλαμβάνει από νέα προϊόντα, τι διορθώσεις κλπ.

Και καθώς τα δύο αυτά θέματα δεν είναι σαφή ακόμη, τουλάχιστον συμφωνήθηκε τι τιμές θα υπολογιστούν, και με ποιες ισοτιμίες, για τα προϊόντα που κυκλοφορούν εκτός Ευρωζώνης.

Λοιπόν, αποφασίσθηκε ότι οι ισοτιμίες που θα χρησιμοποιηθούν, είναι αυτές της 2ας Μαϊου 2014.

Έλα όμως που η Τσεχία, είναι μια από τις βασικές χώρες που λαμβάνονται υπόψιν, τόσο σε ότι αφορά τα γενόσημα, όσο και γενικότερα στις τιμές της (είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης).

Η Τσεχία τον περασμένο Νοέμβριο, υπέστη μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της με αποτέλεσμα να εκδώσει ανακοίνωση, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η νέα ισοτιμία της στον υπολογισμό τιμών για τα φάρμακα.

Όπως αντίστοιχα είχαμε κάνει κι εμείς που είχαμε εκδόσει σχετική ανακοίνωση, με τις επίπεδες μειώσεις τιμών, για να μην δημιουργηθούν ελλείψεις διεθνώς, αφού και η χώρα μας είναι χώρα αναφοράς για κάποιες άλλες χώρες, ακόμη και εκτός Ευρώπης.

Μόνο που όπως ψιθυρίζουν οι «κακές γλώσσες», συζητήθηκε το θέμα στον ΕΟΦ, αποφασίσθηκε να χρησιμοποιηθούν οι ισοτιμίες της επόμενης Παρασκευής και αποφασίσθηκε επίσης η σχετική τσεχική ανακοίνωση, να αγνοηθεί πανηγυρικά...

Αναβάθμιση στην Amgen

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Απριλίου 2014
Σε διευθύντρια του Business Unit της, αναβαθμίστηκε τελευταία η κ. Άρτεμις Αθανασίου, η οποία από πέρυσι τον Ιανουάριο είχε «μετακομίσει» στην Amgen, ως senior manager του Business Unit γενικής ιατρικής της εταιρίας.

Με την αναβάθμιση από senior manager σε διευθύντρια, η κα Αθανασίου, ανέλαβε εκτός από τη χώρα μας, και την Κύπρο.

Νοσοκομεία: Oι ανασφάλιστοι πληρώνουν μέσω ... εφορίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Απριλίου 2014
Πληθαίνουν σιγά –σιγά τα κρούσματα χρέωσης ανασφαλίστων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόσφατα, άνεργος 25χρονος αιμορροφιλικός εισήχθη στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην προμήθεια των φαρμάκων με τα οποία γίνεται πρόληψη των αιμορραγικών επεισοδίων. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε μεν, από την εφορία όμως, του ήρθε ο λογαριασμός. Ήταν 8.000 ευρώ.

Και παρότι υπάρχει κονδύλι στα νοσοκομεία για τέτοιες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιήθηκε εξ΄ αρχής. Χρειάστηκε η παρέμβαση των γιατρών, του Συλλόγου των ασθενών, για να ευαισθητοποιηθεί ο διοικητής του νοσοκομείου και να διευθετηθεί το θέμα.

Αντίστοιχα όμως, λίγο πριν το Πάσχα, το νοσοκομείο του Ρίο ζήτησε 845 ευρώ για τριήμερη νοσηλεία βρέφους τριών ημερών, που είχε ανεβάσει πυρετό, από τους άνεργους, άρα και ανασφάλιστους γονείς του. Το θέμα λύθηκε από τις ...συντάξεις των παπούδων...

Αξιολόγηση νοσηλευτών με ποσοστά...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Απριλίου 2014
Έξι μέρες έμειναν μέχρι την αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους γενικούς διευθυντές τους, για την εφαρμογή του ν.4250/14 για την αξιολόγηση στο δημόσιο.

Μέσα σε αυτό, περιλαμβάνονται και οι νοσηλευτές...

Οι οδηγίες από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ορίζουν πως μόνο το 25% των υπαλλήλων σε μία υπηρεσία θα μπορεί να έχει βαθμό 9 - 10, το 60% θα έχει βαθμό 7-8, και το υπόλοιπο 15% θα βαθμολογηθεί με 1-6.

Η αξιολόγηση έρχεται τη στιγμή που έχουμε 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι περίπου τριπλάσιος, δηλαδή 8,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Η απορία που προκύπτει είναι η εξής: πώς μπορεί κάποιος να αξιολογήσει έναν νοσηλευτή, που έχει 40-50 ασθενείς στη βάρδια του, όταν διεθνείς μελέτες μιλούν για αύξηση της θνησιμότητας όταν οι θέσεις νοσηλευτών είναι κενές;

Ιατροτεχνολογικά: στη χειρότερη θέση από τους κλάδους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Απριλίου 2014
Στη χειρότερη θέση του τομέα υγείας φαίνεται πως βρίσκεται ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊοντων, όπως διαπιστώνεται από πρόσφατη έρευνα της Icap.

Παρότι εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους, της τάξης του 43,7% κατά μέσο όρο, έναντι 33,4% των φαρμακευτικών και 20,5% του κλάδου των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, εμφανίζει ταυτόχρονα, τη χειρότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (-71,25%), όντας εκτεθειμένος σε δανεισμό (12 φορές πάνω από τα ίδια κεφάλαιά του).

Καθώς λοιπόν η εγχώρια παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ο μεγαλύτερος όγκος των υλικών αυτών αφορά εισαγόμενα προϊόντα και μάλιστα από ελληνικές αντιπροσωπείες, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί με τέτοιους περιορισμένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τα υλικά που χρειάζονται οι ασθενείς τους...

Μητρώα ασθενών: Επιπτώσεις από την καθυστέρησή τους

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Απριλίου 2014
Ο δρόμος για την καταγραφή των ασθενών με σοβαρές παθήσεις φαίνεται να «ανοίγει», μετά και την αναμόρφωση της λίστας φαρμάκων του ν.3816 που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ήδη έχει αποφασιστεί η δημιουργία μητρώων ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια μυελογενή λευχαιμία και ηπατίτιδες, σε μια συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με το Πανεπιστήμιο.

Μόνο που τα τρία συγκεκριμένα μητρώα, δεν είναι και τα πολυπληθέστερα. Μπορεί η κατάρτισή τους να φέρει τεχνογνωσία ώστε να καταρτιστούν και τα υπόλοιπα που χρειάζονται, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό, τουλάχιστον άμεσα.

Και με δεδομένους τους οικονομικούς περιορισμούς στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι προσπάθειες μετάθεσης του κόστους των συγκεκριμένων φαρμάκων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα συνεχίζεται, όπως θα συνεχίζεται και η ταλαιπωρία αυτών των ασθενών.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε εδώ, τη σχετική απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι είναι στην αρμοδιότητα των διοικητών των νοσοκομείων, η παροχή φαρμάκων σε χρονίους πάσχοντες σοβαρών παθήσεων της περιοχής τους, έστω κι αν τα μητρώα δεν έχουν ακόμη καταρτισθεί...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη