Νέο Δ.Σ. στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Δεκεμβρίου 2014
Νέος πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, ανέλαβε ο κ. Ευ. Φιλόπουλος, Διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Αγ. Σάββας και υπεύθυνος της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου.

Στο νέο Δ.Σ. εξελέγησαν ακόμη δύο νέα πρόσωπα, επίσης διευθυντές κλινικών από το νοσοκομείο Αγ. Σάββας, ο ογκολόγος παθολόγος Χρήστος Πανόπουλος και η βιοχημικός Αγγελική Σταθάκη - Φερδερίγου.

Νέος πρόεδρος PIF ο κ. Roberto Greco

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Δεκεμβρίου 2014
Νέος πρόεδρος στο Pharma Innovation Forum (PIF) για την επόμενη διετία, αναδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές του Συνδέσμου την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GlaxoSmithKline, κ. Roberto Greco.

Ο κ. Greco διαδέχεται στην προεδρία του PIF τον κ. Eric Nordkamp, διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Hellas, ο οποίος είχε δηλώσει την πρόθεσή του να μην μετέχει και πάλι στις εκλογές, ενόψει πιθανής μετακίνησής του.

Παλιές κλινικές με ευνοϊκές προδιαγραφές;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Δεκεμβρίου 2014
Μπορεί να είναι ένας Όμιλος διαγνωστικών κέντρων και κλινικών που ενδιαφέρεται για αυτό, όμως ακολουθούν και άλλοι τέσσερις ιδιοκτήτες παλαιών κλινικών που είχαν ενοικιάσει τα κτίριά τους στο ΙΚΑ για να στεγάσει τα νοσοκομεία του.

Ο λόγος, για τις άδειες των κλινικών αυτών, οι οποίες χάθηκαν, εξαιτίας των συμβάσεων με το ΙΚΑ ή το ΕΣΥ. Τις άδειες αυτές, προτίθεται τώρα να δώσει το υπουργείο Υγείας με αυτόματη υπαγωγή στο Π.Δ. 235/2000, με μια απλή αίτηση, εντός ενός έτους.

Χωρίς άδεια λειτουργίας, αλλά και χωρίς σύμβαση πια, αφού το ΙΚΑ εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία του απορροφήθηκαν από το ΕΣΥ, τα κτίρια αυτά μένουν κενά και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με άλλον τρόπο...

Οι τελευταίοι υπουργοί Υγείας έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να περάσουν τη ρύθμιση από τη Βουλή, όμως δεν έχει καταστεί εφικτό.

Και όπως αναφέρουν οι «κακές γλώσσες», ο λόγος είναι ότι οι κλινικές αυτές πρέπει να πάρουν άδεια βάσει του ΠΔ 517/91...

Μονάχα που έτσι, ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλά και η δυναμικότητα των κλινικών αυτών θα πέσει στα τάρταρα...

Στη “σκακιέρα” το rebate 50 - 50

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Δεκεμβρίου 2014
Από μέρα σε μέρα, ετοιμάζεται ο ΕΟΠΥΥ να στείλει ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τους καλοπληρωτές ή κακοπληρωτές των rebate και clawback του 3ου τριμήνου του έτους. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, η λίστα θα είναι έτοιμη, σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, θα μπορέσει το υπουργείο με τη σειρά του, να λάβει τα μέτρα του.

Εδώ, το θέμα αφορά τα φάρμακα, αφού για τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά, το θέμα ... «λύνεται» πολύ εύκολα με την μη εξόφληση τιμολογίων...

Τι θα πάθουν οι «κακοπληρωτές»;

Ο νόμος δίνει την ευχέρεια να πεταχτούν τα φάρμακα για τα οποία δεν πληρώνεται rebate, εκτός θετικής λίστας. Μόνο που το μέτρο έχει εφαρμοστεί – σύμφωνα με παράγοντες του ΕΟΠΥΥ – μόνο μία φορά, πέρυσι το Μάρτιο.

Το πιο καίριο rebate στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η «μοιρασιά» μεταξύ ασθενών και φαρμακευτικών, της συμμετοχής σε φάρμακα μοναδικά, από την ασφαλιστική τιμή μέχρι τη λιανική, το οποίο ως το τέλος του έτους υπολογίζεται στα 15 εκ. ευρώ, ενώ για του χρόνου το ποσό ανεβαίνει στα 65 εκ. ευρώ.

Και καθώς οι φαρμακευτικές έχουν προσβάλει το μέτρο στο ΣτΕ, δεν το αναγνωρίζουν, ούτε φαίνονται διατεθειμένες να το πληρώσουν.

Αυτή η αναμονή της επόμενης κίνησης, είναι σαν σκληρή παρτίδα σκάκι...

Σταθερή κατανάλωση φαρμάκων, σταθερή και η νοσηρότητα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Δεκεμβρίου 2014
Μια σταθερότητα διακρίνει τις ποσότητες φαρμάκων που καταναλώνουμε την τελευταία χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας μελετών IMS, κατά το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2013-2014, η κατανάλωση από πλευράς όγκου, αυξήθηκε μόλις κατά 1,11% συνολικά, στα 367.εκ. τεμάχια περίπου, από 363 εκ. τεμάχια, τον Σεπτέμβριο πέρυσι.

Καθώς τη μερίδα του λέοντος απορροφούν τα φάρμακα που βρίσκονται στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων και οι ποσότητες των φαρμάκων αυτών αυξήθηκαν ελάχιστα (285,6 εκ. τεμ. από 283,2 εκ. τεμ.), και τα φάρμακα που εντάσσονται στην αρνητική λίστα αυξήθηκαν μόλις κατά 0,099% το ίδιο διάστημα, το ποσοστό της αύξησης φαίνεται να δίνουν τα ΜΗΣΥΦΑ, που αυξήθηκαν κατά 2,3% στα 68 εκ. τεμ. από 66,4 εκ. τεμάχια.

Όσο για τις αξίες των φαρμάκων την ίδια περίοδο, αυτές «έπεσαν» συνολικά από τα 2,8 δις. ευρώ το 2013, στα 2,66 δις. ευρώ ως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ευτυχώς τουλάχιστον η νοσηρότητα δεν έχει αυξηθεί σημαντικά…

Χωρίς εκτελεστικό διευθυντή ο Ευρωπαϊκός ΕΟΦ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Δεκεμβρίου 2014
Σε αναζήτηση εκτελεστικού διευθυντή βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά την αναγκαστική αποχώρηση του Guido Rasi τον περασμένο μήνα, εξαιτίας απόφασης του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης της Ε.Ε.

Είχε προηγηθεί έφεση για τη διαδικασία επιλογής και διορισμού του εκτελεστικού διευθυντή από το 2011, από τον Εμίλ Χρίστοφ, π. στέλεχος του Βουλγαρικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το ΔΣ του ΕΜΑ σε έκτακτη συνάντηση στη Ρώμη επιβεβαίωσε ότι μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο πρόσωπο, αναλαμβάνει ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής Andreas Pott.

Rebate φαρμακευτικών – ασθενών 50%- 50%: «άρξασθε»!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Δεκεμβρίου 2014
«Τρικυμία» επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις φαρμακευτικές, καθώς επιστολές με τη «λυπητερή» του rebate, έχουν σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα ζητείται η καταβολή των ποσών σήμερα...

Πώς υπολογίστηκαν τα ποσά αυτά για την κάθε εταιρία, ποια από τα 7 είδη rebate περιλαμβάνουν και πόσο είναι το κάθε ένα, δεν αναγράφεται στις σχετικές επιστολές, και κανείς μέχρι ώρας δεν έχει καταφέρει να βρει την απάντηση.

Πάντως, από αδρούς υπολογισμούς, το rebate 3ου τριμήνου (ως το τέλος Σεπτεμβρίου δηλαδή), εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω από το 15% του τζίρου των επιχειρήσεων...

Στις τρέχουσες επιστροφές, περιλαμβάνεται και ένα 15θήμερο από το 50- 50% συμμετοχής των φαρμακευτικών στη δαπάνη των μοναδικών φαρμάκων για τα οποία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οι ασθενείς πλήρωναν τα ποσά της διαφοράς, μόνοι τους. Συνολικά ως το τέλος της χρονιάς το ποσό αυτό θα φτάνει τα 15 εκ. ευρώ περίπου.

Όμως παρότι υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους εκπροσώπους του κλάδου και τις εταιρίες ξεχωριστά, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλλουν τα ποσά μέχρι να υπάρξει η σχετική απόφαση.

Όσο για το υπουργείο, μπορεί να αναγνωρίζεται η επιβάρυνση προς τις επιχειρήσεις, όμως ξεκαθαρίζεται ότι η όποια ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, οπότε καλά θα κάνουν οι εταιρίες να πληρώσουν...

Πιέσεις στα γενόσημα από την Τρόικα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Νοεμβρίου 2014
Επανέρχονται οι συζητήσεις για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, μετά το αλλαλούμ που έχει προκύψει από τις οριζόντιες μειώσεις, τα λάθη που έχουν γίνει και τις διαφωνίες με τις χώρες που χρησιμοποιούνται στο Παρατηρητήριο Τιμών, και τους υπολογισμούς για την εξαγωγή των τιμών εάν τα στοιχεία δεν είναι ανακοινώσιμα.

Η πρόταση του υπουργείου κάνει λόγο για κοστολόγηση πρωτοτύπων με ή χωρίς προστασία πατέντας με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης. Στην αρχική πρόταση προέβλεπε ότι τα γενόσημα, θα ακολουθήσουν με μείωση τιμής στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου τους.

Δόθηκε η πρόταση στην τρόικα και αυτή αντέδρασε, ζητώντας να τηρηθεί το ποσοστό 65% της τιμής του πρωτοτύπου, που προβλέπεται σήμερα...

Και εδώ αρχίζουν οι αντιδράσεις των ελληνικών φαρμακευτικών...

Να δούμε πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση, αφού η τελική ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί σε απόφαση για την επικείμενη γενική ανακοστολόγηση. Μόνο που η τελευταία, παραπέμπεται τώρα για Φεβρουάριο, αντί του Ιανουαρίου που προβλεπόταν αρχικά...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη