Διάλογος στο Lancet για την κρίση στην Ελλάδα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Μαΐου 2014
«Διάλογο» μέσω του Lancet, κάνουν οι οικονομολόγοι της υγείας της χώρας μας, με αφορμή την οικονομική κρίση στην υγεία.

Ο καθηγητής Οικονομικής και Χρηματοδοτικής Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας κ.Δημήτρης Νιάκας με τους συνεργάτες του, σε δημοσίευσή τους στο Lancet, αμφισβητούν τη δυνατότητα ανάκαμψης του συστήματος υγείας της χώρας μας, μόνο με την υλοποίηση δύο παραμέτρων, στις οποίες εστιάζει προηγούμενη μελέτη για την «τραγωδία» του συστήματος υγείας της χώρας.

Η πρώτη παράμετρος είναι το voucher υγείας, από το οποίο «κόβονται» εξ αρχής οι ανασφάλιστοι, λόγω εξαιρετικά αυστηρών προϋποθέσεων.

Η δεύτερη, αφορά τη «συνταγή» των υγειονομικών μεταρρυθμίσεων μέσω προτάσεων τεχνοκρατών του ΠΟΥ, βάσει της οποίας η Κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις των επαγγελματιών υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα 5.000 γιατροί και 3.000 ακόμη επαγγελματίες υγείας...

Καταλήγοντας το νέο άρθρο στο Lancet, σημειώνει: «Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι οι ειδικοί του ΠΟΥ υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού συστήματος υγείας. Ελπίζουμε ότι θα εξετάσουν τις προτάσεις επαγγελματιών υγείας και ακαδημαϊκών, για πολιτικές ισότητας και αποτελεσματικότητας, που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη του συστήματος υγείας στην Ελλάδα».

Αναμονή έως το τέλος Ιουνίου για τους παρόχους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Μαΐου 2014
Μια ακόμη παράταση φέρνουν οι αναμενόμενες εκλογές.

Πρόκειται για τις συμβάσεις των παρόχων υπηρεσιών υγείας –πλην γιατρών - προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ενώ οι συμβάσεις έληγαν στο τέλος Απριλίου, το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε την παράταση των συμβάσεων -ως έχουν- για το τέλος Ιουνίου.

Πάντως, με τόσες ληξιπρόθεσμες οφειλές από πλευράς Ταμείων και νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τη δικαστική απόφαση για κάλυψη των ανασφάλιστων ελευθέρων επαγγελματιών από τον ΟΑΕΕ, οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, δεν μπορούν παρά να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να τηρούν στάση αναμονής...

Προεκλογική μετάθεση των αξιολογήσεων στα νοσοκομεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Απριλίου 2014
Δεν έγιναν τελικά οι εκθέσεις αξιολόγησης των νοσηλευτών που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία και για τα οποία η προθεσμία έληγε στις 28 Απριλίου.

Όχι γιατί το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, αλλά γιατί δόθηκε παράταση για την αξιολόγηση, σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Χωρίς λοιπόν να αίρονται τα ποσοστά που έχουν προαποφασιστεί για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων, (ότι δηλαδή μόνο το 25% αυτών μπορεί να θεωρείται άριστο στη δουλειά του), μετατίθεται η προθεσμία κατάρτισης των εκθέσεων.

Έτσι, ο επιμερισμός των ποσοστών θα πρέπει να είναι έτοιμος έως τις 19 Μαϊου, όμως οι εκθέσεις αξιολόγησης θα πρέπει να ετοιμαστούν έως τις 18 Ιουλίου.

Ημερομηνία πολύ μετά τις εκλογές που έρχονται...

Όχι. Δεν είναι η ιδέα μας, ότι η απόφαση ήταν προεκλογική.

Το γράφει και η σχετική εγκύκλιος μετάθεσης των ημερομηνιών. «Λαμβάνοντας υπόψιν ... την επικείμενη διενέργεια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, καθώς και των ευρωεκλογών...».

Προϋπολογισμοί έως τον Ιούνιο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Απριλίου 2014
Μαύρα βλέπουν τα πράγματα με τα οικονομικά των νοσοκομείων οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Βαρνάβας και Μηλιός.

Ο πρώτος, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εκτιμά ότι οι προϋπολογισμοί επαρκούν έως τον Ιούνιο.

“Μετά, έρχεται το χάος”, σχολίασε ο κ. Βαρνάβας έπειτα από την επίσκεψή του μαζί με τον κ. Μηλιό στα νοσοκομεία “Αγία Σοφία” και “Αττικόν”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε, επίσης, ότι πολλοί ανασφάλιστοι έρχονται αντιμέτωποι με χρεώσεις που τους αποστέλλει το Δημόσιο Ταμείο, έπειτα από “δωρεάν” νοσηλεία τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Κάλεσε, δε, τον υπουργό Υγείας να σιωπήσει μέχρι την εκπνοή της θητείας του...

Μελέτη στρατηγικής ανάπτυξης στο φάρμακο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Απριλίου 2014
Μια μελέτη που υπολογίζει τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία, συνέταξε το ΙΟΒΕ. Η μελέτη αυτή αναλύει ξεχωριστά ως έναν πυλώνα τα ζητήματα παραγωγής και εξαγωγών του κλάδου και ως δεύτερο, το κομμάτι δραστηριοποίησης που αφορά την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Και καθώς υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας, αυτή τη φορά, η ειδοποιός διαφορά είναι αυτό που θα ακολουθήσει από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Αυτό λοιπόν που καταρτίζεται τώρα, είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική πρόταση, με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων εταίρων – φορέων του κλάδου.

Στόχος βέβαια είναι η ανακοίνωσή της να μην περιοριστεί στους φορείς του ... εσωτερικού, αλλά να επεκταθεί και στους ...αλλοδαπούς εταίρους, ήτοι task force, Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (EFPIA) κλπ, για να επιτευχθεί τελικά ένας σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής για καινοτομία, παραγωγή, εξαγωγές και ανάπτυξη της απασχόλησης και του ΑΕΠ.

Με ισοτιμίες Μαΐου η τιμολόγηση φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Απριλίου 2014
Ένα νέο δελτίο τιμών για να καταρτισθεί, χρειάζεται προετοιμασία.

Για αυτό λοιπόν, ο ΕΟΦ, ξεκίνησε τις συσκέψεις, ώστε να ξεκαθαριστεί το επόμενο δελτίο τιμών, τι θα περιλαμβάνει από νέα προϊόντα, τι διορθώσεις κλπ.

Και καθώς τα δύο αυτά θέματα δεν είναι σαφή ακόμη, τουλάχιστον συμφωνήθηκε τι τιμές θα υπολογιστούν, και με ποιες ισοτιμίες, για τα προϊόντα που κυκλοφορούν εκτός Ευρωζώνης.

Λοιπόν, αποφασίσθηκε ότι οι ισοτιμίες που θα χρησιμοποιηθούν, είναι αυτές της 2ας Μαϊου 2014.

Έλα όμως που η Τσεχία, είναι μια από τις βασικές χώρες που λαμβάνονται υπόψιν, τόσο σε ότι αφορά τα γενόσημα, όσο και γενικότερα στις τιμές της (είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης).

Η Τσεχία τον περασμένο Νοέμβριο, υπέστη μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της με αποτέλεσμα να εκδώσει ανακοίνωση, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η νέα ισοτιμία της στον υπολογισμό τιμών για τα φάρμακα.

Όπως αντίστοιχα είχαμε κάνει κι εμείς που είχαμε εκδόσει σχετική ανακοίνωση, με τις επίπεδες μειώσεις τιμών, για να μην δημιουργηθούν ελλείψεις διεθνώς, αφού και η χώρα μας είναι χώρα αναφοράς για κάποιες άλλες χώρες, ακόμη και εκτός Ευρώπης.

Μόνο που όπως ψιθυρίζουν οι «κακές γλώσσες», συζητήθηκε το θέμα στον ΕΟΦ, αποφασίσθηκε να χρησιμοποιηθούν οι ισοτιμίες της επόμενης Παρασκευής και αποφασίσθηκε επίσης η σχετική τσεχική ανακοίνωση, να αγνοηθεί πανηγυρικά...

Αναβάθμιση στην Amgen

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Απριλίου 2014
Σε διευθύντρια του Business Unit της, αναβαθμίστηκε τελευταία η κ. Άρτεμις Αθανασίου, η οποία από πέρυσι τον Ιανουάριο είχε «μετακομίσει» στην Amgen, ως senior manager του Business Unit γενικής ιατρικής της εταιρίας.

Με την αναβάθμιση από senior manager σε διευθύντρια, η κα Αθανασίου, ανέλαβε εκτός από τη χώρα μας, και την Κύπρο.

Νοσοκομεία: Oι ανασφάλιστοι πληρώνουν μέσω ... εφορίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Απριλίου 2014
Πληθαίνουν σιγά –σιγά τα κρούσματα χρέωσης ανασφαλίστων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόσφατα, άνεργος 25χρονος αιμορροφιλικός εισήχθη στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην προμήθεια των φαρμάκων με τα οποία γίνεται πρόληψη των αιμορραγικών επεισοδίων. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε μεν, από την εφορία όμως, του ήρθε ο λογαριασμός. Ήταν 8.000 ευρώ.

Και παρότι υπάρχει κονδύλι στα νοσοκομεία για τέτοιες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιήθηκε εξ΄ αρχής. Χρειάστηκε η παρέμβαση των γιατρών, του Συλλόγου των ασθενών, για να ευαισθητοποιηθεί ο διοικητής του νοσοκομείου και να διευθετηθεί το θέμα.

Αντίστοιχα όμως, λίγο πριν το Πάσχα, το νοσοκομείο του Ρίο ζήτησε 845 ευρώ για τριήμερη νοσηλεία βρέφους τριών ημερών, που είχε ανεβάσει πυρετό, από τους άνεργους, άρα και ανασφάλιστους γονείς του. Το θέμα λύθηκε από τις ...συντάξεις των παπούδων...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη