Νέα γενική διευθύντρια στη Baxter

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Νοεμβρίου 2013
Μια ‘ανταλλαγή’ γενικών διευθυντών μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης έγινε τελευταία στη φαρμακευτική εταιρία Baxter.

Νέα γενική διευθύντρια στη Baxter Hellas, ανέλαβε πρόσφατα η κ. Manuela Hoffmann – Luecke, ερχόμενη από τη Στοκχόλμη όπου ήταν Country Managing Director της Baxter Φινλανδίας.

Η κ. Hoffmann-Luecke αντικαθιστά τον κ. Magnus Lindholm, o οποίος με τη σειρά του, μετακινήθηκε στη Στοκχόλμη ως γενικός διευθυντής της Baxter Renal για όλες τις Σκανδιναβικές χώρες.

Αναδιοργάνωση κοστολόγησης στον ΕΟΦ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Νοεμβρίου 2013
Σε αναδιοργάνωση της διεύθυνσης τιμολόγησης φαρμάκων του ΕΟΦ προχωρεί ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού.

Το τμήμα απέκτησε καινούρια προϊσταμένη, όμως για τη στελέχωσή της, χρησιμοποιούνται πέντε υπάλληλοι του ΕΟΦ από άλλες διευθύνσεις, οι οποίοι ‘χρεώθηκαν’ τελικά, με παράλληλα καθήκοντα.

Οι ειδικότητες των νέων υπαλλήλων κοστολόγησης, είναι όμως: ένας φυσικός, προϊστάμενος της διεύθυνσης πληροφορικής, ένας προγραμματιστής και μία χειρίστρια της ίδιας διεύθυνσης, μια υπάλληλος της διεύθυνσης Οικονομικού και μια υπάλληλος από το τμήμα έκδοσης αδειών.

Ο μόνος φαρμακοποιός είναι η προϊσταμένη...

Και η αγορά αναπολεί τις παλιές ημέρες που η κοστολόγηση στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν είχε λάθη...

Μειώσεις 5% - 10% - 15% στα γενόσημα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Νοεμβρίου 2013
Φάρμακα τριών ταχυτήτων ΄βλέπουν’ οι φαρμακευτικές να δημιουργούνται από την αναμενόμενη τροπολογία για την κοστολόγηση των φαρμάκων.

Αιτία είναι η επίπεδη μείωση των τιμών που προγραμματίζεται για τα φάρμακα που είχαν πάρει τιμή ως το τέλος του 2011 σε αντιδιαστολή με την αναδρομική κοστολόγηση των φαρμάκων που τιμολογήθηκαν από 1.1.2012 και μετά.

Η μια ‘ταχύτητα’ αφορά τα πρωτότυπα, η δεύτερη τα γενόσημα πριν το 2012 και η τρίτη τα γενόσημα μετά την 1.1.2012.

Οι συζητήσεις κάνουν λόγο για προστασία των παλαιών γενοσήμων έναντι αυτών που ήρθαν πρόσφατα και πρόκειται να έρθουν και στη συνέχεια, καθώς τα παλαιά, έχουν κοστολογηθεί στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου, ενώ τα καινούρια ‘πέφτουν’ στο 65%. Για τα πριν το 2012 φάρμακα, οι συζητήσεις προβλέπουν ήδη, μειώσεις 10% και 5% μετά από ένα εξάμηνο, με προστασία τιμής σε όσα έχουν κόστος μικρότερο των 4 ευρώ.

Ότι κι αν αποφασιστεί όμως, θα υπάρξουν διαφορές τιμών μεταξύ ομοίων γενοσήμων που εκτός από το ανταγωνιστικό ‘πλεονέκτημα’, θα διαφοροποιήσει και τις τιμές αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ...

Φάρμακα: μισό δις κάτω, χωρίς καινοτομία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Νοεμβρίου 2013
‘Κρύος ιδρώτας’ έχει πιάσει την αγορά φαρμάκου, με την τροπολογία για την αλλαγή της κοστολόγησης των φαρμάκων που κατατέθηκε στη Βουλή, μαζί με το νομοσχέδιο περί διασυνοριακής περίθαλψης των ασθενών στην Ε.Ε.

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπει εξοικονόμηση από την εφαρμογή της, της τάξης των 480 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα εξοικονομηθούν τα ποσά αυτά.

Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για το χειρότερο σενάριο σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία από 2,37 δις, δεν φαίνεται να ‘πέφτει’ στα 2 δις, αλλά χαμηλώνει και κάτω από το 1,9 δις. ευρώ...

Οι πιο αισιόδοξοι βέβαια, υπολογίζουν ότι αν προστεθεί στη φετινή φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, που φέτος φαίνεται να φτάνει τα 150 εκ. ευρώ, καθώς και rebate της τάξης του 10% μεσοσταθμικά, τότε οριακά οι υπολογισμοί ‘επανέρχονται’ στα 2 δις. ευρώ, σενάριο που κι αυτό δεν είναι ευχάριστο για κανέναν από τους εταίρους του φαρμάκου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ‘ψίθυροι’ αναφέρουν, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα την υποστούν τα καινοτόμα φάρμακα, για τα οποία δεν βλέπουν να ‘φαίνεται φως’...

Κόστος θεραπειών με συννοσηρότητα ή όχι;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Νοεμβρίου 2013
Δύο μεγάλες μελέτες για το κόστος του διαβήτη έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη -το 2010- έδειξε ότι οι ασθενείς με διαβήτη κοστίζουν στο σύστημα υγείας περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, όταν η νόσος ελέγχεται και ρυθμίζεται, ενώ το κόστος ανεβαίνει στα 1.600 ευρώ περίπου όταν οι ασθενείς αδυνατούν να ρυθμίσουν το διαβήτη τους.

Η δεύτερη μελέτη όμως, φέτος, έδειξε ότι οι ρυθμισμένοι ασθενείς κοστίζουν τελικά περί τα 6.400 ευρώ και οι αρρύθμιστοι περίπου 7.800 ευρώ το χρόνο.

Ποια ήταν η διαφορά των δύο μελετών που αυξάνει ραγδαία τις μετρήσεις στη δαπάνη για την περίθαλψη των ασθενών αυτών; Τα υπόλοιπα νοσήματα που συνοδεύουν το διαβήτη και τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στις μετρήσεις της δεύτερης μελέτης.

Και καθώς βρισκόμαστε ενόψει εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την περιστολή των δαπανών περίθαλψης, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: θα υπολογίζεται η συννοσηρότητα στις προβλεπόμενες αγωγές; Γιατί μόνο έτσι θα μπορούν να καταρτιστούν σωστοί προϋπολογισμοί και οι δαπάνες δεν θα ‘ξεφεύγουν’.

Γιατί οι ασθενείς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αναζητήσουν θεραπεία για τις επιπτώσεις της νόσου τους. Συνεπώς αν παραλείπονται οι ‘περιφερειακές’ θεραπείες, το κόστος για το σύστημα υγείας θα είναι εκεί και μάλιστα χωρίς προβλέψεις...

Νοσοκομεία: ‘bed and breakfast’…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Νοεμβρίου 2013
‘Σκούρα’ είναι τα πράγματα στα νοσοκομεία τον τελευταίο καιρό.

Μια η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μια οι καθυστερήσεις πληρωμών, έχουν οδηγήσει και σε καθυστερήσεις παραδόσεων φαρμάκων...

Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου για το πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης, οι ομιλητές ρωτήθηκαν αν τελικά επιλεγεί το όριο των 2 δις. ευρώ, τι θα γίνει με τα φάρμακα και αν θα υπάρχουν αποσύρσεις...

Η απάντηση ήταν γλαφυρή, από μέρους του προέδρου του ΣΦΕΕ Κων. Φρουζή: ‘ήδη δεν έχουν έρθει τα νέα φάρμακα, τα οποία συνιστούν έλλειψη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, όμως επίσης ήδη, τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και έχουν γίνει ‘bed and breakfast’...

Ασφαλιστικές: ο μεγάλος κερδισμένος της υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Νοεμβρίου 2013
Τα τελευταία χρόνια, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν αυξήσει τις συμβάσεις τους με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, βλέποντας ότι οι ασφαλισμένοι τους ζητούν ολοένα και περισσότερο τις υπηρεσίες ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων.

Μόνο που για να συνάψουν τις συμβάσεις με τους παρόχους ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, οι ασφαλιστικές, θέτουν ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη συμβάσεων με τους δημόσιους φορείς ασφάλισης περίθαλψης, ώστε η ιδιωτική ασφάλεια να μετέχει στην περίθαλψη, συμπληρωματικά.

Το δεδομένο αυτό, φαίνεται πως είδε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και επαναφέρει την προσπάθεια των προκατόχων του –επί του ιδίου θέματος.

Όμως επειδή τα προηγούμενα χρόνια, η προσπάθεια δεν ‘δούλεψε’, τώρα ο υπουργός σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία των ασφαλιστικών στην κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, μέσω των πρωτοκόλλων... Η ...παράπλευρη κίνηση, ενδέχεται να φέρει εξοικονομήσεις πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για το δεύτερο σκέλος όμως, που είναι και το κυρίως ζητούμενο, θα πρέπει να γίνουν και κινήσεις προσέλκυσης ενδιαφέροντος για τις ασφαλιστικές, ώστε οι ασφαλισμένοι – κάνοντας χρήση των ειδικών κλινών των νοσοκομείων – να τα προτιμήσουν έναντι των ιδιωτικών κλινικών...

Ιδιωτικοποίηση ΕΟΠΥΥ φέρνει η χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Νοεμβρίου 2013
Ο στόχος των 2 δις. για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2014, φαίνεται αδύνατος.

Και στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να καταλήγουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το φάρμακο φορείς.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι με το ποσό αυτό, ξεπερνιούνται τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, και περνάμε πλέον ανοικτά, σε φάση κοινωνικού αποκλεισμού.

Καθώς λοιπόν το ζήτημα είναι ο ΕΟΠΥΥ και η απαξίωσή του, που συντελείται με την έλλειψη πόρων από εισφορές – λόγω της ανεργίας και με την αδυναμία χρηματοδότησης από το κράτος – λόγω των δημοσιονομικών, ο φόβος βασικών παραγόντων της αγοράς, είναι το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, που θα οδηγήσει σε ρήξη της κοινωνικής συνοχής...

Οι ‘ψίθυροι’ κάνουν λόγο για αρχή της αναλογικότητας, αλλά και για χρηματοδότηση του οργανισμού μέσω φορολογίας αντί εισφορών και συμμετοχή βάσει εισοδήματος και όχι βάσει ασθένειας...

Βέβαια υπάρχουν πάντα και οι απόψεις ότι αναλογικά, βάσει πληθυσμού και σε σύγκριση με το λοιπό ευρωπαϊκό νότο, φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 2 δις. είναι επαρκής για την κάλυψη του πληθυσμού.

Η εξίσωση που προκύπτει, βαρύνει μεν το υπουργείο Υγείας, όμως τελικά, θα βαρύνει τους ασθενείς, με ασφάλιση ή χωρίς...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη