'Ετοιμη η ανάλυση κοστολόγησης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Νοεμβρίου 2018
Ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, μαθαίνουμε, η ανάλυση κοστολόγησης (προσοχή κοστολόγησης όχι τιμολόγησης) λειτουργίας ιατρείου υπερήχων, ακτινολογικού εργαστηρίου με ακτινολογικό μηχάνημα, με ΜΟΠ, με πανοραμικό, καθώς και ακτινολογικού εργαστηρίου με αξονικό και με μαγνήτη. Ακούγεται ότι το τελικό κείμενο φθάνει τις 100 σελίδες.. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η επικαιροποίηση του καταλόγου των απεικονιστικών πράξεων. Την ίδια στιγμή, η ΕΑΕ είναι κατά 60% έτοιμη αναφορικά με τα προτεινόμενα Διαγνωστικά Πρωτόκολλα. Τι απομένει; Η περιβόητη συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να γίνει γνωστό ότι υπό τις παρούσες συνθήκες απλώς "ξεγελάμε" ο ένας τον άλλον.

Ο στόχος της ΕΑΕ είναι να υπενθυμίσει στους αρμόδιους ότι τα μέλη της είναι ιατροί και όχι διαχειριστές τεχνικών και τεχνολογιών.

Ερώτημα για τους εμβολιασμούς

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Νοεμβρίου 2018
Ερώτημα ουσίας έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα μεταξύ παιδιάτρων, γιατί συνάδελφοι τους εμβολιάζουν βρέφη με τετραδύναμο ή πενταδύναμο αντί εξαδυνάμου εμβολίου. Ποια είναι η επιστημονική λογική τους;

Σε μια περίοδο κατά την οποία η συμμόρφωση προς τους εμβολιασμούς αποτελεί το βασικό στοίχημα για την Δημόσια Υγεία, είναι προφανές ότι όσο πιο πολυδύναμα εμβόλια χρησιμοποιούνται τόσο καλύτερα επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός. Αντίθετα, ο κατακερματισμός σε πολλές επιμέρους δόσεις- ενέσεις υπονομεύει την συμμόρφωση και κατ´ επέκταση την επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Μήπως για το κέρδος περισσότερων επισκέψεων εις βάρος του παιδιού και της τσέπης των γονιών του; Δεν το λέω εγώ... αλλά οι ειδήμονες, που προτιμούν τα εξαδύναμα, καθώς μέσω αυτών υπάρχει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, μικρότερη αντιγονική επιβάρυνση, μικρότερη σπατάλη εμβολίων, καλύτερη συμμόρφωση και βεβαίως μείωση του κόστους.

Πρώτες προσφυγές από τον ΦΣΑ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Νοεμβρίου 2018
Ξεκίνησαν οι προσφυγές στο νόμο για το χαράτσι 0,8% για τα off patent φάρμακα. Οι πρώτες προσφυγές ξεκίνησαν από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. Με απόφασή του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο πρόεδρός του κ. Κ. Λουράντος και ο ειδικός γραμματέας κ. Δαγρές, προσφεύγουν εναντίον του νόμου, ως έχοντες νόμιμο συμφέρον.

Τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν, ήδη παραδόθηκαν στην δικηγόρο του Συλλόγου για τα περαιτέρω.... Αυτά είναι ωραία!

Νέα στατιστικά στοιχεία ζητά ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Νοεμβρίου 2018
Από σήμερα, όσοι επιχειρήσουν να κλείσουν τον μήνα των φαρμάκων που χορήγησαν στον ΕΟΠΥΥ, θα βρεθούν προ εκπλήξεως, διότι το σύστημα θα τους ζητά να φιλομετρούν τρία ήδη συνταγών που εκτέλεσαν στο φαρμακείο τους και να καταγράφουν το πλήθος τους, είναι η ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κ. Λουράντος μέσω του Facebook. Τα τρία αυτά είδη συνταγών είναι:

1.Ηλεκτρονικές μέσω ΗΔΙΚΑ
2.Λοιπές (εκτός ΗΔΙΚΑ).
3.Συνταγές φαρμάκων Ευρωπαίων ασφαλισμένων.

Επίσης, όπως αναφέρει, ‘’θα πρέπει να τυπώσετε συνοδευτικό έντυπο που θα επικολληθεί έξω από τον φάκελλο ή δέμα. Αν υπάρχουν πολλά δέματα, πρέπει να φωτοτυπηθεί το σχετικό έντυπο και γίνεται επικόλληση σε όλα τα δέματα που περιέχουν τις συνταγές του μηνός.’’

Στις 10 καλύτερες Μ.Κ.Ο. της Ευρώπης Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Νοεμβρίου 2018
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επιλέχθηκε μετά από σχετικό διαγωνισμό στις 10 καλύτερες Μ.Κ.Ο. της Ευρώπης για τον αγώνα της κατά του καπνίσματος. Εξ ου και η επίσκεψη στην Ελλάδα της κας. Thea Emmerling που είναι Προϊσταμένη Τμήματος Διασυνοριακής Φροντίδας Υγείας και Ελέγχου του Καπνίσματος στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (DG Sante) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παράθεση ενός δείπνου, υπό τη θέα της Ακρόπολης ήταν η ελάχιστη ανταμοιβή που της έκανε η ΕΑΕ.

Πάλι από την αρχή...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Οκτωβρίου 2018
Συνάντηση, έμαθα ότι θα έχουν σήμερα όλοι οι πάροχοι υγείας στον ΕΟΠΥΥ μετά από προσωπική πρόσκληση του Διοικητή. Τι θα ειπωθεί δεν ξέρω αλλά θα μάθουμε.

Πάντως το κλίμα δεν είναι αισιόδοξο, καθώς όπως ισχυρίζονται κάποιοι, εκεί που πάει κάπως να φτιάξει η κατάσταση και νομοθετικά αλλά και από πλευράς πληρωμών, κάτι γίνεται και βρίσκονται πάλι στην αρχή της προσπάθειας...αλλά όχι πια με τις ίδιες δυνάμεις!

Τι γίνεται με τη συνταγογράφηση πραζολών;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Οκτωβρίου 2018
Αλαλούμ γίνεται με την συνταγογράφηση πραζολών, καθώς έχουν εμφανιστεί στην αγορά συνταγές οι οποίες δεν φέρνουν τους γνωστούς κωδικούς αλλά διαφορετικούς. Το ερώτημα που ήδη έχει σταλεί στους αρμοδίους τους Υπουργείου είναι τι τελικά ισχύει, καθώς από την πλευρά τους οι γιατροί ισχυρίζονται ότι και οι άλλοι κωδικοί συμφωνούν με το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Στο μεταξύ οι συνταγές στοιβάζονται...

Αυτά συμβαίνουν έξω...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Οκτωβρίου 2018
Στην Αγγλία, μπορεί το σύστημα υγείας να παρουσιάζει πολλά προβλήματα, αλλά στην καταγραφή και παρουσίαση δεδομένων είναι άπαικτοι. Ο οργανισμός NHS Digital εργάζεται παράλληλα με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους παρόχους δεδομένων για τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, παρέχοντας διευκρινίσεις στο τι μετράμε και πώς το μετράμε, με σκοπό τα στατιστικά στοιχεία να αναφέρονται στο μετρήσιμο στόχο, να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να θεωρούνται γενικά συγκρίσιμα. Για την περίοδο από την 1η Απριλίου 2017 έως την 31η Μαρτίου 2018, τα δεδομένα για το NHS είναι:

1. Το συνολικό κόστος λειτουργίας των κτιριακών υποδομών του NHS ήταν 8,8 δισ. λίρες
2. Η συνολική κατανάλωση ενέργειας από όλες τις πηγές ενέργειας (ηλεκτρικό, αέριο, πετρέλαιο κλπ) των κτιριακών υποδομών του NHS ανήλθε σε 11,5 δισεκατομμύρια kWh με συνολικό κόστος 0,6 δισ. λίρες
3. Η κατανάλωση νερού στις νοσοκομειακές υποδομές ανήλθε σε 35,6 εκ. m³ με συνολικό κόστος 85,6 εκατ. λίρες
4. Το συνολικό κόστος για τις αποκαταστάσεις των κτιρίων με βάση αποδεκτά κριτήρια κινδύνων ανήλθε σε 6,0 δισ. λίρες
5. Το συνολικό κόστος για υπηρεσίες καθαρισμού ήταν 1,0 δισ. λίρες
6. Το συνολικό κόστος σίτισης ήταν 0,6 δισ. λίρες, για 140,6 εκατ. γεύματα

Το Υπουργείο Υγείας ή και οι ΥΠΕ διαθέτουν αντίστοιχα αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα για τα κόστη στα νοσοκομεία;
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη