Ξεκίνησαν οι μηνύσεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Ιανουαρίου 2019
Ξεκίνησαν οι μηνύσεις κατά των φαρμακοβιομηχανιών από φαρμακευτικούς Συλλόγους εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν στην αγορά, οι οποίες εκτός από πολλές είναι και μεγάλης διάρκειας, φθάνοντας έως και χρόνο. Το ερώτημα είναι, οι φαρμακοβιομηχανίες θα απαντήσουν μόνο με ανακοινώσεις του τύπου ‘’εφοδιάζουμε κανονικά την αγορά με ακριβείς ποσότητες’’ τις οποίες και δημοσιεύουν ή θα επεκταθούν και σε άλλα... στο ποιοι δηλαδή κάνουν εξαγωγές δίνοντας ονόματα;

Λέω εγώ τώρα, μπας και ανάψουν τα αίματα.

Χρήμα για τους φυσικοθεραπευτές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Ιανουαρίου 2019
Zεστό χρήμα έρχεται για τους φυσικοθεραπευτές. Μετά από επικοινωνία του ΠΣΦ με τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά με τη μη καταβολή του μηνός Σεπτεμβρίου 2018 σε ορισμένους συναδέλφους,ήδη έχουν εκδοθεί τα εντάλματα και θα κατατεθούν άμεσα.

Επίσης, ο έλεγχος των ψηφιοποιημένων αρχείων των υποβολών του μηνός Οκτωβρίου είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να προχωρήσει σε οριστικοποίηση.

Επιπλέον, από 1/1/2019, ο απαιτούμενος έλεγχος δαπανών δημοσίων οργανισμών, ΝΠΔΔ κλπ από Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει καταργηθεί και πλέον δεν απαιτείται υπογραφή από τον Επίτροπο προκειμένου να καταβληθούν.

Ποιο μοντέλο ασφάλειας του ασθενή έχουμε στην Ελλάδα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Ιανουαρίου 2019
Οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν την ατζέντα των απαιτούμενων αλλαγών - περισσότερο από τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το 2018 στην Σαουδική Αραβία, με την φιλοξενία του British Medical Journal. Μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων από 5 χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία), με θέμα τις προσπάθειες που επιβάλλονται να γίνονται για την παροχή ασφαλέστερης φροντίδας.

Αν και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, η βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών συχνά αντιμετωπίζει παρόμοια εμπόδια και μπορούμε να μάθουμε από το τι έχει δουλέψει και τι όχι στο θέμα αυτό.

Στις 13-14 Απριλίου (πέρυσι) υπογράφηκε στο Τόκιο, η δήλωση παροχής ασφαλέστερης φροντίδας (Tokyo Declaration on Patient Safety) βασισμένη στην αρχή του ΠΟΥ ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να "δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο πρόβλημα της ασφάλειας των ασθενών και στην καθιέρωση και ενίσχυση των συστημάτων που βασίζονται στην επιστήμη για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης".

Καθιερώθηκε η 17 Σεπτεμβρίου κάθε έτους να είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ασφάλειας του Ασθενή.

Στην Σουηδία εφαρμόζεται το μοντέλο Esther, ένα φανταστικό πρόσωπο για έναν ηλικιωμένο ασθενή με σύνθετες ανάγκες για τις οποίες εμπλέκονται πολλοί πάροχοι.

Ωραία όλα αυτά... αλλά εμείς εδώ, πιο μοντέλο εφαρμόζουμε για τον ασθενή;

Έκρυθμη κατάσταση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Ιανουαρίου 2019
Έκρυθμη, λέει, είναι η κατάσταση μεταξύ πολυεθνικής και διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ), καθώς ακούγεται ότι η τελευταία απέρριψε ένα φάκελο που είχε καταθέσει η πρώτη για ένα νέο εμβόλιο...
Θα μάθουμε πού θα πάει και ποια πολυεθνική είναι -αν και κάτι ακούγεται ότι εδρεύει στην Ευρώπη- και τι εμβόλιο αφορά... Αυτά.

Η ώρα του ασθενούς

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιανουαρίου 2019
Μεγάλη η δυσαρέσκεια από τους Συλλόγους ασθενών για το Υπουργείο Υγείας, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν την απαιτούμενη εκπροσώπηση στους φορείς που εποπτεύει. Κάτι που δεν νιώθουν να συμβαίνει με τα υπόλοιπα υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό, μάθαμε ότι Σύλλογοι έχουν ζητήσει άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, ιδίως μετά την πρόσφατη τοποθέτηση ατόμου ως εκπροσώπου ασθενών-που έχει προκαλέσει αντίστοιχες αντιρρήσεις- σε μία από τις βασικότερες Επιτροπές που εποπτεύει και ασχολείται με το φάρμακο....

Πάντως στο εξωτερικό, σε κράτη όπως η Αγγλία ή η Σουηδία οι ανάγκες του ασθενή είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Εδώ μιλάμε μόνιμα και συνεχώς για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, την οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων, τις προμήθειες, τα χρέη, τις άδειες, την πτώχευση, την τρόικα, και άλλα πολλά. Ποτέ δεν αναφερόμαστε στον ασθενή. Γιατί δεν μπορεί να διεκδικήσει.
Γιατί είναι εξαρτώμενος.

Μήπως έφθασε ο καιρός να ασχοληθούμε (αποκλειστικά) με τον ασθενή.

Προσλήψεις σε δομές του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Ιανουαρίου 2019
Αύριο λήγει ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων για τις θέσεις που έχει προκηρύξει το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.). Το τελευταίο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υπηρεσιών του σε προσωπικό, δημοσίευσε προκήρυξη εντός του Δεκεμβρίου για την κάλυψη επτά (7) θέσεων για ιατρούς (ψυχιάτρους, παιδοφυχιάτρους), ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Το καθεστώς συνεργασίας τους θα είναι με έκδοση δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών (Δ.Α.Π.Υ.) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και η διάρκεια συνεργασίας έως ένα (1) έτος. Οι νέες προσλήψεις αφορούν τρεις δομές του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. και συγκεκριμένα Αττικής, Θεσσαλονίκης και Λειβαδιάς.

Χρειάζεται ομαλό κλίμα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Ιανουαρίου 2019
Εν αναμονή αλλαγής σκυτάλης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη συνέλευση του διοικητικού, που θα είναι και η πρώτη για τη νέα χρονιά. Άρα το ερώτημα είναι πότε θα γίνει η αλλαγή και το αμέσως επόμενο ερώτημα που δημιουργείται είναι τι τελικά αυτή θα επιφέρει. Πολλά και διάφορα τα ανοικτά μέτωπα για τον κλάδο των φαρμακοποιών και για την επίλυσή τους απαιτείται εκτός από σχεδιασμός και προσδιορισμός προτεραιοτήτων και ομαλό κλίμα. Μάλιστα...

Αυξήθηκαν οι τιμές ΜΗΣΥΦΑ και η γκρίνια

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Ιανουαρίου 2019
Αυξήθηκαν οι τιμές κάποιων πρωτοκλασάτων μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων μέσα στο Σάββατο και έχει προκληθεί- όπως ήταν και το αναμενόμενο- αλαλούμ στους κόλπους των φαρμακοποιών, συμβάλλοντας σε αυτό και η γκρίνια που δέχονται από τους πελάτες. Το θέμα το δικό μου είναι άλλο. Μπορεί ως χώρα να είμαστε ανάμεσα στις φθηνότερες αγορές της Ευρώπης όσον αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το ερώτημα είναι, τι γίνεται με τα ΜΗΣΥΦΑ, καθώς κάποιοι λένε ότι πλέον φιγουράρουμε στις ακριβές της Ευρώπης! Πάντως, οι αυξήσεις που έγιναν το Σάββατο είναι από 30 λεπτά το σκεύασμα και ξεπερνούν και το 1,10 ευρώ το σκεύασμα.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη