Πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός κατά του HPV

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Απριλίου 2019
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ αποκαλύπτει πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός κατά του HPV. Συγκρίθηκαν αναδρομικά τα αποτελέσματα του πρώτου τεστ Παπ που έκαναν 20χρονες κοπέλες στην Σκωτία, είτε γεννημένες το 1988 και ανεμβολίαστες, είτε γεννημένες τα έτη 1995 και 1996 και εμβολιασμένες με το διδύναμο εμβόλιο κατά του HPV. Οι κοπέλες που ήταν εμβολιασμένες εμφάνισαν:

- μειωμένη τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία κατηγορίας 3 ή χειρότερης (CIN-3) κατά 89% σε σχέση με τις ανεμβολίαστες συνομήλικές τους

- μειωμένη τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία κατηγορίας 2 ή χειρότερης (CIN-2) κατά 88% σε σχέση με τις ανεμβολίαστες συνομήλικές τους

- μειωμένη τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία κατηγορίας 1 (CIN-1) κατά 79% σε σχέση με τις ανεμβολίαστες συνομήλικές τους.

Με απλά λόγια: όσο μικρότερη ήταν η ηλικία εμβολιασμού, τόσο πιο αποτελεσματική η προστασία.

Αναμένεται είσοδος νέας πολυεθνικής

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Απριλίου 2019
Ύπάρχει διάχυτη η αίσθηση, ότι κοντοζυγώνει η είσοδος της νέας πολυεθνικής -εννοώ που δεν δραστηριοποιείται ακόμα στην εσωτερική αγορά- στην Ελλάδα.

Βέβαια, σε αυτό έχει συμβάλει και η επίσκεψη της διοικητικής της ομάδας στην Αριστοτέλους στα ενδότερα του Υπουργείου, αλλά και το πέρασμα της ομάδας από μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών. Τελικά, όπως φαίνεται, η είσοδος της πολυεθνικής θα είναι αυτόνομη.

'Ερχονται προσλήψεις....

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Απριλίου 2019
Eκδόθηκε η 2Κ/2019 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 7/28-3-2019/τ. ΑΣΕΠ) που αφορά στην πλήρωση χιλίων εκατό δεκαέξι (1.116) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα ΣΤ΄).

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία έχει ως ακολούθως:

Για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρχίζει στις 9 Απριλίου ημέρα Τρίτη και λήγει στις 24 Απριλίου 2019.

Για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης αρχίζει στις 2 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη και λήγει στις 17 Μαΐου 2019.

Ζητούν διαφάνεια τιμών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Απριλίου 2019
Διαφάνεια τιμών ζητούν οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θεωρώντας ότι αν δεν βρεθεί λύση, τα δημόσια συστήματα υγείας που είναι και οι βασικοί πελάτες της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσουν.

Πληροφορίες λένε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται κάθε τόσο κρούσεις -μία έγινε και πολύ πρόσφατα- σε παγκόσμιους οργανισμούς για την υγεία ... Τα νεότερα έρχονται....

Tελικά τι είναι δίκαιο για τον ασθενή;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Απριλίου 2019
Ψάχνω αλλά δεν το βρίσκω (!) ακόμη... Ποιο είναι εκείνο το φάρμακο για μία σπάνια πάθηση των μυών, που στην Ελλάδα αποζημιώνεται αντί 200.000 ευρώ ανά θεραπεία, ενώ το ίδιο σκεύασμα στην Κύπρο φθάνει τα 800.000 ευρώ ανά θεραπεία και στην Ιταλία κατεβαίνει στα 50.000 ευρώ ανά θεραπεία.

Και τα νούμερα αυτά δεν είναι τυχαία αλλά ακούστηκαν από τα χείλη στελέχους σε θεσμικό όργανο του κράτους σε πρόσφατη εκδήλωση- αναρωτώμενος τελικά ο ίδιος τι είναι δίκαιο για το κράτος και τον ασθενή;

Tα θέματα που αφορούν το μέλλον του κλάδου θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Μαρτίου 2019
Με αφορμή την ανάληψη της Αντιπροεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών, πραγματοποιούνται στη χώρα οι επίσημες Συνεδριάσεις του Οργάνου, στις οποίες συμμετέχουν 38 εκπρόσωποι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων θα τεθούν για συζήτηση όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον του κλάδου των φαρμακοποιών και θα γίνει εκτενής αναφορά στον κρίσιμο ρόλο του στη Δημόσια Υγεία. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν και οι επιπτώσεις του Brexit στην τιμολόγηση και στην αποζημίωση των Φαρμάκων στην Ε.Ε. και στη Βρετανία.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Μαρτίου 2019
Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «ISO 15189:2012 Λειτουργία και Διαπίστευση Κλινικών Εργαστηρίων» διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (ΠΣΧΒΕ) στις 19 και 20 Απριλίου 2019.

Εισηγητές των θεμάτων είναι ο Δρ Μιχαήλ Κουππάρης, ομότιμος καθηγητής Αναλυτικής Χημείας – Φαρμακευτικής Ανάλυσης ΕΚΠΑ, και η Δρ Ειρήνη Λεϊμονή, υπεύθυνη ποιότητος και διασφάλισης προσωπικών δεδομένων του ομίλου AFFIDEA.

Το σεμινάριο απευθύνεται α) σε όλους τους επιστήμονες που εργάζονται στον εργαστηριακό τομέα του χώρου της υγείας και β) σε εκείνους που θα επιθυμούσαν να ενημερωθούν πάνω στον τρόπο οργάνωσης των κλινικών εργαστηρίων. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Δεν αρκεί η καλή πρόθεση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Μαρτίου 2019
Συνάντηση εργασίας, μαθαίνω ότι έγινε στον ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) με τη συμμετοχή του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Γ. Σαραφιανό, εκπροσώπων του Υπουργείου Τουρισμού και του ΣΕΤΕ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποστολή σχολίων και παρατηρήσεων στη Διεθνή Επιτροπή Τυποποίησης για τη δημιουργία προτύπου ISO για τις απαιτήσεις παροχής υπηρεσιών Ιατρικού Τουρισμού και γενικότερα τη συμμετοχή μας ως χώρα στη Διεθνή Επιτροπή.

Πάντως, η καλή πρόθεση και διάθεση για την αξιοποίηση του ιατρικού τουρισμού, αν και σημαντική, δεν είναι αρκετή. Απαιτείται και η συνδρομή της Πολιτείας...νομίζω!
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη