Τηρώντας τις ισορροπίες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Νοεμβρίου 2018
Υπάρχει κάποια καθυστέρηση στη νομοθέτηση του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων από την πλευρά του Υπουργείου. Πληροφορίες λένε ότι το τελευταίο, που γνωρίζει καλά τις εκρηκτικές σχέσεις μεταξύ ΠΕΦ και ΣΦΕΕ, προσπαθεί να κρατήσει κάποια ισορροπία, αν και δείχνει να γέρνει προς την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Και ο λόγος βεβαίως δεν είναι μόνο ότι είναι εγχώρια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απασχόληση, αλλά και επειδή οι ξένοι, ως γνωστόν, δεν ελέγχονται και επίσης είναι σκληρότεροι διαπραγματευτές. Πάντως, υπόγειες διαδρομές συναντήσεων γίνονται --όλοι με όλους.... και με τον τρίτο πόλο που εκπροσωπεί πολυεθνικές.

Άμεσες λύσεις ζητούν οι φαρμακοποιοί

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Νοεμβρίου 2018
Άμεσες λύσεις ζητούν οι φαρμακοποιοί από τον ΠΦΣ στα θέματα που τους απασχολούν και τα οποία αντί να μειώνονται αυξάνονται ραγδαία. Ένα από αυτά, η σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά, όπου οι τιμές αποζημίωσης έχουν καταβαραθρωθεί τουλάχιστον κατά 40% από το Μάιο του ‘17 ώστε πια και αυτή η σύμβαση να είναι πρακτικά ανενεργή.

Ζητάται από τη διοίκηση του Π.Φ.Σ να σεβαστεί το θεσμικό της ρόλο και να συγκαλέσει άμεσα θεματική γενική συνέλευση με θέμα την καταγγελία της σύμβασης αυτής και την υπογραφή νέας, μόνο όμως για τα υλικά διαβήτη και με νέους συμφέροντες όρους.

Όσον αφορά "στην καραμέλα" κάποιων ότι ο χρόνος πληρωμής βελτιώθηκε, οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι ο λόγος που συνέβη αυτό είναι διότι η δαπάνη έπεσε 40-45% σε σχέση με το Μάιο του 2017, όπως πολύ εύκολα το βλέπουν τα φαρμακεία στα αιτούμενά τους.

Καινούργιες διαπραγματεύσεις για τη μεταξύ τους συνεργασία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Νοεμβρίου 2018
Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σ. Μπερσίμη, αλλά και τον οικονομικό διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, κ. Μπαρούς μαθαίνουμε ότι είχε τη Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας 'Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

Ο λόγος, ότι τώρα με την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ, πρέπει να βάλουν μπροστά καινούργιες διαπραγματεύσεις για τη μεταξύ τους συνεργασία...μυρίζομαι αύξηση κονδυλίων για την ιδιωτική δευτεροβάθμια περίθαλψη... Ίδωμεν!

Οδοιπορικά 4.410 ευρώ για δύο στελέχη του νοσοκομείου Σαντορίνης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Νοεμβρίου 2018
Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για σπατάλη στο νοσοκομείο Σαντορίνης.

Μέσα σε ενάμιση μήνα, οι μετακινήσεις του διοικητή του νοσοκομείου Πάνου Πανοτόπουλου στην Αθήνα κόστισαν 3.677 ευρώ και του διοικητικού διευθυντή 2.553 ευρώ. Με βάση σχετική απόφαση, ο μισθός του διοικητή ανέρχεται σε 3.897 ευρώ, στα οποία (πρέπει να) περιλαμβάνονται πάσης φύσης αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, έπειτα από καταγγελία που είχε κάνει για υπερχρεώσεις, ανακλήθηκαν αποφάσεις για μετακινήσεις του διοικητή ύψους 1.020 ευρώ και 800 ευρώ του διοικητικού διευθυντή. Άρα, στο επίμαχο διάστημα έλαβαν 2.657 και 1.753 ευρώ αντίστοιχα.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για αδιαφάνεια στη διαδικασία πρόσληψης 158 συμβασιούχων, καθώς στις σχετικές καταστάσεις δεν αναγράφονται τα μέλη της Επιτροπής που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις.

6ο Συνέδριο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο E-Cigarette Summit 2018

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Νοεμβρίου 2018
Ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο το 6ο Συνέδριο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο -E-Cigarette Summit 2018- στο οποίο, όπως και στα προηγούμενα συνέδρια, πρόκειται να δώσουν παρόν ερευνητές διεθνούς εμβέλειας, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία όσον αφορά το άτμισμα, ιατροί, εκπρόσωποι οργανώσεων για την υγεία αλλά και φορείς της βιομηχανίας.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου οι ερευνητές ουσιαστικά θα παρουσιάσουν τα ευρήματα των μελετών-ερευνών που έχουν διεξάγει πάνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, με μία ευρεία θεματολογία (αρώματα, συνέπειες στη διακοπή καπνίσματος, διαφημιστική προβολή κ.λπ.), αλλά και παραδείγματα κρατών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Την δεύτερη μέρα που από πολλούς κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, καθώς θα συμμετέχουν μόνο ερευνητές, η όλη συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς τα ευρήματα των μελετών τους μπορούν να ενταχθούν-ενσωματωθούν στις πολιτικές των κρατών.

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Νοεμβρίου 2018
Σε τεντωμένο σχοινί, λέει, βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και πολυεθνικών εταιρειών μετά τις απαιτήσεις της πρώτης...να κατανεμηθούν τα βάρη των περικοπών σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα (των πωλήσεων) και όχι οριζόντια σε όλους είτε κερδίζουν είτε όχι... Άραγε οι φήμες περί αποχωρήσεων μελών.... αν περάσουν τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο ευσταθούν; ποιος ξέρει, μπορεί και τελικά να ισχύει το ρητό ‘’όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά’’.

Θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Νοεμβρίου 2018
Τους ασκούς του Αιόλου, νομίζω, θα ανοίξει το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης «Διαδικασίες κανονιστικού ελέγχου πρακτικών ιοντιζουσών ακτινοβολιών-αναγνώριση υπηρεσιών και εμπειρογνωμόνων» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018. Tο οποίο παρέχει την δυνατότητα της ακτινοπροστασίας και σε άλλες ειδικότητες πέραν του ακτινολόγου.

Η πληροφόρηση είναι ότι θα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, θέση της οποίας είναι ότι ο Ιατρός με πλήρη πενταετή ειδίκευση στον Τομέα της Ακτινολογίας, δηλαδή ο Ιατρός με τίτλο ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής, θα πρέπει να είναι ο αποκλειστικός Εμπειρογνώμων ακτινοπροστασίας. Και τούτο διότι οι γνώσεις τις οποίες έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής του (ακτινοπροστασία, ακτινοβιολογία, ακτινο-ανατομία, απεικονιστική προσέγγιση νόσων και οργάνων, δυνατότητα διάγνωσης και τέλος συμβουλευτική καθοδήγηση ασθενών για περαιτέρω έλεγχο) τον καθιστούν υπεύθυνο για τη διαχείριση της ακτινοπροστασίας. Ιατροί άλλων ειδικοτήτων, δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς το περιγραφέν φάσμα ειδικών περί την ακτινοπροστασία κ.λπ. γνώσεων.

Περιμένουν ενημέρωση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Νοεμβρίου 2018
Αναφορικά με το νέο ΕΚΠΥ για την ανάγκη ύπαρξης άυλων πλαισίων σε όλα τα ιατροτεχνολογικά είδη που χορηγούνται σε ασφαλισμένους μέσω ΕΟΠΥΥ, έχει προκύψει ζήτημα με τις συσκευές τύπου aerochamber που υπάγονται στη σύμβαση ακουστικά βαρηκοΐας - αναπνευστικές συσκευές. Η εταιρεία υποστηρίζει πως έχει ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ πως εξακολουθούν να μην απαιτούνται άυλα πλαίσια για τη συγκεκριμένη συσκευή, ενώ και μικρός αριθμός συναδέλφων έχει δεχτεί απαντητικά mail από το helpdesk του e-ΔΑΠΥ πως τα aerochamber εξαιρούνται.
Στο πλαίσιο αυτό, φαρμακοποιοί ζητούν επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο όργανο του κράτους και συνάμα έγγραφη για να θυμούνται και όλοι τι συμφωνήθηκε... Καχυποψία διακρίνω;

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη