6ο Συνέδριο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο E-Cigarette Summit 2018

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Νοεμβρίου 2018
Ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο το 6ο Συνέδριο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο -E-Cigarette Summit 2018- στο οποίο, όπως και στα προηγούμενα συνέδρια, πρόκειται να δώσουν παρόν ερευνητές διεθνούς εμβέλειας, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία όσον αφορά το άτμισμα, ιατροί, εκπρόσωποι οργανώσεων για την υγεία αλλά και φορείς της βιομηχανίας.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου οι ερευνητές ουσιαστικά θα παρουσιάσουν τα ευρήματα των μελετών-ερευνών που έχουν διεξάγει πάνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, με μία ευρεία θεματολογία (αρώματα, συνέπειες στη διακοπή καπνίσματος, διαφημιστική προβολή κ.λπ.), αλλά και παραδείγματα κρατών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Την δεύτερη μέρα που από πολλούς κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, καθώς θα συμμετέχουν μόνο ερευνητές, η όλη συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς τα ευρήματα των μελετών τους μπορούν να ενταχθούν-ενσωματωθούν στις πολιτικές των κρατών.

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Νοεμβρίου 2018
Σε τεντωμένο σχοινί, λέει, βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και πολυεθνικών εταιρειών μετά τις απαιτήσεις της πρώτης...να κατανεμηθούν τα βάρη των περικοπών σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα (των πωλήσεων) και όχι οριζόντια σε όλους είτε κερδίζουν είτε όχι... Άραγε οι φήμες περί αποχωρήσεων μελών.... αν περάσουν τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο ευσταθούν; ποιος ξέρει, μπορεί και τελικά να ισχύει το ρητό ‘’όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά’’.

Θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Νοεμβρίου 2018
Τους ασκούς του Αιόλου, νομίζω, θα ανοίξει το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης «Διαδικασίες κανονιστικού ελέγχου πρακτικών ιοντιζουσών ακτινοβολιών-αναγνώριση υπηρεσιών και εμπειρογνωμόνων» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018. Tο οποίο παρέχει την δυνατότητα της ακτινοπροστασίας και σε άλλες ειδικότητες πέραν του ακτινολόγου.

Η πληροφόρηση είναι ότι θα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, θέση της οποίας είναι ότι ο Ιατρός με πλήρη πενταετή ειδίκευση στον Τομέα της Ακτινολογίας, δηλαδή ο Ιατρός με τίτλο ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής, θα πρέπει να είναι ο αποκλειστικός Εμπειρογνώμων ακτινοπροστασίας. Και τούτο διότι οι γνώσεις τις οποίες έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής του (ακτινοπροστασία, ακτινοβιολογία, ακτινο-ανατομία, απεικονιστική προσέγγιση νόσων και οργάνων, δυνατότητα διάγνωσης και τέλος συμβουλευτική καθοδήγηση ασθενών για περαιτέρω έλεγχο) τον καθιστούν υπεύθυνο για τη διαχείριση της ακτινοπροστασίας. Ιατροί άλλων ειδικοτήτων, δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς το περιγραφέν φάσμα ειδικών περί την ακτινοπροστασία κ.λπ. γνώσεων.

Περιμένουν ενημέρωση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Νοεμβρίου 2018
Αναφορικά με το νέο ΕΚΠΥ για την ανάγκη ύπαρξης άυλων πλαισίων σε όλα τα ιατροτεχνολογικά είδη που χορηγούνται σε ασφαλισμένους μέσω ΕΟΠΥΥ, έχει προκύψει ζήτημα με τις συσκευές τύπου aerochamber που υπάγονται στη σύμβαση ακουστικά βαρηκοΐας - αναπνευστικές συσκευές. Η εταιρεία υποστηρίζει πως έχει ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ πως εξακολουθούν να μην απαιτούνται άυλα πλαίσια για τη συγκεκριμένη συσκευή, ενώ και μικρός αριθμός συναδέλφων έχει δεχτεί απαντητικά mail από το helpdesk του e-ΔΑΠΥ πως τα aerochamber εξαιρούνται.
Στο πλαίσιο αυτό, φαρμακοποιοί ζητούν επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο όργανο του κράτους και συνάμα έγγραφη για να θυμούνται και όλοι τι συμφωνήθηκε... Καχυποψία διακρίνω;

Νέα συνάντηση ΠΑΣΙΔΙΚ- ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Νοεμβρίου 2018
Νέα συνάντηση έχει δρομολογηθεί για την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών διαγνωστικών Κέντρων και τον ΕΟΠΥΥ μετά το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού για την αποστολή ηλεκτρονικών δεδομένων που αφορούν τις εξετάσεις αξονικών τομογραφιών, μαγνητικών τομογραφιών και μαστογραφιών (ψηφιακών και ψηφιοποιημένων), προς έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ήδη σε μία πρώτη συνάντηση των εμπλεκομένων με τον Οργανισμό, συμφωνήθηκε αφενός μεν να δοθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των στοιχείων και αφετέρου να συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα η DPO του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τον νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου που χειρίζεται και τα θέματα του GDPR, ώστε να καταλήξουν στις διαδικασίες εκείνες οι οποίες θα είναι συμβατές με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που από τις 25 Μαΐου ισχύει Πανευρωπαϊκά.


Διαφορές μεταξύ των δυο κανονισμών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Νοεμβρίου 2018
Μετά από πολλή μελέτη, προβληματισμό και αναβολές, ισχύει ο νέος κανονισμός παροχής υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύτηκε στις 1.11.2018 ΦΕΚ τεύχος Β/4898.

Υπάρχουν όμως ορισμένες ουσιώδεις και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον 1ο κανονισμό που δημοσιεύθηκε στις 19.6.2018 (ΦΕΚ τεύχος Β/2315) και στον 2ο κανονισμό της 1.11.2018.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 41, Λογοθεραπείες, αναφέρεται....."Ο Οργανισμός αποζημιώνει λογοθεραπευτικές συνεδρίες με 15 ευρώ ανά συνεδρία, όταν συνταγογραφούνται από ιατρικές ειδικότητες, όπως νευροχειρουργοί, νευρολόγοι, ψυχίατροι, ΩΡΛ και Οφθαλμίατροι και για παθήσεις (βάσει του ICD-10) που δικαιολογούν την διενέργεια λογοθεραπείας, και θα αποτυπωθούν σε απόφαση Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και θα αποτελεί παράρτημα του παρόντος άρθρου....", ενώ στον 1ο ΕΚΠΥ λογοθεραπείες συνταγογραφούσαν παιδοψυχίατροι και παιδίατροι -πολύ λογικό. Στον επικαιροποιημένο, εξαφανίσθηκαν οι παιδοψυχίατροι και οι παιδίατροι και μπήκαν ΩΡΛ και οφθαλμίατροι!

Ημερίδα για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας του ΕΟΦ με τους Συλλόγους Ασθενών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Νοεμβρίου 2018
Κάτι δείχνει να έχει αλλάξει με τους Συλλόγους Ασθενών, οι οποίοι τώρα πια διεκδικούν πιο ενεργό ρόλο σε ό,τι σημαίνει και συνεπάγεται ο όρος φάρμακο. Και αυτό φαίνεται να το έχουν καταλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.. Και για να μην πολυλογώ, ο ΕΟΦ διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «ΕΟΦ και πρόσβαση στο φάρμακο. Επίκεντρο ο ασθενής» στις 4 Δεκεμβρίου 2018 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενδυνάμωση της επικοινωνίας του ΕΟΦ με τους Συλλόγους Ασθενών καθώς και η ανάπτυξη υγιούς δημόσιου διαλόγου σε θέματα αρμοδιότητάς του.

Βέβαια, το δικό μου ερώτημα αφορά το ότι ο αριθμός των Συλλόγων Ασθενών είναι τριψήφιο …σχεδόν τετραψήφιο νούμερο στην Ελλάδα, όπως ακούστηκε πρόσφατα σε Συνέδριο για τα Οικονομικά της Υγείας. Πώς θα συντονιστούν όλοι αυτοί οι Σύλλογοι; Εύλογο νομίζω ερώτημα!

'Ετοιμη η ανάλυση κοστολόγησης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Νοεμβρίου 2018
Ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, μαθαίνουμε, η ανάλυση κοστολόγησης (προσοχή κοστολόγησης όχι τιμολόγησης) λειτουργίας ιατρείου υπερήχων, ακτινολογικού εργαστηρίου με ακτινολογικό μηχάνημα, με ΜΟΠ, με πανοραμικό, καθώς και ακτινολογικού εργαστηρίου με αξονικό και με μαγνήτη. Ακούγεται ότι το τελικό κείμενο φθάνει τις 100 σελίδες.. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η επικαιροποίηση του καταλόγου των απεικονιστικών πράξεων. Την ίδια στιγμή, η ΕΑΕ είναι κατά 60% έτοιμη αναφορικά με τα προτεινόμενα Διαγνωστικά Πρωτόκολλα. Τι απομένει; Η περιβόητη συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να γίνει γνωστό ότι υπό τις παρούσες συνθήκες απλώς "ξεγελάμε" ο ένας τον άλλον.

Ο στόχος της ΕΑΕ είναι να υπενθυμίσει στους αρμόδιους ότι τα μέλη της είναι ιατροί και όχι διαχειριστές τεχνικών και τεχνολογιών.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη