Η συμφωνία για τα ΦΥΚ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Σεπτεμβρίου 2019
Νέα για τα ΦΥΚ θα έχουμε εντός της εβδομάδας.. και δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, που ανέφερε ότι πλησιάζει ο χρόνος της διανομής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, αλλά και το επικείμενο διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που έχει οριστεί για την Τετάρτη.

Ωστόσο, βασικά σημεία της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί ή πιο σωστά δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις περί ασύμφορης συμφωνίας...

Προειδοποιήσεις σε φαρμακοβιομηχανίες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Σεπτεμβρίου 2019
Τριάντα οκτώ ( 38) προειδοποιήσεις δόθηκαν λέει σε φαρμακοβιομηχανίες από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2019 (μέχρι τα τέλη Ιουλίου), στις οποίες επισημαίνονται προβλήματα με την έλλειψη σήμανσης, την πώληση μη εγκεκριμένων φαρμάκων και την παραβίαση των σημερινών ορθών πρακτικών παρασκευής (Good Manufacturing Practices - cGMP).

Άλλα θέματα περιλαμβάνουν την ασφάλεια των φαρμάκων, την ακεραιότητα της ιατρικής και τις ανακλήσεις. Οι παραλήπτες των επιστολών αυτών ήταν αμερικανικές αλλά και ινδικές επιχειρήσεις.

Αραγε, εδώ τέτοιες προειδοποιήσεις γίνονται; ποιος ξέρει!

Οι Γιατροί το Κόσμου στην 84η ΔΕΘ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Σεπτεμβρίου 2019
Δυναμικό παρόν στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα δώσουν οι γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της ΔΕΗ (το άλλο πρόσωπο ενός οργανισμού). Θα στηθούν τρία ιατρεία, ένα Παθολογικό με εξειδίκευση στη νόσο του Alzheimer και της Άνοιας, ένα Παιδιατρικό με εξειδίκευση στη συμβουλευτική αναφορικά με την παιδική ανάπτυξη και τη διατροφή, καθώς και ένα Οφθαλμολογικό ιατρείο.

Εθελοντές ιατροί των Γιατρών του Κόσμου θα βρίσκονται σε αυτά και θα παρέχουν προληπτικό έλεγχο και πρωτοβάθμια κλινική εξέταση συμβουλευτικού χαρακτήρα.

Πέρυσι οι Γιατροί του Κόσμου που επίσης είχαν δηλώσει παρόντες στην Διεθνή έκθεση είχαν προσφέρει προληπτικό έλεγχο και πρωτοβάθμια κλινική εξέταση σε περισσότερους από 1.500 πολίτες, ενώ ενημερώθηκαν για το έργο του ανθρωπιστικού οργανισμού περισσότερα από 3.500 άτομα.

Πέρα - δώθε για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Σεπτεμβρίου 2019
Πάνε και έρχονται τα ραντεβού στο Υπουργείο Υγείας με θέμα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Κάποιοι λένε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε νέα για το σημαντικό αυτό θέμα.

Άραγε βρέθηκαν λεφτά για να πληρωθούν οι νέοι πάροχοι που θα τα διακινούν ή θα επιβαρυνθεί με κάποιο τρόπο η φαρμακοβιομηχανία; Το θέμα είναι σε εξέλιξη και το αλεσβερίσι.. τι σου δίνω.. τι μου δίνεις πάει και έρχεται...

Λογικά θα πρέπει ως φυσική απόρροια των νέων εξελίξεων να έχουμε ανατροπές και στο ποσοστό του clawback που καταβάλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Θα μειωθεί;

Άγνωστη η αξιοποίηση του εξοπλισμού των νοσoκομείων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Σεπτεμβρίου 2019
Σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ επικρατεί μία τάση με έντονα στοιχεία τεχνολογικού νεοπλουτισμού μέσα από μια αυθαίρετη και τυφλή προμήθεια μηχανημάτων. Δεν υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση των αναγκών. Παράδειγμα, τα μηχανήματα ψηφιακής μαστογραφίας.

Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 362 ψηφιακούς μαστογράφους. 48 στα νοσοκομεία και ΠΕΔΥ του ΕΣΥ και 314 στα ιδωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Επιπλέον 17 μηχανήματα βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης διαγωνισμών και 14 νοσοκομεία έχουν έγκριση σκοπιμότητας για αγορά μηχανήματος, πάντα στο ΕΣΥ. Δηλαδή αν ολοκληρωθούν όλοι οι διαγωνισμοί στις δομές του ΕΣΥ θα υπάρχουν 79 ψηφιακοί μαστογράφοι. Φυσικά και ο αριθμός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί. Στην Πορτογαλία ο αριθμός των ψηφιακών μαστογράφων είναι 143 μηχανήματα.

Και το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι χρειάζονται όλα αυτά τα μηχανήματα;;;
Aλλα ερωτήματα: Πόσο έχουν συνεισφέρει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού; Πόσα προγράμματα screening και ποιός είναι ο αριθμός των γυναικών που εξετάσθηκαν; Έχουν εγκατασταθεί στα ενδεδειγμένα κέντρα μαστού στο ΕΣΥ;;;

Απλά ερωτήματα κάνω!

Έρχονται νέες αυξήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Αυγούστου 2019
Σιγοψήνονται νέες αυξήσεις στα Μη Συνταγογραφούμενα Σκευάσματα μαθαίνουμε... και θα κάνουν την εμφανισή τους εντός του Σεπτεμβρίου. Και εκεί βεβαίως που η αγορά είναι ελεύθερη, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για μειώσεις τιμών.

Πάντως ψάχνοντας κανείς το πρόσφατο παρελθόν ανακαλύπτει αυξήσεις πέριξ του 10%, αλλά υπάρχουν και κάποιες που πραγματικά "βγάζουν μάτι" φθάνοντας το 65%.

Έρευνα για τα νοσοκομεία και τις λοιμώξεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Αυγούστου 2019
Πανευρωπαϊκή έρευνα μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει -αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη- με θέμα αν τα νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη των χειρουργικών λοιμώξεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση και θα προωθηθούν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι ώστε να προωθήσουν συγκεκριμένες δράσεις με στόχο τη σημαντική βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας της περίθαλψης.

Θερμός και ο Σεπτέμβριος!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Αυγούστου 2019
Στη διακοπή παροχής φαρμάκων επί πιστώσει στους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στην Πολεμική Αεροπορία, ακούγεται ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει Φαρμακευτικός Σύλλογος που βρίσκεται σε νησί. Η εφαρμογή της απόφασης θα είναι στις 1/9/2019

Κάτι η νέα σύμβαση που δεν λέει να υπογραφεί κάτι οι ελλείψεις φαρμάκων που στα νησιά είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν φέρει τους φαρμακοποιούς στα όριά τους....

Θερμός προβλέπεται τελικά και ο Σεπτέμβριος!
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη