Παραμένουν χειρόγραφες οι συνταγές του Ν. 3459 του 2006

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Μαΐου 2019
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Αθαν. Γιαννόπουλου, του πρόεδρου της ΗΔΙΚΑ κ. Αν. Τάγαρη και υπηρεσιακών παραγόντων με την συμμετοχή του προέδρου του ΠΦΣ κ. Αποστ. Βαλτά και μελών του προεδρείου.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της εγκύκλιου του ΕΟΠΥΥ για εφαρμογή από 2.05.2019 του νόμου 4600/2019 περί κατάργησης των χειρόγραφων συνταγών και έκδοσης ηλεκτρονικών ειδικών συνταγών για τα ναρκωτικά.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ έθεσαν το ζήτημα της διαχείρισης από την πλευρά των φαρμακείων, των συνταγών που υπάγονται στο Ν. 3459 του 2006 περί ναρκωτικών που συνταγογραφούνται εκτός ασφαλιστικών ταμείων (ελεύθερες) και των περιπτώσεων που ο συνταγογράφος ιατρός αδυνατεί να συνταγογραφεί μέσω ΗΔΙΚΑ (επισκέψεις κατ΄ οίκον) όπως και αυτές των ταμείων που δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Ο Γεν. Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος μέχρι την εναρμόνιση των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος.

Τι γίνεται με τα Κοινωνικά Φαρμακεία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Μαΐου 2019
Μέχρι και στις Διευθύνσεις των αρμοδίων στην Κομισιόν ακούγεται ότι έχει φθάσει το θέμα με τα Κοινωνικά Φαρμακεία, καθώς όπως ισχυρίζονται φαρμακοποιοί, οι λόγοι που οδήγησαν στην σύστασή τους με στόχο την στήριξη των απόρων και των ανασφάλιστων δεν υφίστανται από το 2016.

Οπως μαθαίνουμε, ήδη έκλεισε το Κοινωνικό Φαρμακείο στο Ν. Ηλείας και πριν από λίγες ημέρες αυτό στη Νέα Ιωνία (Αθήνα)...

Πάντως μέχρι τα 140 που εκτιμάται ότι φτάνουν τα Κοινωνικά Φαρμακεία έχουμε δρόμο... Εκτός αν βγει υπουργική απόφαση... άμεσα εφαρμοστέα!

Λέω εγώ τώρα....

Φάρμακα: άλλο γράφει - άλλο πληρώνεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Μαΐου 2019
Tι γίνεται τελικά με τα Μη Συνταγογραφούμενα Σκευάσματα; Πότε θα αλλάξουν οι τιμές πάνω στις συσκευασίες; Πόσα είναι τελικά αυτά τα αποθέματα; Τελειωμό δεν έχουν.

Και πάει ο ασθενής για παράδειγμα να αγοράσει σκεύασμα για προβλήματα του εντέρου και η τιμή πάνω στη συσκευασία λέει 1,57 ευρώ, ενώ αυτή που πρέπει να πληρώσει είναι διπλάσια μετά την αύξηση που έχει πάρει το φάρμακο...Μεγάλη η γκρίνια και με το δίκιο τους- και των ασθενών και των φαρμακοποιών που τα ακούν!

Ενέργειες πιστοποίησης για γονιδιακές θεραπείες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Μαΐου 2019
Ζήτημα χρόνου είναι να έρθουν για τα καλά και στην Ελλάδα οι γονιδιακές θεραπείες... Και μπορεί αυτή τη στιγμή το μόνο πιστοποιημένο νοσοκομείο να είναι το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, όμως η πληροφόρηση είναι ότι τα χαρτιά του για πιστοποίηση έχει καταθέσει και το Αγία Σοφία.

Ενέργειες πιστοποίησης και άλλων δημόσιων νοσοκομείων έχει ξεκινήσει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και μέσα σε αυτά ακούγεται ότι είναι το Αττικόν και το Πανεπιστημιακό στο Ρίο (Πάτρα).

Διεθνές Εργαστήριο Παρηγορητικής Φροντίδας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Μαΐου 2019
Αρχίζει αυτή την Παρασκευή το Διεθνές Εργαστήριο Παρηγορητικής Φροντίδας-International Palliative Care Workshop (Αθήνα, 10-11 Μαΐου 2019), το οποίο πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) σε συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός, το οποίο θα δώσει μια μοναδική ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν το εύρος και τους στόχους της Παρηγορητικής Φροντίδας στον καρκίνο και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες σε σημαντικά θέματα που αφορούν την Παρηγορητική Φροντίδα.

Το IPCW είναι ένα διήμερο, εντατικό Εργαστήριο αφιερωμένο σε όλες τις σημαντικές πτυχές της παρηγορητικής φροντίδας, όπως η αξία της έγκαιρης παρηγορητικής φροντίδας στον καρκίνο, οι δεοντολογικές προκλήσεις, η δημιουργία ενός προγράμματος φροντίδας, η νομική-ηθική διάσταση του αντικειμένου κ.ά. με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Ένωση Συλλόγων Ασθενών: καθυστερεί αλλά δημιουργείται

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Μαΐου 2019
Θα γίνει αλλά με μικρή καθυστέρηση η Ενωση Συλλόγων Ασθενών, η οποία έχει καταθέσει τα χαρτιά της στο Ειρηνοδικείο. Επειδή, όπως μάθαμε, ήταν δύσκολο να κατατεθούν τα καταστατικά των 32 συλλόγων που τελικά θα συμμετάσχουν σε αυτή και εξαιτίας του γεγονότος ότι η γραφειοκρατία είναι μεγάλη, καθώς δεν είναι φυσικά πρόσωπα αλλά νομικά πρόσωπα και άρα οι διαδικασίες είναι πιο χρονοβόρες, στο Ειρηνοδικείο πήγαν τα 7 καταστατικά των Συλλόγων- μελών που συμμετέχουν στην πρώτη διοικούσα.

Τελικά, όταν κάποια πράγματα είναι προς το καλύτερο μήπως θα έπρεπε ο γραφειοκρατικός μηχανισμός να ήταν πιο ευέλικτος; Απλά ρωτάω!

Ημερίδα για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά της Ηπείρου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Μαΐου 2019
Πολλά στελέχη ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας πρόκειται να βρεθούν αυτές τις ημέρες στη Βόρειο Ελλάδα στο πλαίσιο ημερίδας. Στόχος της τελευταίας είναι να αναδείξει τη δύναμη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Ηπείρου, να προωθήσει την παραγωγή και εμπορία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων, όπως ονομασία προέλευσης, γεωγραφική ένδειξη, βιολογική καλλιέργεια, ορεινή γεωργία κ.λπ., καθώς και την αντικατάσταση-υποκατάσταση χημικών πρόσθετων/ συντηρητικών με ουσίες φυτικής προέλευσης τόσο στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, όσο και στις βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών.

Κάτι μου λέει ότι οσονούπω θα δούμε νέα σκευάσματα εχγωρίως παραγόμενα.

Κούρεμα με την ψιλή!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Μαΐου 2019
Aυξάνονται οι φωνές από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ , ιδίως μετά την παραλαβή των σημειωμάτων με το clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μιλάμε για Κούρεμα με την ψιλή πάλι!

Και για του λόγου το αληθές: Αξονικές/ Μαγνητικές 31,4 %(από 17,9%), Υπερηχογραφήματα 29,2% (από 43%) Mαστογραφίες 41,8% (από 29,7%), Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας 25,8% (από 10,7%).

Επειδή πολλοί που εμπλέκονται με τον κλάδο πιστεύουν ότι τα σημειώματα με τις περικοπές για το δεύτερο εξάμηνο του περσινού έτους θα είναι ακόμη χειρότερα, πρότειναν να λύσουν τους δεσμούς τους με τον Οργανισμό
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη