Aυξάνονται τα συμβόλαια ανάθεσης για την ανάπτυξη φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Αυγούστου 2019
Η αυξανόμενη ζήτηση γενόσημων σκευασμάτων, οι ενισχυμένες επενδύσεις σε Ερευνα και Ανάπτυξη, καθώς και οι μεγαλύτερες επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής από τα CDMOs (Εμπορικές Υπηρεσίες Παραγωγής Φαρμάκων) δημιουργούν νέες προοπτικές στην αγορά των συμβολαίων ανάθεσης παρασκευής φαρμάκων.

Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η σχετική αγορά αναμένεται να φθάσει τα 126,6 δισ. δολ έως το 2024 από 90,0 δισ. δολ που εκτιμάται ότι θα κλείσει τη φετινή περίοδο, πετυχαίνοντας μέση ετήσια αύξηση κατά 7,1%.

Το θέμα άναψε φωτιές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Αυγούστου 2019
Διοικητικό Συμβούλιο και μάλιστα έκτακτο γίνεται σήμερα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με θέμα τι άλλο των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους. Πάντως όπως μαθαίνουμε θα υπάρχουν απουσίες. Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει ανάψει φωτιές, καθώς οι φωνές που ζητούν γενική συνέλευση -και όχι απλώς ΔΣ- προκειμένου να παρθεί τελική απόφαση πληθαίνουν.

Από την άλλη πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει, καθώς το θέμα περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις για την διάθεση των ΦΥΚ μέσω των Ιδιωτικών Φαρμακείων θα έχει γίνει πράξη μέχρι τα τέλη του μήνα.....

5η Ημερίδα διατροφής

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Αυγούστου 2019
Τα περισσότερα νοσήματα που σχετίζονται με τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο όπως είναι η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία επηρεάζονται άμεσα και απαιτούν μία σωστή και απόλυτα υγιεινή διατροφή αλλά και μία ταυτόχρονη παρέμβαση σε παράγοντες όπως είναι η σωματική δραστηριότητα, η άσκηση αλλά και η ψυχολογία.

Η διαμόρφωση ενός υγιεινού διαιτολογίου και μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

Το σωστό πρότυπο διατροφής, η επιλογή των κατάλληλων τροφίμων, η αναλογία των θρεπτικών συστατικών και ο σωστός συνδυασμός της με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή, αποτελούν τη βασική θεματολογία της 5ης Ημερίδας Διατροφής.

Αυτή διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) σε συνεργασία με την Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔ-ΔΕ). Θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου 2019, στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα.

Αποψίλωση στον χώρο του φαρμάκου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Αυγούστου 2019
Aποχωρήσεις ακούγονται από τον χώρο του φαρμάκου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική αγορά με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν θεωρείται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για πολυεθνικές.

Πάντως, γνώστες της αγοράς αναφέρουν, ότι η αποχώρηση που φημολογείται το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει την αποψίλωση των δραστηριοτήτων της την τελευταία διετία.... Κάτι μου λέει ότι το καλοκαίρι όσο περνάει γίνεται και πιο θερμό

Φάρμακα υψηλού κόστους

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Ιουλίου 2019
Mεγάλη η κινητικότητα με τα φάρμακα υψηλού κόστους καθώς ναι μεν τα λεφτά είναι πολλά αλλά και το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο. Μολονότι οι φαρμακαποθήκες θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνησή τους αυτό δεν φαίνεται να αρέσει και πολύ στον κλάδο των φαρμακοποιών.

Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι οι παράλληλες εξαγωγές και αυτές είναι μεταξύ άλλων ο φόβος και ο τρόμος των φαρμακοβιομηχανιών.
Πάντως προτάσεις με τα οφέλη που θα ανακύψουν από την ενδεχόμενη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στο Υπουργείο Υγείας θα γίνουν από όλους... και όταν λέω από όλους ...εννοώ άπαντες!!! Αν κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα είναι κοινές.. θα το δούμε

Σε αναμονή συνάντησης φαρμακοβιομηχανίας και υπουργείου Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Ιουλίου 2019
To να πληρώνεις σε clawback (επιστροφή) περί τα 250.000 ευρώ μηνιαίως δεν είναι λίγο, το αντίθετο. Για αυτό και πιέζουν όλοι να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα αυτό, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα δούμε και αποχωρήσεις σκευασμάτων από την αγορά αλλά και αναγκαστικές εξαγορές.

Πάντως αν και βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και οι ρυθμοί έχουν πέσει στις φαρμακοβιομηχανίες από την προηγούμενη εβδομάδα, τα στελέχη που ηγούνται των εταιρειών βρίσκονται στις επάλξεις εν αναμονή εξελίξεων. Αραγε το ραντεβού με την ηγεσία του Υπουργείου, πότε είναι;

Προβληματισμός για τα "καινοτόμα" φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Ιουλίου 2019
Προβληματισμό προκαλούν τα νέα που ακούγονται για την καινοτομία στα σκευάσματα και τα οποία αφορούν αγορές του εξωτερικού, που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Ελλάδας. Μόνο λέει το 25% των νέων φαρμάκων που κυκλοφορούν στη Γερμανία φαίνεται να προσφέρουν σε αποτελεσματικότητα, κάτι περισσότερο συγκριτικά με παλαιότερα πολύ φθηνότερα φάρμακα!

Είναι αναμφίβολα ένα στοιχείο που πρέπει να μετρήσει στους νυν αρμόδιους και στις πιέσεις που δέχονται για την ένταξη στην θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ νέων "καινοτόμων" φαρμάκων!

Βεβαίως καλό είναι να ληφθεί υπόψιν και από τους επιστήμονες που πρέπει κάποια στιγμή να υπολογίζουν και τον παράγοντα "κόστους-αποτελεσματικότητας", τόσο για την επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ, όσο και την επιβάρυνση του ίδιου του αρρώστου!

Σειρά επαφών στην Υγεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Ιουλίου 2019
Αν και μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, από την επόμενη εβδομάδα μαθαίνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει σειρά επαφών με θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται με την υγεία. Άλλωστε η πληροφόρηση που είχαμε είναι ότι χθες θα πραγματοποιείτο και τυπικά η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων του Υπουργείου. Κάτι μου λέει πάντως, ότι οι πρώτες επαφές θα είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη