Βρέθηκαν 232 λήμματα

Ααπνευστική οξέωση

Η οξέωση που προκαλείται από ανεπαρκή αερισμό και την επακόλουθη κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής με υποψία οξείας αναπνευστικής οξέωσης παρακολουθείται με την μέτρηση Αναλυτικά »

Αβηταλιποπρωτεϊναιμία

Mια συγγενής διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια απουσία των βήτα λιποπρωτεϊνών στο αίμα και χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, λιπαρών οξέων και χυλομικρών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μια ακανθώδη ή αιχμηρή Αναλυτικά »

Αγγειακό σύστημα

Τα αιμοφόρα αγγεία: οι αρτηρίες, τα τριχοειδή και οι φλέβες. Τα αγγεία μεταφέρουν αίμα από και προς την καρδιά και συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. H ανταλλαγή ουσιών μεταξύ του αίματος Αναλυτικά »

Αγγειίτιδα

Φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Οφείλεται συνήθως στην εναπόθεση συμπλεγμάτων αντιγόνου-αντισώματος ή εξαιτίας άλλων άνοσο-μεσολαβούμενων γεγονότων. H αγγειίτιδα που οφείλεται σε ανοσοσυμπλέγματα Αναλυτικά »

Αγγειοοίδημα

Μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση οιδηματωδών περιοχών στο δέρμα, τους βλεννογόνους ή στα εσωτερικά όργανα. Συχνά συσχετίζεται με κνίδωση (κνησμός). Είναι καλοήθης όταν είναι περιορισμένη Αναλυτικά »

Αγγειοπλαστική

Οποιαδήποτε ενδοαγγειακή επέμβαση με την οποία διανοίγεται εκ νέου ένα στενωμένο αγγείο και αποκαθίσταται η αιματική ροή μέσα από αυτό. Συνήθως, οι αγγειοπλαστικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε στεφανιαίες, Αναλυτικά »

Αγοραφοβία

Υπερβολικά συμπτώματα άγχους που καταλαμβάνουν τον ασθενή όταν αυτός εγκαταλείπει το σπίτι του· μια μορφή κοινωνικής φοβίας. Η κρίση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ποικιλίας καθημερινών καταστάσεων Αναλυτικά »

Άγχος

Ακαθόριστο αίσθημα δυσαρέσκειας ή φόβου που συνοδεύεται από κάποια αντίδραση από το αυτόνομο νευρικό σύστημα· η αιτία είναι συχνά μη ειδική ή άγνωστη για το άτομο· ένα αίσθημα φόβου για το μέλλον που Αναλυτικά »

Αγχώδης διαταραχή

Οποιαδήποτε από μια ομάδα ψυχικών διαταραχών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία, η αγοραφοβία με ή χωρίς διαταραχή πανικού, η απλή (ειδική) φοβία, η κοινωνική Αναλυτικά »

Αγωγή

Ένα συστηματικό σχέδιο από δραστηριότητες, θεραπείες, δίαιτα, ύπνο και άσκηση που έχει σχεδιασθεί για να βελτιώσει, να διατηρήσει ή να αποκαταστήσει την υγεία.Αναλυτικά »

Αδαμαντίνη

Η σκληρή, λευκή, πυκνή, ανόργανη ουσία που καλύπτει τη στεφάνη του δοντιού. Η αδαμαντίνη αποτελείται από κρυστάλλους υδροξυαπατίτη, ένα άλας που περιέχει ασβέστιο. Οι κρύσταλλοι είναι διατεταγμένοι Αναλυτικά »

Αδυναμία λόγω θέσης

Η φαινομενική αδυναμία ενός μυ όταν εξετάζεται σε βραχύ εύρος κίνησης. Πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο της καμπύλης μήκους-τάσης του μυός. Για να διαφοροδιαγνωσθεί η αδυναμία θέσης από τη γενικευμένη Αναλυτικά »

Αδυναμία λόγω τάσης

Η φαινομενική αδυναμία ενός μυ που οφείλεται σε παρατεταμένη τοποθέτησή του σε επιμηκυσμένη θέση, γεγονός που μετατοπίζει την καμπύλη μήκους-τάσης του μυός προς τα δεξιά. Μια μορφή αδυναμίας λόγω Αναλυτικά »

Αεραγωγός

1. Ο φυσιολογικός σωλήνας για την είσοδο και την έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες. 2. Μια συσκευή που χρησιμοποιείται για να εμποδίσει ή να απελευθερώσει κάποια απόφραξη της αναπνευστικής οδού, ειδικά Αναλυτικά »

Αέρας

Το αόρατο, άγευστο, άοσμο μείγμα αερίων που περιβάλλει τη γη. Ο καθαρός αέρας στην επιφάνεια της θάλασσας αποτελείται κατ όγκον περίπου από 78% άζωτο και 21% οξυγόνο. Το υπόλοιπο είναι υδρατμοί, διοξείδιο Αναλυτικά »

Αερισμός, εξαερισμός

1. Η κίνηση του αέρα προς και από τους πνεύμονες. 2. H κυκλοφορία καθαρού αέρα σε ένα δωμάτιο και η απομάκρυνση του ακάθαρτου αέρα. 3. Στη φυσιολογία, το ποσό του αέρα που εισπνέεται ανά ημέρα. Αναλυτικά »

Άζωτο

ΣΥΜΒ.: Ν. Άχρωμο, άοσμο, άγευστο, αέριο στοιχείο το οποίο απαντά ελεύθερο στην ατμόσφαιρα, αποτελώντας το 80% περίπου του όγκου της. Ο ατομικός του αριθμός είναι 7 και το ατομικό του βάρος είναι Αναλυτικά »

Αθέτωση

Μια κατάσταση κατά την οποία παρατηρούνται αργές, ακανόνιστες, ελικοειδείς κινήσεις των άνω άκρων, ειδικά της άκρας χείρας και των δακτύλων. Αυτές οι ακούσιες κινήσεις εμποδίζουν τη διατήρηση του σώματος Αναλυτικά »

Αθηροσκλήρωση

Η συνηθέστερη μορφή αρτηριοσκλήρωσης, οι οποία χαρακτηρίζεται από εναποθέσεις χοληστερόλης-λιπιδίων-ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών. ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑ: Οι αρχικές παθολογοανατομικές αλλοιώσεις, ονομάζονται Αναλυτικά »

Αθρώπινος ιός ανοσοανεπάρκειας

Ένας ρετροϊός της υποοικογένειας lentivirus, που προκαλεί σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Ο πιο κοινός τύπος HIV είναι ο HIV-1, που αναγνωρίστηκε το 1984. Ο HIV-2, που ανακαλύφθηκε αρχικά Αναλυτικά »

Αιγοφωνία

Παθολογική μεταβολή στον ήχο, κάτι σαν το βέλασμα αίγας, που ακούγεται κατά την ακρόαση του θώρακα όταν το άτομο μιλά φυσιολογικά. Σχετίζεται με τη βρογχοφωνία και μπορεί να ακουστεί πάνω από τους Αναλυτικά »

Αιδοιϊκό αιμάτωμα

Εξαγγείωση αίματος στους μαλακούς ιστούς των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί μετά τον τοκετό ή να είναι το αποτέλεσμα τραύματος. Η αιμορραγία μετά τον Αναλυτικά »

Αιθέρας

Οποιαδήποτε οργανική ένωση στην οποία ένα άτομο οξυγόνου ενώνεται με αλύσους άνθρακα. Ο αιθέρας που χρησιμοποιείται στην αναισθησία είναι ο διαιθυλαιθέρας, C 4 H 10 O. Ως αναισθητικό προκαλεί μετεγχειρητική Αναλυτικά »

Αιθέριο έλαιο

Πτητικό έλαιο, ιδιαίτερα ένα που έχει οσμή και παράγει γευστικές αισθήσεις και αποκτάται από συγκεκριμένα φυτά με διάφορα μέσα απόσταξης. Κάποια από αυτά τα έλαια χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα Αναλυτικά »

Αιθυλαμίνη ή πτωμαΐνη

Μια αμίνη, CH 3 CH 2 NH 2 , η οποία σχηματίζεται από την αποσύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών.Αναλυτικά »

Αιθυλενική γλυκόλη

Η απλούστερη γλυκόλη, C 2 H 6 O 2 . Μια άχρωμη αλκοόλη που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό. Η φομεπιζόλη είναι το ειδικό αντίδοτο που χορηγείται σε περιπτώσεις δηλητηρίασης με την αιθυλενική γλυκόλη.Αναλυτικά »

Αιθυλένιο ή αιθένιο

Ένα εύφλεκτο, εκρηκτικό, άχρωμο αέριο, CH 2 CH 2 , που προέρχεται από την αφυδάτωση της αιθυλικής αλκοόλης. Περιέχεται στο φωταέριο. Είναι άχρωμο και έχει μια γλυκειά γεύση αλλά μια οξεία, δυσάρεστη Αναλυτικά »

Αιθύλιο

Στην οργανική χημεία, η ρίζα C 2 H 5 - η οποία περιέχεται σε πολλές ενώσεις, όπως ο αιθυλαιθέρας, η αιθυλική αλκοόλη και το οξεικό αιθύλιο.Αναλυτικά »

Αίμα

Υγρό που κυκλοφορεί διαμέσου της καρδιάς, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων, μεταφέροντας θρεπτικά υλικά, ηλεκτρολύτες, ορμόνες, βιταμίνες, αντισώματα, θερμότητα και οξυγόνο στους Αναλυτικά »

Αιμαγγείωμα δίκην φράουλας

Μια καλοήθης βλάβη θαμπού κόκκινου χρώματος, που εμφανίζεται συνήθως κατά τη γέννηση ή μέσα σε 2 με 3 μήνες από αυτήν. Αυτό το εκ γενετής σημάδι ανευρίσκεται συνήθως στο πρόσωπο ή στον τράχηλο και Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη