Βρέθηκαν 232 λήμματα

Αιματέμεση

Η αποβολή αίματος δια του εμέτου. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οι βλάβες που είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε αιματέμεση είναι τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου· οι κιρσοί του οισοφάγου· η οισοφαγίτιδα, Αναλυτικά »

Αιματουρία

Αίμα στα ούρα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί στα ούρα ως αποτέλεσμα μεγάλης ποικιλίας καταστάσεων, που περιλαμβάνουν μόλυνση στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της λοχείας· εσωτερικό τραύμα Αναλυτικά »

Αιμοδιάγραμμα

Ο αριθμός των ερυθροκυττάρων και των λευκοκυττάρων ανά μικρολίτρο (μl) συνολικού αίματος. Φυσιολογικά, ο αριθμός των ερυθροκυττάρων στους άνδρες ανέρχεται περίπου σε 5 εκατομμύρια/μl και στις γυναίκες Αναλυτικά »

Αιμοκάθαρση

Η χρήση ενός τεχνητού νεφρού για την κάθαρση της ουρίας, των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, των τοξινών και της περίσσειας των υγρών από το αίμα. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση Αναλυτικά »

Αιμόλυση

Η καταστροφή των ερυθροκυττάρων (RBCs), λόγω νόσων των RBCs (π.χ., σφαιροκυττάρωση ή δρεπανοκυτταρική νόσος) ή λόγω της έκθεσής τους σε φάρμακα, τοξίνες, τεχνητές καρδιακές βαλβίδες, αντισώματα, κάποιες Αναλυτικά »

Αιμολυτική νόσος των νεογνών

Νόσος των νεογέννητων που χαρακτηρίζεται από αναιμία, ίκτερο, ηπατοσπληνομεγαλία και γενικευμένο οίδημα (εμβρυϊκός ύδρωπας). ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Αυτή η νόσος οφείλεται σε διαπλακουντιακή μετάδοση μητρικών αντισωμάτων, Αναλυτικά »

Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

Μια οξεία κατάσταση που συνίσταται σε μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία, θρομβοκυτταροπενία και οξεία νεφροπάθεια. Η Escherichia coli 0157:H7 θεωρείται ως ένας από τους υπεύθυνους μικροοργανισμούς Αναλυτικά »

Αιμόπτυση

Η αποβολή αίματος που προέρχεται από το λάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους ή τους πνεύμονες. Η μαζική αιμόπτυση, που συμβαίνει σπάνια, πρέπει να αντιμετωπίζεται από έναν πνευμονολόγο που είναι έμπειρος Αναλυτικά »

Αιμορραγία

Απώλεια αίματος. Ο όρος «αιμορραγία» συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει επεισόδια αιμορραγίας που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, διαταράσσει την αιμάτωση ενός οργάνου ή ιστού Αναλυτικά »

Αιμορραγία

Η εκροή αίματος από ένα τραυματισμένο αγγείο. Φυσιολογικά, το αίμα μεταβάλλεται όταν εκτίθεται στον αέρα, ώστε να επιτραπεί ο σχηματισμός ινώδους. Αυτό προκαλεί τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων για Αναλυτικά »

Αιμορραγία της λοχείας

Αιμορραγία που εμφανίζεται μετά τον τοκετό. Η πρώιμη αιμορραγία της λοχείας ορίζεται ως απώλεια αίματος μεγαλύτερη από 500ml στη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών μετά τον τοκετό. Η πιο συχνή αιτία είναι Αναλυτικά »

Αιμορραγία της μήτρας

Φυσιολογική αιμορραγία από τον κόλπο λαμβάνει χώρα στην έμμηνο ρύση. Η μη φυσιολογική αιμορραγία περιλαμβάνει την υπερβολική ροή αίματος κατά την έμμηνο ρύση (πολυμηνόρροια, μηνορραγία) ή την πολύ Αναλυτικά »

Αιμορραγικός πυρετός από τον ιό Έμπολα

Μια συχνά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη, η οποία έχει εμφανιστεί σε σποραδικές εξάρσεις στην Αφρική. Η κλινική εικόνα της διάχυτης αιμορραγίας σε διάφορα όργανα και ο πυρετός είναι παρόμοια με αυτή που Αναλυτικά »

Αιμοσφαιρίνη

Η χρωστική των ερυθροκυττάρων που περιέχει σίδηρο και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς. Το ποσό της αιμοσφαιρίνης στο αίμα κυμαίνεται από 12 μέχρι 16 g/100 ml στις γυναίκες, από Αναλυτικά »

Αιμοσφαιρινουρικός πυρετός

Αιματουρία (αιμοσφαιρινουρία) που αποτελεί επιπλοκή της ελονοσίας. Προκαλείται από καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την απελευθέρωση αιμοσφαιρίνης. Συχνότερα λαμβάνει χώρα σε ασθενείς που έχουν Αναλυτικά »

Αιμοφιλία, αιμορροφιλία

Μια ομάδα κληρονομικών αιμορραγικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από έλλειψη των πρωτεϊνών πήξης του αίματος. Οι αιμοφιλίες είναι σπάνιες. Η αιμοφιλία Α προσβάλλει 1 στα 5.000 με 10.000 αγόρια· Αναλυτικά »

Αιμοφόρο τριχοειδές

Οποιοδήποτε από τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν αίμα από τα αρτηρίδια στα φλεβίδια και σχηματίζουν αναστωμούμενο δίκτυο το οποίο φέρνει το αίμα σε στενή σχέση με τα κύτταρα του Αναλυτικά »

Αιμοχρωμάτωση

Μία γενετική νόσος που χαρακτηρίζεται από υπερβολική απορρόφηση και συσσώρευση σιδήρου στο σώμα. Η νόσος οφείλεται σε μία από τις πολλές υπολειπόμενες μεταλλάξεις που οδηγούν σε υπερβολική απορρόφηση Αναλυτικά »

Αίσθημα παλμών, ταχυπαλμία

Αίσθημα ταχέων ή ακανόνιστων καρδιακών παλμών. Μπορεί να περιγραφεί ως ένα αίσθημα πνιγμού, ένας πτερυγισμός («φτερούγισμα») ή μια σφύξη, που γίνονται αντιληπτάκάτω από το στέρνο ή στον τράχηλο της Αναλυτικά »

Αιφνίδιο ερύθημα ή 4η λοιμώδης εξανθηματική νόσος

Οξεία νόσος των βρεφών, που προκαλείται από τον ερπητοϊό 6. Χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό που διαρκεί 3 ή 4 ημέρες και μερικές φορές από σπασμούς κατά την έναρξη. Ένα διάχυτο κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα Αναλυτικά »

Ακεραιότητα του Εγώ

Το όγδοο στάδιο στην αναπτυξιακή θεωρία του Erikson, το αντίθετο της απόγνωσης. Αποτελεί την κυριότερη ψυχική αποστολή των ώριμων ηλικιωμένων ατόμων και χαρακτηρίζεται από μια ενιαία φιλοσοφική θεώρηση Αναλυτικά »

Ακετόνη

C 3 H 6 O, ένα άχρωμο, πτητικό, εύφλεκτο υγρό που χρησιμοποιείται ως διαλύτης Έχει μια γλυκεία, φρουτώδη, αιθέρια οσμή και βρίσκεται στο αίμα και στα ούρα στο διαβήτη, σε άλλες μεταβολικές διαταραχές Αναλυτικά »

Ακμή

Είναι εξαιρετικά συχνή στην ήβη και την εφηβική ηλικία. Η ακμή συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο, το θώρακα, την πλάτη και τους ώμους. Σε βαριές περιπτώσεις, υπάρχουν κύστεις, οζίδια και ουλές. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Αναλυτικά »

Ακοή

Η αίσθηση ή η αντίληψη του ήχου. Το φυσιολογικό ανθρώπινο αυτί μπορεί να ανιχνεύσει ήχους με συχνότητες που κυμαίνονται από 20Hz μέχρι 20.000Hz, αλλά είναι πιο ευαίσθητο σε ήχους που βρίσκονται στο Αναλυτικά »

Ακουστικό νεύρο

To όγδοο κρανιακό νεύρο, αποτελείται από δύο διακριτά τμήματα: τα αιθουσαία και κοχλιακά νεύρα με επιφανειακή προέλευση στη διασταύρωση της γέφυρας και του προμήκη μυελού. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Το ακουστικό Αναλυτικά »

Άκρα χείρα

Το μέρος του σώματος που συνδέει τον πήχη με τον καρπό. Περιλαμβάνει τον καρπό με τα οχτώ οστά του, το μετακάρπιο ή το σώμα της άκρας χειρός (μετακάρπια οστά) που έχει πέντε οστά και τα δάκτυλα (φάλαγγες) Αναλυτικά »

Ακρωτηριασμός

Αφαίρεση ενός μέλους, ενός τμήματος του σώματος ή ενός οργάνου, συνήθως με κάποιο χειρουργείο αλλά μερικές φορές και εξαιτίας ενός τραυματισμού. Στις δυτικές χώρες, η πιο συνηθισμένη υποκείμενη αιτία Αναλυτικά »

Ακτινοθεραπευτική ογκολογία

Ο κλάδος της ιατρικής θεραπευτικής, στην οποία χρησιμοποιείται ακτινοβολία για τη θεραπεία ή ανακούφιση του καρκίνου. Ο στόχος είναι η εφαρμογή μιας θεραπευτικής δόσης ακτινοβολίας στον κακοήθη Αναλυτικά »

Αλβουμίνη, λευκωματίνη

Μία από την ομάδα των απλών πρωτεϊνών που συναντώνται ευρέως στους ιστούς των φυτών και των ζώων· βρίσκεται μέσα στο αίμα σαν αλβουμίνη του ορού, στο γάλα σαν γαλακταλβουμίνη, και στο ασπράδι των αυγών Αναλυτικά »

Αλβουμινουρία, λευκωματουρία, πρωτεϊνουρία

Η παρουσία ανιχνεύσιμων ποσών πρωτεΐνης στα ούρα, και ειδικά αλβουμίνης αλλά και σφαιρίνης ή και άλλων. Η αλβουμινουρία είναι συχνό σημείο νεφρικής ανεπάρκειας (νεφρωσικό σύνδρομο και άλλες νεφρικές Αναλυτικά »

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη