Βρέθηκαν 48 λήμματα

Βάδισμα

Τρόπος βάδισης. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Οι ασθενείς με διαταραχές της βάδισης θα πρέπει να εκτιμώνται από μια επιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει συνήθως νευρολόγο, ψυχίατρο, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή Αναλυτικά »

Βαθμός

1.Βαθμός. Μονάδα μέτρησης σε κλίμακα. 2. Μοίρα. Μονάδα μέτρησης γωνιών. 3. Η βαρύτητα μιας νόσου ή μιας βλάβης (π.χ. έγκαυμα δευτέρου βαθμού). 4. Πτυχίο. Τεκμήριο ακαδημαϊκής επίδοσης το οποίο χορηγείται Αναλυτικά »

Βακτηριακή λοίμωξη

Κάθε νόσος που οφείλεται σε βακτήρια. Τα βακτήρια υπάρχουν σε μία ποικιλία σχέσεων με το ανθρώπινο σώμα. Τα βακτήρια αποικίζουν τις επιφάνειες του σώματος προσφέροντας οφέλη (π.χ. περιορίζοντας Αναλυτικά »

Βακτήριο

Ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός χωρίς αληθή πυρήνα ή κυτταρικά οργανύλια, που ανήκει στο βασίλειο των Προκαρυωτικών (Μονήρεις Οργανισμοί). Το κυτταρόπλασμα περιβάλλεται από ένα άκαμπτο κυτταρικό Αναλυτικά »

Βαλβίδα

Μια μεμβρανώδης δομή σε ένα κοίλο όργανο ή δίοδο που φράσσει προσωρινά, επιτρέποντας τη ροή υγρού προς μία μόνο κατεύθυνση.Αναλυτικά »

Βαρεία μυασθένεια

Μια αυτοάνοση κινητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μυϊκή κόπωση, η οποία αναπτύσσεται με επαναλαμβανόμενη μυϊκή χρήση και βελτιώνεται με την ανάπαυση. Προκαλείται από αντισώματα εναντίον του υποδοχέα Αναλυτικά »

Βαριάς μορφής συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια

Οποιαδήποτε νόσος μίας ομάδας κληρονομούμενων διαταραχών αυτοσωμικών ή φυλοσύνδετων υπολειπομένων γονιδίων, στις οποίες υπάρχει μερική ή πλήρης δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αναλυτικά »

Βαριούχος υποκλυσμός

Η χρήση διαλύματος θειικού βαρίου ως παράγοντα αντίθεσης για τη διευκόλυνση της ακτινολογικής και ακτινοσκοπικής παρατήρησης του παχέος εντέρου. Η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσυμπτωματικό Αναλυτικά »

Βάρος

Η δύναμη της βαρύτητας που ασκείται σε ένα αντικείμενο, συνήθως από τη Γη. Η μονάδα βάρους είναι το newton. Ένα newton ισοδυναμεί με 0,102 kg. Η διαφορά ανάμεσα στο βάρος και στη μάζα είναι ότι Αναλυτικά »

Βάρος γέννησης

Το βάρος του νεογνού. Το φυσιολογικό βάρος ενός νεογνού είναι μεταξύ 2,5 kg και 4,5 kg. To βάρος γέννησης είναι σημαντικός δείκτης της ωριμότητας και της πιθανότητας επιβίωσης. Βάρος μικρότερο από Αναλυτικά »

Βαρύ ύδωρ

ΣΥΜΒ.: D 2 O. Ισοτοπική μορφή νερού, ειδικότερα το οξείδιο του δευτε-ρίου στο οποίο το υδρογόνο έχει αντικατασταθεί από το ισότοπο του, το δευτέριο. Οι ιδιότητές του διαφέρουν από αυτές του φυσιολογικού Αναλυτικά »

Βασικός μεταβολισμός

Η ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών από ένα άτομο το οποίο βρίσκεται σε ηρεμία αλλά δεν κοιμάται. Η BEE (εκφραζόμενη σε θερμίδες) μπορεί να υπολογιστεί με βάση τις εξισώσεις Αναλυτικά »

Βασικός μεταβολισμός

Το χαμηλότερο επίπεδο ενεργειακής δαπάνης. Καθορίζεται όταν το σώμα είναι σε απόλυτη ηρεμία. Για έναν μέσο άνθρωπο, ο βασικός μεταβολισμός μετριέται με ποικίλους τρόπους. Σε μεγάλες θερμίδες (Cal), Αναλυτικά »

Βελόνα

Ένα αιχμηρό εργαλείο για τη συρραφή, τη σύνδεση, την παρακέντηση ή τον καθετηριασμό. Μπορεί να είναι ευθύ, ημικεκλιμένο, πλήρως κεκλιμένο, ημικυκλικό, διπλά κεκλιμένο (μερικές φορές αποκαλούμενο «S-» Αναλυτικά »

Βελονισμός

Τεχνική θεραπείας επώδυνων καταστάσεων, πρόκλησης τοπικής αναισθησίας ή πρόληψης μελλοντικών νοσημάτων, περνώντας λεπτές μακρές βελόνες μέσα από το δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Τα ελεύθερα Αναλυτικά »

Βενζόλιο, βενζίνη

C 6 H 6 Πολύ εύφλεκτο, πτητικό υγρό που αποτελεί το απλούστερο μέλος των αρωματικών υδρογονανθράκων. Δεν αναμειγνύεται με το νερό και διαλύεται στα λίπη. Χρησιμοποιείται ως διαλύτης και στη σύνθεση Αναλυτικά »

Βηματοδότης

1. Οτιδήποτε επηρεάζει τη συχνότητα ή το ρυθμό πραγματοποίησης κάποιας δραστηριότητας ή διαδικασίας. 2. Στην καρδιολογία, ένα εξειδικευμένο κύτταρο ή ομάδα κυττάρων που παράγουν αυτόματα ερεθίσματα, Αναλυτικά »

Βηματοδοτικός κωδικός

Κωδικός από 3 μέχρι 5 γράμματα που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του τύπου και της λειτουργίας του βηματοδότη. Το πρώτο γράμμα αναφέρεται στο θάλαμο ή τους θαλάμους που ρυθμίζονται: V (ventricle) Αναλυτικά »

Βήτα καροτίνη

Μια κίτρινο-πορτοκαλί χρωστική που ανευρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι η πιο συνήθης πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α. Η καθημερινή ανάγκη σε βιταμίνη Α μπορεί να καλυφθεί με τη λήψη βήτα-καροτίνης. Αναλυτικά »

Βία

1. Η χρήση δύναμης ή σωματικής βίας με σκοπό την κακοποίηση ή την πρόκληση βλαβών. H διαπροσωπική βία ανάμεσα σε παιδιά και νέους ενήλικες είχε αυξηθεί σε επιδημικά επίπεδα κατά τη δεκαετία του Αναλυτικά »

Βιάγκρα

Το εμπορικό όνομα της κιτρικής σιλδεναφίλης, φάρμακο που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η λήψη του αντενδείκνυται σε ασθενείς που λαμβάνουν νιτρώδη, σε οποιαδήποτε Αναλυτικά »

Βιοανάδραση

Πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο σχεδιάστηκε για να αναπτύξει την ικανότητα ενός ατόμου να ελέγχει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Μετά από την εκμάθηση της τεχνικής, ο ασθενής δύναται να ελέγχει την καρδιακή Αναλυτικά »

Βιοψία

Η λήψη αντιπροσωπευτικού ιστικού δείγματος για μικροσκοπική εξέταση, συνήθως για την επιβεβαίωση μιας διάγνωσης. Ο ιστός μπορεί να ληφθεί χειρουργικά ή με τη χρήση μιας σύριγγας και μιας βελόνας. Η Αναλυτικά »

Βισμούθιο

Σύμβολο: Bi. Αργυρόχρουν μεταλλικό στοιχείο, με ατομικό βάρος 208.980 και ατομικό αριθμό 83. Οι χημικές του ενώσεις χρησιμοποιούνται ως προστατευτικό μέσο για τις φλεγμαίνουσες επιφάνειες. Τα άλατα Αναλυτικά »

Βιταμίνη

Συμπληρωματική, αλλά ζωτικής σημασίας θρεπτική ουσία που δρα ως συνένζυμο ή συμπαράγοντας σε μια απαραίτητη μεταβολική αντίδραση. Μικρές ποσότητες της ουσίας συμβάλλουν σε βιολογικές αντιδράσεις, Αναλυτικά »

Βιταμίνη Α

Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που σχηματίζεται στο σώμα από την α, β και γ καρωτίνη, τις κίτρινες χρωστικές των φυτών. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη, τη φυσιολογική λειτουργία Αναλυτικά »

Βιταμίνη Β12 ή κυανοκοβαλαμίνη

Πρόκειται για κόκκινη κρυσταλλική ουσία, ένα κοβαμίδιο, που προέρχεται από το ήπαρ και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. H ανεπάρκειά της προκαλεί κακοήθη αναιμία. Χρησιμοποιείται Αναλυτικά »

Βιταμίνη Ε

Βιταμίνη που αποτελείται από 8 συστατικά: 4 τοκοφερόλες (από τις οποίες η ατοκοφερόλη είναι η πιο κοινή) και 4 τοκοτριενόλες. H βιταμίνη Ε αποτελεί αντιοξειδωτική ουσία, που βρίσκεται σε πολλά είδη Αναλυτικά »

Βιταμίνη Κ

Αντιαιμορραγικός παράγοντας που έχει παρόμοια δράση με ουσίες που προέρχονται από τη ναφθοκινόνη. H βιταμίνη K, που είναι λιποδιαλυτή, ανευρίσκεται στο τριφύλλι, στα λίπη, στη βρώμη, στα σιτηρά και Αναλυτικά »

Βλάβη

1. Μια αφορισμένη περιοχή παθολογικά τροποποιημένου ιστού. 2. Ένα τραύμα ή πληγή. 3. Μια λοιμώδης κηλίδα σε μια δερματική νόσο. Οι πρωτοπαθείς ή αρχικές βλάβες περιλαμβάνουν σπίλους, κυστίδια, κύστεις Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη