Βρέθηκαν 148 λήμματα

Δάγγειος ή κίτρινος πυρετός

Οξεία και εμπύρετος ασθένεια, η οποία συνήθως συνοδεύεται από έντονο μυοσκελετικό πόνο, και προκαλείται από έναν από τους τέσσερις ορότυπους του φλαβοϊού. Η νόσος μεταδίδεται στους ανθρώπους από το δήγμα Αναλυτικά »

Δάγκωμα εντόμου

Τραυματισμός, κατά τον οποίο λαμβάνει χώρα λύση του δέρματος από ένα έντομο, δημιουργώντας εκδορές, νυγμούς και σχισίματα. Τα δήγματα εντόμων προκαλούν περισσότερους θανάτους από ότι τα δήγματα φιδιών. Αναλυτικά »

Δάγκωμα φιδιού

Διατιτραίνον τραύμα που δημιουργείται από τα δόντια φιδιού. Όλα τα φίδια θα πρέπει να θεωρούνται δηλητηριώδη, αν και μερικά μόνο εκκρίνουν αρκετό δηλητήριο, ώστε να το ενοφθαλμίσουν βαθιά στους ιστούς. Αναλυτικά »

Δακρυϊκή συσκευή

Δομές που σχετίζονται με την έκκριση και ροή των δακρύων. Περιλαμβάνει το δακρυϊκό αδένα και τους εκκριτικούς πόρους, τους δακρυϊκούς πόρους, το δακρυϊκό ασκό, και το δακρυορρινικό πόρο, που εκβάλει Αναλυτικά »

Δακτυλίτιδα

Αντιαρρυθμικό και καρδιοτονωτικό φάρμακο, προερχόμενο από τα αποξηραμένα φύλλα της Digitalis purpurea, της κοινής δακτυλίτιδας. Απαντάται ακόμα, αν και σε μικρότερες ποσότητες, στα φύλλα και άλλων Αναλυτικά »

Δείγμα πτυέλων

Δείγμα πτυέλων από τους πνεύμονες, το οποίο αποχρέμπτεται μέσω του στόματος, για την ταυτοποίηση μικροοργανισμών υπεύθυνων για πνευμονικές λοιμώξεις ή για την ταυτοποίηση καρκίνων του πνεύμονα και/ή Αναλυτικά »

Δείκτης ευφυΐας

Ένας δείκτης της σχετικής νοημοσύνης που προσδιορίζεται με βάση τις απαντήσεις του ατόμου σε αυθαίρετα επιλεγμένες ερωτήσεις. Η εξέταση του IQ μπορεί να μην είναι ακριβής δείκτης των ικανοτήτων Αναλυτικά »

Δενδρίτης

Διακλαδιζόμενη διεργασία του κυτοπλάσματος ενός νευρώνα που άγει τις ώσεις προς το σώμα του κυττάρου. Συνήθως υπάρχουν πολλοί δενδρίτες σε ένα κύτταρο. Σχηματίζουν συνάψεις με άλλους νευρώνες.Αναλυτικά »

Δεξτρίνη

Υδατάνθρακας που αποτελεί ένα ενδιάμεσο προϊόν στη διάσπαση του αμύλου κατά την πέψη. Η περαιτέρω δράση από αμυλάσες πέπτουν την δεξτρίνη σε μαλτόζη. Είναι υδατάνθρακας του χημικού τύπου (C 6 H 10 Αναλυτικά »

Δεοξυριβονουκλεϊνικό οξύ

Ένα σύνθετο νουκλεϊνικό οξύ, υψηλού μοριακού βάρους που αποτελείται από δεοξυριβόζη, φωσφορικό οξύ και τέσσερις βάσεις (δύο πουρίνες, αδενίνη και γουανίνη και δύο πυρι-μιδίνες, την θυμίνη και την κυτοσίνη). Αναλυτικά »

Δέρμα

Το όργανο το οποίο σχηματίζει την εξωτερική επιφάνεια του σώματος. Προστατεύει το σώμα έναντι λοιμώξεων, αφυδάτωσης, και θερμοκρασιακών μεταβολών, παρέχει αισθητηριακή πληροφορία σχετικά με το περιβάλλον, Αναλυτικά »

Δερματική δοκιμασία φυματίνης

Μία δοκιμασία για τον καθορισμό της παρουσίας λοίμωξης με φυματίωση (ΤΒ). Ένα διάλυμα που περιέχει καθαρό παράγωγο πρωτεΐνης ΤΒ ενίεται ενδοδερμικώς στον βραχίονα, και η απόκριση παρατηρείται 48 έως Αναλυτικά »

Δερματίτιδες

Φλεγμονώδες εξάνθημα το οποίο χαρακτηρίζεται από κνησμό και ερυθρότητα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Φλεγμονή του δέρματος που μπορεί να προκληθεί από πολυάριθμες καταστάσεις, μεταξύ αυτών την επαφή με παράγοντες Αναλυτικά »

Δερματομυοσίτιδα

Oξεία, υποξεία ή χρόνια πάθηση του συνδετικού ιστού αγνώστου αιτιολογίας η οποία χαρακτηρίζεται από οίδημα, εξάνθημα, αδυναμία, πόνο και φλεγμονή των μυών. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, Αναλυτικά »

Δερμίδα

Η στιβάδα του δέρματος που κείτεται κάτω από την επιδερμίδα· το ιδίως δέρμα. Απαρτίζεται από δύο στιβάδες, το θηλώδη και το δικτυωτό. Η δερμίδα του χορίου συγκροτείται από ινώδη συνδετικό ιστό κατασκευασμένη Αναλυτικά »

Δεσμός υδρογόνου

Η ασθενής έλξη ενός ομοιοπολικά συνδεδεμένου υδρογόνου με το γειτονικό οξυγόνο ή τα άτομα αζώτου, στο ίδιο ή σε διαφορετικό μόριο. Οι δεσμοί υδρογόνου προσδίδουν στο νερό τη συνεκτικότητά του και Αναλυτικά »

Δεσμός, σύνδεση

1. Στην οδοντιατρική, η χρήση πολυμερούς συγκολλητικού υλικού με χαμηλό ιξώδες, για τη μηχανική στήριξη εκμαγείων, επιδιορθωτικών πολυμερών υλικών και άλλων ορθοδοντικών εξαρτημάτων. 2. Η ανάπτυξη Αναλυτικά »

Δεϋδρορετινόλη

Μορφή της βιταμίνης Α που ανευρίσκεται στα ψάρια του γλυκού νερού· έχει παρόμοιες ιδιότητες με τη βιταμίνη Α, αλλά διαφορετικό φάσμα απορρόφησης του υπεριώδους φωτός.Αναλυτικά »

Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια

Επώδυνες εμμηνορυσίες που εκδηλώνονται μερικά χρόνια μετά την εμμηναρχή. Η διάγνωση υποστηρίζεται επαρκώς από το ιστορικό ή ευρήματα κατά τη χρήση μιας ενδομήτριας συσκευής· τη φλεγμονώδη νόσο της Αναλυτικά »

Δευτεροπαθής πάθηση

Πάθηση η οποία προκαλείται από άλλη πάθηση, όπως στην περίπτωση της παχυσαρκίας που οδηγεί σε παθήσεις των αρθρώσεων και των μυών των κάτω άκρων, λόγω του αυξημένου τραυματισμού από τη μεταφορά και Αναλυτικά »

Δεύτερου βαθμού καρδιακός αποκλεισμός

Ένας τύπος κολποκοιλιακού αποκλεισμού στον οποίο κάποια μόνο κολπικά ερεθίσματα άγονται στις κοιλίες. Υπάρχουν δύο παραλλαγές: ο Mobitz I (Wenckebach) και ο Mobitz II. Στον Mobitz I, τα διαστήματα Αναλυτικά »

Δήγμα κρότωνα

Τραύμα που προκαλείται από κρότωνα που ρουφά αίμα. Οι ενήλικες κρότωνες (και οι ανώριμες νύμφες) μπορεί να αποτελούν φορείς για λοιμώδεις νόσους, περιλαμβανομένων του πυρετού των Βραχωδών Όρεων, του πυρετού Αναλυτικά »

Δήγμα, δάγκωμα

1. Το κόψιμο με τα δόντια. 2. Τραυματισμός, κατά τον οποίο η επιφάνεια του σώματος ρηγνύεται από κάποιο έντομο ή ένα ζώο, προκαλώντας εκδορές, νυγμούς και σχισίματα. Το τραύμα περιβάλλεται συνήθως Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση

1. Η νόσος που προκαλείται από την είσοδο μιας τοξικής ουσίας στο σώμα. 2. Η χορήγηση μιας βλαβερής ουσίας. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝOΥΣ: Η τυπική αντιμετώπιση αρχίζει με την άμεση σταθεροποίηση των αεραγωγών, Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση με οξύ

Η λήψη τοξικού οξέος. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Διαλύστε το οξύ με μεγάλες ποσότητες νερού. Χορηγείστε μαλακτικά και μορφίνη για το άλγος. Αντιμετωπίστε την κατάσταση όπως ένα χημικό έγκαυμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση από άγνωστες ουσίες

Περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την φύση του λαμβανόμενου δηλητηρίου και που τα σημεία και συμπτώματα δεν αποδίδονται σε κάποια συγκεκριμένη ουσία. Σε αυτή την περίπτωση Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα

Tοξικότητα που προκαλείται από τη λήψη από το στόμα, από την εισπνοή ή από την απορρόφηση οποιουδήποτε βαρέως μετάλλου και ειδικότερα μόλυβδου ή υδράργυρου. Τα συμπτώματα καθορίζονται από τον τύπο Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση από βαρφαρίνη

Υπερβολική αντιπηκτική δράση (π.χ. που προκαλεί αιμορραγία ή αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας) η οποία προκύπτει από τη χορήγηση υπερβολικής δόσης βαρφαρίνης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολλά φάρμακα αλληλεπιδρούν με την Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση από μανιτάρια

Δηλητηρίαση που προκαλείται από την βρώση μανιταριών, όπως Amanita muscaria, τα οποία περιέχουν μουσκαρίνη ή τη βρώση ειδών που περιέχουν φαλλοϊδίνη, ένα συστατικό την τοξίνης amanita. Το κοντινότερο Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση από μελάνι

Δηλητηρίαση που προκαλείται από την επαφή με μελάνι. Πολλές αποτελούν μορφές δερματίτιδας που προκαλούνται από πολλούς τύπους υλικών. Η συνηθισμένη μελάνη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, λόγω της σύστασης Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη