Βρέθηκαν 193 λήμματα

Εκλαμψία

Μια σοβαρή υπερτασική διαταραχή της κύησης, που χαρακτηρίζεται από σπασμούς και κώμα και η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στην 20 η εβδομάδα της κύησης και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της λοχείας. Η Αναλυτικά »

Εκλεκτικός αναστολέας της επαναπρόσληψης σεροτονίνης

Οποιοδήποτε από την τάξη φαρμάκων, η οποία παρεμβαίνει στη μεταφορά σεροτονίνης και χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των ιδεοψυχαναγκαστικών συμπεριφορών, των διατροφικών διαταραχών Αναλυτικά »

Εκπαίδευση τουαλέτας, αποχωρητηρίου

Εκπαίδευση ενός παιδιού να ελέγχει την ούρηση και αφόδευση μέχρι την τοποθέτησή του σε μία τουαλέτα. Οι εντερικές κινήσεις ενός βρέφους μπορεί να συμβαίνουν συνήθως την ίδια ώρα καθημερινώς πολύ πρώιμα Αναλυτικά »

Εκπαιδεύσιμος

Ο έχων την ικανότητα να εκπαιδεύεται και να μαθαίνει μέσω της διδασκαλίας. Στην ταξινόμηση της σοβαρότητας της διανοητικής καθυστέρησης ή εγκεφαλικής βλάβης, είναι σημαντική η γνώση του επιπέδου στο Αναλυτικά »

Εκπαιδευτική συνέπεια

Η φυσιολογική απόκριση του σώματος σε φυσιολογική επαναλαμβανόμενη άσκηση. Στα ευεργετικά αποτελέσματα περιλαμβάνονται χαμηλός καρδιακός ρυθμός, χαμηλή πίεση του αίματος, μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης Αναλυτικά »

Έκπλυση

Στη χημεία, ο αποχωρισμός ενός υλικού από ένα άλλο με πλύση. Εάν ένα υλικό περιέχει υδατοδιαλυτά και μη υδατοδιαλυτά υλικά, η διέλευση του νερού (μέσο έκπλυσης) μέσω του μείγματος θα απομακρύνει την Αναλυτικά »

Έκπλυση ουροδόχου κύστης

Έκπλυση της ουροδόχου κύστης για την θεραπεία φλεγμονής ή λοίμωξης ή για την διατήρηση της βατότητας ενός καθετήρα. Η πλύση μπορεί να είναι διαλείπουσα ή συνεχής. Συνήθως χρησιμοποιείται φυσιολογικός Αναλυτικά »

Εκπνοή

1. Η εξώθηση του αέρα από τους πνεύμονες κατά την αναπνοή. Φυσιολογικά, η διάρκεια της εκπνοής είναι βραχύτερη από αυτή της εισπνοής. Σε γενικές γραμμές, αν η εκπνοή διαρκεί περισσότερο από την εισπνοή, Αναλυτικά »

Εκσπερμάτιση

Η εκτίναξη σπερματικού υγρού από την ανδρική ουρήθρα. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ: Η εκσπερμάτιση αποτελείται από δύο φάσεις: (1) τη δίοδο του σπέρματος και των εκκρίσεων από τα επικουρικά όργανα (βολβουρη-θρικοί αδένες, Αναλυτικά »

Εκσπλάχνωση

1. Η αφαίρεση των σπλάγχνων ή του περιεχομένου μιας κοιλότητας. 2. Εκσπλάχνωση. Η έξοδος των κοιλιακών σπλάγχνων από ένα χαίνον τραύμα της κοιλίας. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο θεράπων χειρουργός πρέπει Αναλυτικά »

Έκσταση

1. Έκσταση. Μια ιλαρή, εκστασιακού τύπου κατάσταση υπερβολικής ηδονής. 2. Ομώνυμο συνθετικό φάρμακο, η 3, 4- μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη (MDMA). Στις ΗΠΑ, περίπου 6 με 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν Αναλυτικά »

Εκστροφή της μήτρας

Μία κατάσταση που μπορεί να προκύψει στην διάρκεια του τρίτου σταδίου του τοκετού όπου μία μήτρα που βρίσκεται σε χαλάρωση στρέφει το έσω τμήμα της προς τα έξω, με αποτέλεσμα η εσωτερική επιφάνεια Αναλυτικά »

Έκτακτη συστολή

Πρώιμη συστολή της καρδιάς. Μπορεί να εμφανιστεί επί παρουσίας ή και απουσίας οργανικής καρδιακής νόσου. Μπορεί να είναι αντανακλαστικής αιτιολογίας ή να προκαλείται από ερεθιστικούς παράγοντες (π.χ. Αναλυτικά »

Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Κατάσταση στην οποία η κάμψη ή έκταση ενός δακτύλου αναστέλλεται προσωρινά αλλά τελικά ολοκληρώνεται με ένα τίναγμα. Οποιοδήποτε δάκτυλο μπορεί να εμπλακεί, αλλά ο αριστερός παράμεσος ή το μεσαίο Αναλυτικά »

Εκτομή επινεφριδίου

Eκτομή ενός ή και των δύο επινεφριδίων. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Παρακολουθούνται τακτικά τα ζωτικά σημεία, η κεντρική φλεβική πίεση και η αποβολή ούρων. Ο ασθενής ελέγχεται κάθε ώρα για το πρώτο 24ωρο για Αναλυτικά »

Έκτοπη κύηση

Εξωμήτρια εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου, συνήθως στις σάλπιγγες, αλλά περιστασιακά στο περιτόναιο, την ωοθήκη ή άλλες θέσεις. Η έκτοπη κύηση πραγματοποιείται σε μία ανά 150 κυήσεις και είναι υπεύθυνη Αναλυτικά »

Εκτρόπιο

Αναστροφή ενός χείλους ή άκρης, όπως του χείλους του βλεφάρου. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Τα αίτια περιλαμβάνουν τη γήρανση ή την απώλεια του τόνου του δέρματος, την ουλοποίηση, τη λοίμωξη και την πάρεση του προσωπικού Αναλυτικά »

Έκτρωση

Ο αυθόρμητος ή επαγόμενος τερματισμός κύησης πριν το έμβρυο να φτάσει μια βιώσιμη ηλικία. Ο νομικός ορισμός της βιωσιμότητας -συνήθως 20 με 24 εβδομάδες- διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία. Μερικά Αναλυτικά »

Έλεγχος γεννήσεων

Η πρόληψη της σύλληψης ή η εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου, ή ο τερματισμός της εγκυμοσύνης. Οι μέθοδοι ελέγχου γεννήσεων μπορεί να είναι παροδικές και αναστρέψιμες, ή μόνιμες. Οι παροδικές μέθοδοι Αναλυτικά »

Έλεγχος λοιμώξεων

Στην ιατρική παρακολούθηση, νοσοκομειακές διαδικασίες και πολιτικές για την παρακολούθηση και επιχείρηση ελέγχου της διάδοσης μεταδιδόμενων νοσημάτων. Περιλαμβάνει την καθιέρωση υποχρεωτικής εξυγίανσης, Αναλυτικά »

Έλεγχος, ελέγχω

1. Ρυθμίζω ή διατηρώ. 2. Μάρτυρας. ένα πρότυπο έναντι του οποίου μπορούν να ελεγχθούν παρατηρήσεις ή συμπεράσματα προκειμένου να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία τους, όπως ένα ζώο ελέγχου (πχ., ένατο οποίο Αναλυτικά »

Ελεφαντίαση

Μαζικό οίδημα, ιδίως των γεννητικών οργάνων και των κάτω άκρων, που οφείλεται σε απόφραξη των λεμφικών αγγείων, όπως π.χ. από φιλαρίαση, κακοήθειες, νευροϊνωμάτωση ή από μια οικογενή συγγενή νόσο Αναλυτικά »

Ελιξίριο

Ένα γλυκασμένο, αρωματικό, υδροαλκοολικό υγρό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή από του στόματος φαρμάκων. Τα ελιξηρια αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές φαρμακευτικών παρασκευασμάτων Αναλυτικά »

Έλκος

Βλάβη δέρματος ή βλεννογόνου με συνοδό φλεγμονή, νέκρωση και απόπτωση του κατεστραμμένου ιστού. Οι παράγοντες που προκαλούν έλκος περιλαμβάνουν: τραύμα, καυστικές χημικές ουσίες, έντονο ψύχος ή Αναλυτικά »

Έλκος από στρες

Πολλαπλά, μικρά, αβαθή έλκη που σχηματίζονται στο βλεννογόνο του στομάχου ή περιστασιακά στο δωδεκαδάκτυλο εξαιτίας στρεσσογόνων ερεθισμάτων. Τα έλκη από στρες που ανευρίσκονται σε ασθενείς με κυκλοφορική Αναλυτικά »

Ελκώδης κολίτιδα

Φλεγμονώδης εντεροπάθεια, χαρακτηριζόμενη παθολογοανατομικώς από χρόνια φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου, η οποία προσβάλλει συνήθως το ορθό, τον πρωκτό, το τελικό κόλον και ορισμένες φορές προσβάλλει Αναλυτικά »

Ελλειπτοκύτταρο

To ερυθροκύτταρο με ελλειπτικό ή ωοειδές σχήμα. Περίπου το 11-15% των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι ωοειδη φυσιολογικώς, στην αναιμία όμως και στην κληρονομική ελλειπτοκυττάρωση, το ποσοστό αυτό αυξάνεται Αναλυτικά »

Ελονοσία

Μία εμπύρετη, αιμολυτική νόσος, που προκαλείται από μόλυνση με πρωτόζωα του γένους Plasmodium . Παγκοσμίως, η ελονοσία είναι υπεύθυνη για περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο. Υπάρχουν 4 είδη Αναλυτικά »

Εμβιο-μηχανική

η εφαρμογή μηχανικών δυνάμεων σε ζώντες οργανισμούς και η διερεύνηση των αποτελεσμάτων της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των δυνάμεων και του σώματος ή του συστήματος. Περιλαμβάνει δυνάμεις που προέρχονται Αναλυτικά »

Εμβολή από αέρα

Απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου από φυσαλίδα αέρα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Αέρας μπορεί να εισέλθει σε ένα αγγείο μετεγχειρητικά, κατά τη διάρκεια αλλαγής ενός ενδοφλέβιου συστήματος σε μια κεντρική φλεβική γραμμή Αναλυτικά »

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη