Αγγλικός όρος

ectopic pregnancy

Ορισμός

Εξωμήτρια εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου, συνήθως στις σάλπιγγες, αλλά περιστασιακά στο περιτόναιο, την ωοθήκη ή άλλες θέσεις. Η έκτοπη κύηση πραγματοποιείται σε μία ανά 150 κυήσεις και είναι υπεύθυνη για το 10% περίπου των μητρικών θανάτων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ της 6ης και 12ης εβδομάδας κύησης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα πρώιμα συμπτώματα είναι όμοια με αυτά μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης (δηλ. αμηνόρροια, τάση μαστών, ναυτία). Το τεστ κύησης είναι θετικό, λόγω ύπαρξης χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα και στα ούρα. Τα σημεία και συμπτώματα προκύπτουν, καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο προκαλεί διάταση της σάλπιγγας. Τα σχετικά ενοχλήματα αφορούν το διαλείπων, ετερόπλευρο, κολικοειδές κοιλιακό άλγος. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ρήξη της σάλπιγγας περιλαμβάνουν το ετερόπλευρο πυελικό ή κατώτερο κοιλιακό άλγος, την ορθοστατική ζάλη και ίλιγγο ή συγκοπή και το αναφερόμενο άλγος στον ώμο, το οποίο σχετίζεται με τον ερεθισμό του περιτόναιου, λόγω κοιλιακής αιμορραγίας (αιμοπεριτόναιο). Τα σημεία του υπογκαιμικού σοκ δείχνουν εκτεταμένη κοιλιακή αιμορραγία. Η κολπική αιμόρροια, η οποία τυπικά λαμβάνει χώρα μετά από την έναρξη του άλγους, είναι αποτέλεσμα αποβολής του φθαρτού.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ: Κοιλιακή: Η συχνότητα κύησης στην κοιλιακή κοιλότητα, με το κύημα να είναι προσαρτημένο σε ένα κοιλιακό όργανο, κυμαίνεται μεταξύ 1:3000 και 1:4000 κυήσεις. Ωοθηκική: Η σύλληψη και εμφύτευση εντός της ωοθήκης πραγματοποιείται σε 1 ανά 7.000-50.000 περίπου κυήσεις. Σαλπιγγική: Το 90-95% των έκτοπων κυήσεων λαμβάνει χώρα στην σάλπιγγα. Από αυτές, το 78% εμφυτεύεται στον κώδωνα, 12% στον ισθμό, και το 2-3% στον ενδιάμεσο χώρο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Για την διάγνωση της εντόπισης της κύησης εκτελείται διακοιλιακό υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων. Έχει αντικαταστήσει επίσης την παρακέντηση του δουγλάσειου χώρου για τη διάγνωση του αιμοπεριτόναιου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η χειρουργική προσέγγιση είναικαι η πλέον συνήθης. Η λαπαροσκόπηση και η ευθεία σαλπιγγοστομία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την εκτομή του έκτοπου κυήματος. Η ίαση επιτυγχάνεται σε δεύτερο βαθμό. Η τμηματική εκτομή επιτρέπει την διατήρηση και την επακόλουθη αποκατάσταση της προσβεβλημένης σάλπιγγας. Η εκτομή της σάλπιγγας γίνεται σε περιπτώσεις στις οποίες η βλάβη είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε να μην καθίσταται δυνατή η επαναστόμωσή της. Η μεθοτρεξάτη έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην απορρόφηση μιας άρρηκτης σαλπιγγικής κύησης που είναι μικρότερη από 3,5 cm. Η παρακολούθηση μετά την θεραπεία περιλαμβάνει την συνεχή μέτρηση των επιπέδων της β-hCG, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι έχει τερματιστεί η κύηση.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Προεγχειρητική: Η ασθενής αξιολογείται για την ύπαρξη άλγους και καταπληξίας. Η έκτοπη κύηση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως πιθανή διάγνωση σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, μέχρι αποδείξεως του εναντίον εντός νοσοκομείου. Παρακολουθούνται τα ζωτικά σημεία και αρχίζει οξυγονοθεραπεία με μια προσωπίδα. Χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά με βελόνη μεγάλου διαμετρήματος και λαμβάνεται αίμα για τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος και τη διασταύρωση (περιλαμβανομένης της συμβατότητας Rhesus), σε περίπτωση που χρειαστεί πιθανή μετάγγιση. Χορηγούνται φάρμακα (συμπεριλαμβανομένης της RhoGAM, αν η ασθενής είναι Rh-αρνητική) και αξιολογείται η αντίδραση της ασθενούς. Γίνονται γνωστές οι επιθυμίες της ασθενούς και της οικογένειας της σχετικά με τα θρησκευτικά έθιμα για το κύημα. Τόσο η ασθενής όσο και η οικογένειά της παροτρύνονται να εκφράζουν τα συναισθήματα φόβου, απώλειας και θλίψης. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης αποσαφηνίζονται.

Μετεγχειρητικά: Ελέγχονται τα ζωτικά σημεία μέχρι να σταθεροποιηθεί η ασθενής, καθώς και οι γάζες των τομών, αξιολογείται η κολπική αιμόρροια, καθώς και οι σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις της ασθενούς στη χειρουργική επέμβαση. Χορηγούνται φάρμακα. Η θλίψη είναι αναμενόμενη και κατά συνέπεια η ασθενής και η οικογένειά της παραπέπονται για περαιτέρω συμβουλευτική.

Συνώνυμο

extrauterine pregnancy