Βρέθηκαν 34 λήμματα

Φαγοκυττάρωση

Διαδικασία τριών σταδίων, κατά την οποία τα φαγοκύτταρα (ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα και μακροφάγα) καταπίνουν και καταστρέφουν μικροοργανισμούς, άλλα ξένα αντιγόνα και κυτταρικά άχρηστα υλικά. Γενικά, Αναλυτικά »

Φαιά ουσία

Νευρικός ιστός που αποτελείται κυρίως από κυτταρικά σώματα νευρώνων παρά από τις εμμύελες αποφυάδες τους. Ο όρος αποδίδεται γενικά στις φαιές περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, που περιλαμβάνουν Αναλυτικά »

Φαιοχρωμοκύτωμα

Όγκος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 0,1%-2% όλων των περιπτώσεων υπέρτασης. Ο όγκος εκκρίνει κατεχολαμίνες (π.χ. νορεπινεφρίνη και επινεφρίνη), οι οποίες Αναλυτικά »

Φαρμακοδιέγερση, ντοπάρισμα

Στην αθλιατρική, η χρήση από έναν αθλητή κάποιου φαρμάκου ή προϊόντος του αίματος για βελτίωση της επίδοσης. Δεν έχει ακόμα εμφανιστεί κάποιο φάρμακο που να το επιτυγχάνει αυτό με ασφάλεια. Η χορήγηση Αναλυτικά »

Φαρμακολογική δράση

Η δράση ενός φαρμάκου σε διάφορα συστήματα του ανθρωπίνου οργανισμού. Τοπική: Όταν ένα φάρμακο τοποθετείται τοπικά ή απευθείας στον ιστό ή στο όργανο, μπορεί να αντιδράσει με την κυτταρική μεμβράνη ή Αναλυτικά »

Φαρυγγίτιδα

Φλεγμονή του βλεννογόνου και του λεμφικού ιστού του φάρυγγα, συνήθως ως αποτέλεσμα λοίμωξης. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η νόσος προκαλείται συνήθως από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων του ιού της Αναλυτικά »

Φεριτίνη

Σιδηρο-φωσφορικό πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που περιέχει περίπου 23% σίδηρο. Σχηματίζεται στον εντερικό βλεννογόνο από τη σύνδεση τρισθενούς σιδήρου με μια πρωτεΐνη, την αποφεριτίνη. Οι ιστοί αποθηκεύουν Αναλυτικά »

Φίδι

Ερπετό το οποίο φέρει φολίδες και δεν διαθέτει άκρα, εξωτερικά αυτιά και λειτουργικά βλέφαρα. Στα δηλητηριώδη φίδια, το δηλητήριο παράγεται σε δηλητηριώδη αδένα, ο οποίος συνδέεται μέσω σωλήνα ή Αναλυτικά »

Φλέβα

Αγγείο που μεταφέρει αποξυγονωμένο (σκούρο κόκκινο) αίμα προς την καρδιά, εκτός από τις πνευμονικές φλέβες που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα. Το τοίχωμα της φλέβας αποτελείται από τρεις χιτώνες: Αναλυτικά »

Φλεβική πίεση

Η πίεση του αίματος εντός των φλεβών. Είναι υψηλότερη κοντά στην περιφέρεια και ελαττώνεται βαθμιαία από τα τριχοειδή προς την καρδιά. Κοντά στην καρδιά η πίεση μπορεί να είναι κοντά στο μηδέν (αρνητική Αναλυτικά »

Φλεβικός σφυγμός

Ο σφυγμός σε μια φλέβα και ιδιαίτερα ο σφυγμός σε μεγάλες φλέβες κοντά στην καρδιά, όπως η έσω ή έξω σφαγίτιδα. Φυσιολογικά είναι ελάχιστα ψηλαφητός. Είναι έκδηλος σε καταστάσεις όπως η παλινδρόμηση Αναλυτικά »

Φλεβίτιδα

Φλεγμονή μιας φλέβας. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν τον χημικό ή μηχανικό ερεθισμό φλεβών από σκληρυντικά ενδοφλέβια υγρά ή μόνιμους καθετήρες, την θρόμβωση ή τις λοιμώξεις. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Αναλυτικά »

Φλεγμονή

Μία ανοσολογική άμυνα έναντι τραυματισμού, λοίμωξης ή αλλεργίας, που χαρακτηρίζεται από αύξηση της τοπικής αιματικής ροής, μετανάστευση λευκών αιμοσφαιρίων, και απελευθέρωση χημικών τοξινών. Η φλεγμονή Αναλυτικά »

Φλεγμονώδης αντίδραση μεσολαβούμενη από την ανοσία

Η διαδικασία κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει, διαλύει και αποσυνθέτει βλαπτικούς παράγοντες και τραυματισμένους ιστούς. Μικρού μεγέθους αγγεία διαστέλλονται και γίνονται διαπερατά. Αναλυτικά »

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Λοίμωξη της μήτρας, των σαλπίγγων και των γειτονικών πυελικών ιστών, η οποία δεν σχετίζεται με χειρουργική επέμβαση ή εγκυμοσύνη. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου προκαλείται συνήθως από ανιούσα Αναλυτικά »

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για έναν αριθμό χρόνιων φλεγμονωδών νόσων του γαστρεντερικού συστήματος άγνωστης αιτιολογίας. Οι δύο συχνότερες είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑ: Αναλυτικά »

Φλυκταινώδες έκζεμα

Θυλακιώδες, κηρώδες ή συνεχές έκζεμα, που περιλαμβάνει το εξέρυθρο έκζεμα (ερυθρή, στιλπνή επιφάνεια με μικρή παραγωγή ορώδους υγρού), το ερυθρό έκζεμα (τραχεία, ερυθρή επιφάνεια με άφθονη παραγωγή Αναλυτικά »

Φορέας

1. Άτομο το οποίο περιθάλπει ειδικό παθογόνο οργανισμό, δε φέρει διακριτά συμπτώματα της νόσου και είναι δυνητικά ικανός να εξαπλώσει τον οργανισμό σε άλλους. 2. Ένα ζώο, έντομο, ή ουσία (πχ., τροφή, Αναλυτικά »

Φόρμα συγκατάθεσης

Νομικό έγγραφο, με ημερομηνία και υπογεγραμμένο από έναν ασθενή και τον επιβλέποντα ιατρό του, το οποίο δηλώνει ότι ο ασθενής έχει συμβουλευθεί σχετικά με τη φροντίδα που πρόκειται να λάβει. Το έγγραφο Αναλυτικά »

Φορτίο νόσου

H συνολική επίδραση της πάθησης ή των παθήσεων σε ένα άτομο αλλά και την κοινωνία. H γνώση που αφορά αυτό, είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν επιχειρείται ο σχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης και στην Αναλυτικά »

Φρόιντ, Σίγκμουντ

Διάσημος Αυστριακός νευρολόγος και ψυχαναλυτής (1856-1939) του οποίου οι διδασκαλίες περιλάμβαναν την ανάλυση αντοχής και μεταβίβασης και μία διαδικασία έρευνας της διανοητικής λειτουργίας με χρήση Αναλυτικά »

Φρουκτόζη

Σάκχαρο φρούτων. Ένας μονοσακχαρίτης και μία εξόζη που έχει τον ίδιο εμπειρικό τύπο με την γλυκόζη, C 6 H12O6, και βρίσκεται σε σιρόπι αραβόσιτου, μέλη, χυμούς φρούτων και ως μέρος του δισακχαρίτη Αναλυτικά »

Φρούτο, καρπός

1. Η ώριμη ωοθήκη ενός σπερματοφόρου φυτού και ο περιβάλλοντας ιστός όπως το περικάρπιο ενός φασολιού, καρπού, κόκκου, ή μούρου. 2. Το φαγώσιμο προϊόν ενός φυτού που αποτελείται από ώριμους σπόρους Αναλυτικά »

Φτιά, επείγουσα

Μια κατάσταση κατά την οποία η φωτιά μπορεί να προκαλέσει το θάνατο η σοβαρό τραυματισμό. Το άτομο του οποίου τα ρούχα πιάνουν φωτιά πρέπει να τυλιχτεί σε ένα χαλί η μια κουβέρτα για να σβήσουν οι Αναλυτικά »

Φυγόκεντρος, απαγωγός

Η μεταφορά προς τα έξω από ένα κεντρικό όργανο ή τμήμα, όπως τα φυγόκεντρα νεύρα, τα οποία μεταδίδουν ώσεις από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό προς την περιφέρεια, τα απαγωγά λεμφαγγεία, τα οποία Αναλυτικά »

Φυλετική επιλογή

1. Επιλογή του φύλου ενός απογόνου μέσω μεθόδων οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης αγοριού ή κοριτσιού. 2. Θεωρία, οι ρίζες της οποίας εντοπίζονται στην προσπάθεια αναζήτησης διαφορών στα Αναλυτικά »

Φυλοσύνδετο γονίδιο

Γονίδιο στο χρωμόσωμα Χ για το οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχο γονίδιο στο χρωμόσωμα Y. Τα γονίδια αυτά είναι συνήθως υπολειπόμενα, αλλά στους άρρενες που δε διαθέτουν αντίστοιχα γονίδια για την αναστολή Αναλυτικά »

Φυματίωση

Μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από βάκιλλο φυματίου, Mycobacterium tuberculosis, και χαρακτηρίζεται παθολογικά από φλεγμονώδη διήθηση, σχηματισμό φυματίων, τυροειδοποίηση ιστών, νέκρωση, αποστήματα, Αναλυτικά »

Φύσημα

Ένας παθολογικός ήχος που ακούγεται κατά την ακρόαση της καρδιάς ή των γειτονικών μεγάλων αιμοφόρων αγγείων. Τα φυσήματα μπορεί να είναι ήπια, σαν φύσημα ανέμου, τραχέα, βύθια, δυνατά ή ποικίλα σε Αναλυτικά »

Φύσημα Cruveilhier-Baumgarten

[Jean Cruveilhier, Γάλλος παθολόγος, 1791-1874, Paul Clemens von Baumgarten, Γερμανός παθολόγος, 1848-1928]. Κίρρωση του ήπατος, προκαλούμενη από τη διάνοιξη των ομφάλιων ή παραομφάλιων φλεβών Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη