Βρέθηκαν 66 λήμματα

Ιαπωνικη ή τύπου Β εγκεφαλίτιδα

Εγκεφαλίτιδα που προκαλείται από τον Ιαπωνικό αρμποϊό τύπου Β, ο οποίος προσβάλλει κυρίως τους χοίρους. Εμφανίζεται στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στην Κορέα και στην Κίνα και προλαμβάνεται με εμβόλιο.Αναλυτικά »

Ιατρικά απόβλητα

Μολυσματικά ή σωματικά επικίνδυνα ιατρικά ή βιολογικά απόβλητα. Περιλαμβάνουν αίμα που έχει απορριφθεί και προϊόντα αίματος· απόβλητα από το πα-θολογοανατομικό τμήμα, συμπεριλαμβανομένων σωματικών Αναλυτικά »

Ιατρική διατροφική θεραπεία

Διατροφική συμβουλευτική και συνταγογράφηση φαρμάκων, που παρέχονται στους ασθενείς με διαβήτη τύπου II από διαιτολόγους ή άλλους ειδικούς της διατροφής. Ο σκοπός της ΜΝΤ είναι να διατηρήσει τα Αναλυτικά »

Ιατρογενετικό

Τραύμα ή νόσος που προκύπτει μετά από ιατρική φροντίδα. Παράδειγμα αποτελεί η χημειοθεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, αλωπεκία, Αναλυτικά »

Ιατροδικαστής

Ένας ιατρός που έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να ερευνά την αιτία θανάτου και τις συνθήκες γύρω από αυτόν. Η εκπαίδευση συνήθως περιλαμβάνει μελέτη παθολογοανατομίας και ιατροδικαστικής. Ο ιατροδικαστής Αναλυτικά »

Ιατροδικαστική οδοντιατρική

Το πεδίο της οδοντιατρικής που σχετίζεται κυρίως με τον νομικό κλάδο· συνήθως, η αναγνώριση των αγνώστων ατόμων από λεπτομέρειες της οδοντοστοιχίας τους και των οδοντικών αποκαταστάσεων. Ενώ η Αναλυτικά »

Ιδανικό βάρος. σώματος

Ο αριθμός των των κιλών που πρέπει να ζυγίζει ένα άτομο, βάσει του ύψους και της κατασκευής του, για να έχει και να διατηρεί την καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας. Πολλοί πίνακες, όπως είναι ο Metropolitan Αναλυτικά »

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας

Διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την εμμονή με την τάξη, την τελειότητα και τον πνευματικό και διαπροσωπικό έλεγχο εις βάρος της προσαρμοστικότητας, της ελευθερίας και της αποτελεσματικότητας. Αυτά τα Αναλυτικά »

Ιδιοπαθής θρομβοκυτταροπενική πορφύρα

Αιμορραγική αυτοάνοση νόσος, στην οποία λαμβάνει χώρα καταστροφή των κυκλοφορούντων αιμοπεταλίων που προκαλείται από αυτοαντισώματα τα οποία συνδέονται με αντιγόνα στην μεμβράνη των αιμοπεταλίων. Εμφανίζεται Αναλυτικά »

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Ο σχηματισμός ινικής ιστού στους πνεύμονες, που ακολουθείται από φλεγμονή των κυψελίδων. Η νόσος οδηγεί σε διαταραχές της αναπνοής από κακή ανταλλαγή των αερίων. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Δύσπνοια, βήχας, κόπωση Αναλυτικά »

Ιδρωτοποιός αδένας

Ένας απλός, περιελιγμένος, σωληνοειδής αδένας ο οποίος βρίσκεται σε όλες τις επιφάνειες του σώματος, εκτός από την παρυφή των χειλέων, τη βάλανο του πέους και την εσωτερική επιφάνεια της ακροποσθίας. Αναλυτικά »

Ιερό οστό

Το τριγωνικό οστό που βρίσκεται ραχιαία και ουραία από τα δυο λαγόνια οστά μεταξύ του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου και του κόκκυγα. Σχηματίζεται από πέντε ενοποιημένους σπονδύλους και «σφηνώνεται» Αναλυτικά »

Ίκτερος

Κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κίτρινη χρώση των ιστών και των σωματικών υγρών λόγω αυξημένων επιπέδων χολερυθρίνης. Ο ίκτερος συνήθως δεν είναι κλινικά εμφανής με τιμές χολερυθρίνης μικρότερες από Αναλυτικά »

Ιλαρά

Μία ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος, που προκαλείται από τον ιό της ιλαράς και χαρακτηρίζεται από πυρετό, γενική κακουχία, πταρμούς, ρινική συμφόρηση, κοπιαστικό βήχα, επιπεφυκίτιδα, στίγματα στο στοματικό Αναλυτικά »

Ίλιγγος

To αίσθημα της περιστροφής του ίδιου του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον (υποκειμενικός ίλιγγος) ή των αντικειμένων σε σχέση με το άτομο (αντικειμενικός ίλιγγος). Οι όροι ζάλη, κεφαλαλγία ή λιποθυμία Αναλυτικά »

Ινσουλίνη

Μια ορμόνη που παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος που ελέγχει τον μεταβολισμό και την κυτταρική πρόσληψη σακχάρων, πρωτεϊνών και λιπών. Ως φάρμακο, χρησιμοποιείται κυρίως στον έλεγχο του Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη

Ένας τύπος κυτταροκινών που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των λευκοκυττάρων και άλλων κυττάρων ενεργών στην φλεγμονή ή στην ειδική ανοσολογική απάντηση. Το αποτέλεσμα είναι μία μεγιστοποιημένη Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-1

Μία κυτταροκίνη που απελευθερώνεται από όλα σχεδόν τα εμπύρηνα κύτταρα και ενεργοποιεί την ανάπτυξη και την λειτουργία των ουδετεροφίλων, λεμφοκυττάρων και μακροφάγων, προάγει την απελευθέρωση επιπλέον Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-1 β

Μία πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από ενεργοποιημένα μακροφάγα και διεγείρει τα Β κύτταρα και τα κύτταρα του θύμου για πολλαπλασιασμό και ωρίμανση και αυξάνει της έκκριση ιντερλευκίνης-2. Ανευρίσκεται Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-10

Μια κυτταροκίνη που λαμβάνεται από μονοπύρηνα φαγοκύτταρα, Τ-κύτταρα και κερατινοκύτταρα. Αναστέλλει την σύνθεση κυτταροκινών από τα μακροφάγα, Τ-κύτταρα και κύτταρα φυσικούς δολοφόνους και προάγει Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-11

Μια κυτταροκίνη που παράγεται από τα κύτταρα του στρώματος του μυελού των οστών. Μεσολαβεί στην σύνθεση των πρωτεϊνών οξείας φάσης, προάγει την ανάπτυξη των Β κυττάρων και την διαφοροποίηση σε Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-12

Μια κυτταροκίνη που παράγεται από μονοπύρηνα φαγοκύτταρα και Β κύτταρα. Επάγει την παραγωγή ιντερφερόνης-γ από Τ-κύτταρα και φυσικά φονικά κύτταρα και προωθεί την κυτταροτοξικότητα των Τ- κυττάρων Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-13

Μια κυτταροκίνη που παράγεται από τα Τ- κύτταρα. Επάγει την έκφραση του συμπλέγματος μείζονος ιστοσυμβατότητας τάξης ΙΙ στα μονοπύρηνα φαγοκύτταρα και στα Β κύτταρα, τον πολλαπλασιασμό των Β κυττάρων Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-14

Μία κυτταροκίνη που παράγεται από τα Τ-λεμφοκύτταρα και από τα θυλακοειδή δενδριτικά κύτταρα. Διεγείρει τον πολλαπλασιασμό ενεργοποιημένων Β λεμφοκυττάρων και αναστέλλει την παραγωγή ανοσοσφαιρινών Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-15

Κυτταροκίνη που απελευθερώνεται από επιθηλιακά κύτταρα του νεφρού, σκελετικών μυών, ήπατος, πνευμόνων, καρδιάς και μυελού των οστών, η οποία διεγείρει την παραγωγή Τ-κυττάρων, ιδιαίτερα κυτταροτοξικών Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-16

Μία κυτταροκίνη που παράγεται από τα Τ-λεμφοκύτταρα και διεγείρει κινήσεις των μονοκυττάρων, των CD4+ Τ κυττάρων και των ηωσινοφίλων της περιοχής. Παλαιότερα ήταν γνωστή ως χημειοτακτικός παράγοντας Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-17

Μία κυτταροκίνη που παράγεται από τα Τ- λεμφοκύτταρα μνήμης, που διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων και την διαφοροποίηση των ουδετεροφίλων.Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-18

Μία κυτταροκίνη που παράγεται από τα μακροφάγα και διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης-γ και άλλων χημικών διαμεσολαβητών που προάγουν τις απαντήσεις της κυτταρικής ανοσίας. Είναι παρόμοιας δομής Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-2

Μία κυτταροκίνη που απελευθερώνεται κυρίως από ενεργοποιημένα CD4+ βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα. Αποτελεί βασικό διαμεσολαβητή του πολλαπλασιασμού των Τ κυττάρων, προωθεί την παραγωγή άλλων κυτταροκινών, Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-3

Μία κυτταροκίνη που παράγεται από ενεργοποιημένα Τ κύτταρα και προάγει τον πολλαπλασιασμό των αρχέγονων κυττάρων του μυελού των οστών.Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη