Βρέθηκαν 133 λήμματα

Καθ' υπέρβαση αναπηρία, ανικανότητα

H ανακολουθία η οποία υπάρχει όταν οι λειτουργικοί περιορισμοί ενός ατόμου είναι μεγαλύτεροι από εκείνους που δικαιολογούνται από τον αντικειμενικό βαθμό ανεπάρκειας. Συχνά η πλεονάζουσα αναπηρία δημιουργείται Αναλυτικά »

Καθαρός καπνός

Καπνός που χρησιμοποιείται με τη μορφή εισπνεόμενης από τη μύτη σκόνης καπνού, ή καπνού προς μάσηση. Αυτά τα προϊόντα ερεθίζουν τον στοματικό βλεννογόνο και τα ούλα, και η συνεχής χρήση τους προκαλεί Αναλυτικά »

Καθετηριασμός ουροδόχου κύστης

Η εισαγωγή σωλήνα παροχέτευσης μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη για την απομάκρυνση των ούρων. Ο καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν απαιτούνται στείρα δείγματα ούρων Αναλυτικά »

Καθημερινώς

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι περισσότεροι ειδικοί στην πρόληψη των σφαλμάτων κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας συνιστούν να γράφεται «καθημερινά» αντί για τη σύντμηση q.d., ώστε να αποφεύγονται τα σφάλματα επικοινωνίας. Αναλυτικά »

Κακή θρέψη

Κάθε κατάσταση που προάγει τη νόσο και είναι αποτέλεσμα είτε ανεπαρκούς είτε υπερβολικής έκθεσης σε θρεπτικά συστατικά (δηλ., υποθρεψία ή υπερθρεψία, αντιστοίχως). Κοινές αιτίες κακής θρέψης είναι Αναλυτικά »

Κακοήθης αναιμία

Χρόνια μακροκυτταρική αναιμία που χαρακτηρίζεται από αχλωρυδρία Εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 40 και 80 ετών, σε Βορειοευρωπαίους με ανοικτόχρωμο δέρμα, αλλά έχει αναφερθεί και σε άλλες φυλές Αναλυτικά »

Κάλιο

ΣΥΜΒ: Κ. Μεταλλικό στοιχείο που αποτελεί το κύριο κατιόν του ενδοκυττάριου υγρού και σημαντικό ηλεκτρολύτη στο εξωκυττάριο υγρό. Μαζί με άλλους ηλεκτρολύτες (π.χ. νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χλώριο), Αναλυτικά »

Καλσιτονίνη

Ορμόνη η οποία παράγεται από τον ανθρώπινο θυρεοειδή αδένα και η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση πυκνού, ισχυρού οστικού πλέγματος και για τη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα. Σε Αναλυτικά »

Κανόνας των εννέα

Ένας τύπος αξιολόγησης του ποσοστού των περιοχών της επιφάνειας του σώματος, ιδιαίτερα χρήσιμος στην εκτίμηση του ποσοστού του δέρματος που έχει υποστεί έγκαυμα. Για τον ενήλικα η κεφαλή αναπαριστά το Αναλυτικά »

Καντιντίαση

Μόλυνση του δέρματος ή των βλεννογόνων μεμβρανών από οποιοδήποτε είδος Candida αλλά κυρίως από την Candida albicans. Τα είδη Candida αποτελούν τμήμα της φυσιολογικής χλωρίδας του σώματος. Η candida Αναλυτικά »

Καραντίνα

1. Η περίοδος κατά την οποία απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μια χώρα σε ανθρώπους, ζώα, φυτά ή γεωργικά προϊόντα για να περιοριστεί η μετάδοση δυνητικά λοιμωδών νόσων. 2. Περίοδος επιβεβλημένης Αναλυτικά »

Καρδιά

Ένα κοίλο, μυώδες όργανο, η αντλία του κυκλοφορικού συστήματος. Το τοίχωμά της έχει 3 χιτώνες: τον εξωτερικό που ονομάζεται επικάρδιο, μία ορώδη μεμβράνη· το μέσο που ονομάζεται μυοκάρδιο και αποτελείται Αναλυτικά »

Καρδιακή ανακοπή

Ξαφνική παύση της λειτουργικής κυκλοφορίας. Στις ΗΠΑ, 1000 άνθρωποι πεθαίνουν ημερησίως ως αποτέλεσμα καρδιακής ανακοπής. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Στην πλειοψηφία των θυμάτων, εντοπίζεται στεφανιαία νόσος και η καρδιακή Αναλυτικά »

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η αδυναμία της καρδιάς να κυκλοφορήσει το αίμα αποτελεσματικά, ώστε να ικανοποιήσει τις μεταβολικές απαιτήσεις του σώματος. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προσβάλλει την αριστερή κοιλία, τη δεξιά Αναλυτικά »

Καρδιακή βαλβίδα

Μία από τις τέσσερεις βαλβίδες που εμποδίζουν την παλινδρόμηση του αίματος, καθώς αυτό διέρχεται εντός, μέσω και εκτός της καρδιάς. Κατά τη σειρά εισόδου του φλεβικού αίματος στον δεξιό κόλπο, οι Αναλυτικά »

Καρδιακή ρήξη

Σχίσιμο του καρδιακού μυός, που μπορεί να συμβεί μετά από σοβαρό θωρακικό τραύμα (ή σε περίπου 2% των ασθενών που έχουν υποστεί ένα έμφρακτο του μυοκαρδίου). Συνήθως οδηγεί σε αιφνίδιο καρδιακό Αναλυτικά »

Καρδιακός επιπωματιομός

Μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία αυξημένες ενδοπερικαρδιακές πιέσεις εξασθενούν την πλήρωση της καρδιάς κατά την διαστολή. Ο επιπωματιομός μπορεί να προκύψει από τραυματισμούς στην καρδιά ή στα μεγάλα Αναλυτικά »

Καρδιακός καθετηριασμός

Διαδερμική, ενδοαγγειακή εισαγωγή καθετήρα σε οποιονδήποτε θάλαμο της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων για τη διάγνωση, εκτίμηση ανωμαλιών, παρεμβατική θεραπεία και αξιολόγηση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων Αναλυτικά »

Καρδιακός κύκλος

Η περίοδος απότην έναρξη ενός καρδιακού κτύπου, έως την έναρξη του επόμενου κτύπου, ο οποίος περιλαμβάνειτη συστολή, τη σύσπαση των κόλπων και των κοιλιών, που εξωθεί το αίμα καιτη διαστολή, την περίοδο Αναλυτικά »

Καρδιομετατροπή

Η αποκατάσταση του φυσιολογικού κολπικού ρυθμού με χημικά ή ηλεκτρικά μέσα. Όταν πραγματοποιείται φαρμακευτικώς, η διαδικασία συνίσταται στη από του στόματος ή ενδοφλέβια χορήγηση αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Αναλυτικά »

Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Βασική υποστήριξη ζωτικών σημείων. Σε επείγουσα καρδιακή φροντίδα, η ΚΑΡΠΑ περιλαμβάνει απελευθέρωση του αεραγωγού, παρέχοντας τεχνητό αερισμό και υποστήριξη της κυκλοφορίας, μέχρι οριστική αντιμετώπιση Αναλυτικά »

Καρκινοειδές σύνδρομο

Ομάδα συμπτωμάτων παραγόμενων από καρκινοειδείς όγκους οι οποίοι εκκρίνουν υπέρμετρα ποσά σεροτονίνης, βραδυκινίνης και άλλων ισχυρών αγγειοενεργών ουσιών. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Μπορεί να παρουσιασθούν ένα ή Αναλυτικά »

Καρκίνος

Κακοήθης νεοπλασία χαρακτηριζόμενη από την ανεξέλεγκτη αύξηση των κυττάρων, συχνά με διήθηση σε υγιείς ιστούς τοπικά ή σε όλη την έκταση του σώματος. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θνησιμότητας Αναλυτικά »

Καρκίνος του αιδοίου

Οποιοδήποτε κακοήθες νεόπλασμα του αιδοίου. Από αυτά, το 90% είναι καρκινώματα πλακωδών κυττάρων και το υπόλοιπο προκαλείται από αδενοκαρκινώματα, σαρκώματα ή νόσο του Paget. Στους καρκίνους του αιδοίου Αναλυτικά »

Καρκίνος του δέρματος

Ευρύς όρος που περιλαμβάνει καρκινώματα βασικών κυττάρων, καρκινωμάτων πλακωδών κυττάρων και μελανώματα. Συνολικά οι καρκίνοι του δέρματος αποτελούν τους πλέον κοινούς καρκίνους στις HΠΑ. Όλοι σχετίζονται Αναλυτικά »

Καρκίνος του ήπατος

Κακοήθεια του ήπατος που οφείλεται είτε σε μετάσταση από μια πρωτοπαθή πηγή ή σε πρωτοπαθή όγκο του ήπατος. Συχνότερη είναι η πρώτη αιτία. Παράγοντες που προδιαθέτουν είναι το άρρεν φύλο, η ηπατίτιδα Αναλυτικά »

Καρκίνος του μαστού

Κακόηθες νεόπλασμα (συνήθως αδενοκαρκίνωμα) του μαστού, αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια των Αμερικανίδων και την κύρια αιτία θανάτου στις Αμερικανίδες ηλικίας 40-55 ετών. Το 2003 ο Αμερικανικός Σύλλογος Αναλυτικά »

Καρκίνος του οισοφάγου

Αδενοκαρκίνωμα ή καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα του οισοφάγου. Η νόσος είναι υπεύθυνη για περισσότερους από 10.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών. Αναλυτικά »

Καρκίνος του πνεύμονα

Η πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ, υπεύθυνη για περίπου 157.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με στατιστικές δημοσιευμένες από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία το 2003. Ο όρος περιλαμβάνει Αναλυτικά »

Καρκίνος του προστάτη

Κακοήθης όγκος (σχεδόν πάντοτε αδενοκαρκίνωμα) του προστάτη. Εκτός από τον καρκίνο του δέρματος, αποτελεί τον πιο συχνό νεόπλασμα στους άνδρες. Το 2003, η Αμερικανική Ένωση Καρκίνου υπολόγισε ότι Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη