Βρέθηκαν 133 λήμματα

Καρκίνος του τραχήλου

Κακοήθες νεόπλασμα του τραχήλου της μήτρας. Με συχνότητα 15:100.000, είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού και προκαλεί το 5% των συνολικών θανάτων από καρκίνο μεταξύ των Αναλυτικά »

Καρκίνος των οστών

Οποιαδήποτε κακοήθεια του οστίτη ιστού. Οι πρωτογενείς όγκοι των οστών (όπως τα οστεοσαρκώματα) είναι σπάνιοι στους ενήλικες και παρατηρούνται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. Οι δευτερογενείς ή μεταστατικοί Αναλυτικά »

Καρκίνος των ωοθηκών

Οποιαδήποτε κακοήθης ανάπτυξη σε μία ωοθήκη. Περίπου το 85% με 90% των καρκίνων της ωοθήκης προέρχονται από το επιφανειακό επιθήλιο της ωοθήκης. Στις ΗΠΑ το 2003, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία Αναλυτικά »

Καρκίνωμα βασικών κυττάρων

Ο πλέον κοινός ανθρώπινος καρκίνος, κακοήθεια, η οποία τυπικά εντοπίζεται σε δέρμα εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία, ή άλλες μορφές υπεριώδους φωτός. Παρ ότι μερικές φορές είναι τοπικά διηθητικό, Αναλυτικά »

Καρκίνωμα του παγκρέατος

Παγκρεατικός καρκίνος. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτίμησε ότι θα εμφανιστούν 31.860 νέες περιπτώσεις της νόσου το 2004, με σχεδόν ισάριθμους θανάτους προκαλούμενους από την ασθένεια την Αναλυτικά »

Καροτένιο

Οποιαδήποτε από τις κίτρινες έως ερυθρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες είναι τα βιοχημικά πρόδρομα της βιταμίνης Α. Πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά (περιλαμβανομένου του καρότου, της κολοκύθας, Αναλυτικά »

Καρυότυπος

Μια μικροφωτογραφία των χρωμοσωμάτων ενός κυττάρου, που λαμβάνεται στη διάρκεια της μετάφασης, όταν κάθε χρωμόσωμα αποτελείται από ένα ζεύγος χρωματίδων. Τα χρωμοσώματα στη συνέχεια τοποθετούνται Αναλυτικά »

Καρωτιδική ενδαρτηριεκτομή

Χειρουργική μέθοδος για την απομάκρυνση ενδαρτηριακών κωλυμάτων από το εγγύς τμήμα της τραχηλικής μοίρας της έσω καρωτίδας αρτηρίας. Με τη μέθοδο αυτή, ελαττώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου Αναλυτικά »

Κάταγμα

1. Τραυματισμός που είναι επίπονος, οιδηματώδης και παραμορφωτικός. 2. Θραύσμα οστού. ΑΙΤΙΕΣ: Παθολογική: Σε ορισμένες νόσους όπως καρκίνος, οστεομαλάκυνση, σύφιλη και οστεομυελίτιδα τα οστά εμφανίζουν Αναλυτικά »

Κάταγμα του ισχίου

Ένα κάταγμα της εγγύς μοίρας του μηριαίου οστού, δηλ. κεφαλής, αυχένα ή μεσοτροχαντήριων ή υποτροχαντήριων περιοχών αυτού του οστού. Παρατηρείται κάθε χρόνο σε σχεδόν 225.000 Αμερικανούς μεγαλύτερους Αναλυτικά »

Κατάθεση, απόθεση

1. Κατάθεση. Προδικαστικό εργαλείο αποκάλυψης ή τεχνική στην οποία το άτομο που ερωτάται (ο μάρτυρας) βρίσκεται υπό όρκο και ζητείται να καταθέσει για θέματα σχετικά με τη δίκη, ενώ στη συνέχεια Αναλυτικά »

Κατάθλιψη λοχείας

Κατάθλιψη. η οποία εμφανίζεται 1 έως 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού χωρίς να επιλύεται σε 1 έως 2 εβδομάδες. Η πάθηση εμφανίζεται στο 10-20% περίπου των γυναικών με πρόσφατη γέννα. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Αναλυτικά »

Κατάθλιψη μετά από έμφραγμα

Δυσφορική διαταραχή της διάθεσης μετά από εγκεφαλικό έμφρακτο, και η οποία απαντάται στο ένα τέταρτο περίπου όλων των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και για πολλά χρόνια η κατάθλιψη Αναλυτικά »

Καταπληξία, σοκ

1. Κλινικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή αιμάτωση, και οξυγόνωση κυττάρων, ιστών, και οργάνων· συνήθως είναι το αποτέλεσμα οριακής ή εξαιρετικά χαμηλής πίεσης του αίματος. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Αναλυτικά »

Καταπόνηση, τάση

1. Οποιαδήποτε φυσική, φυσιολογική ή ψυχολογική δύναμη διαταράσσει την ισορροπία. 2. Οι συνέπειες των δυνάμεων που διαταράσσουν την ισορροπία. 3. Εφαρμοζόμενη δύναμη ανά μονάδα επιφανείας. Στη φυσική, Αναλυτικά »

Κατάποση γλώσσας

Μια κατάσταση στην οποία η γλώσσα τείνει να πίπτει όπισθεν και να φράσσει τα ανοίγματα του λάρυγγα καιτου οισοφάγου. Η γλώσσα δεν καταπίνεται και ο όρος είναι ανακριβής. Παρ όλα αυτά, χρησιμοποιείται Αναλυτικά »

Καταρράκτης

Αδιαφάνεια του φακού του οφθαλμού, η οποία προκύπτει συνήθως ως το αποτέλεσμα της γήρανσης, τραύματος, ενδοκρινών ή μεταβολικών παθήσεων, ενδοφθάλμιων παθήσεων, ή ως παρενέργεια της χρήσης καπνού ή ορισμένων Αναλυτικά »

Κατασταλτική ανοσοθεραπεία

Τα κορτικοστεροειδή , οι πλέον ευρέως γνωστοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, αυξάνουν τον αριθμό των ουδετεροφίλων στο αίμα αλλά ελαττώνουν την συσσώρευσή τους στα σημεία φλεγμονής, ελαττώνουν τον αριθμό Αναλυτικά »

Καταστολή

1. Έλεγχος αλλά όχι πλήρης εξάλειψη μιας ασθένειας, ιδιαίτερα μόλυνσης. Για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS, οι φαρμακολογικές θεραπείες σχεδιάζονται ώστε να καταστείλουν τα ιικά φορτία Αναλυτικά »

Καταστολή, κατάθλιψη

1. Έμβύθιση,κοίλανση. Μια κοιλότητα ή μια χαμηλωμένη περιοχή. 2. Το χαμήλωμα ενός τμήματος, όπως η κάτω γνάθος. 3. Καταστολή· η μείωση μιας ζωτικής λειτουργίας, όπως είναι η αναπνοή. 4. Κατάθλιψη. Αναλυτικά »

Καταστροφή

Φυσικό ή ανθρωπογενές περιστατικό, όπως πλημμύρα, ανεμοστρόβιλος, σεισμός, δασική πυρκαγιά, κατάρρευση γέφυρας ή κτιρίων, ατύχημα πυρηνικού αντιδραστήρα, πόλεμος, τρομοκρατική επίθεση ή έκρηξη ή εκτροχιασμός Αναλυτικά »

Κατάχρηση φαρμάκων

Η χρήση ή η υπέρμετρη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου, συνήθως χορηγούμενο από το ίδιο το άτομο, με τρόπο που παρεκκλίνει από το καθορισμένο σχήμα. Οι λειτουργοί της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πολλοί Αναλυτικά »

Κατάχρηση, κακοποίηση

1. Κατάχρηση υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση (π.χ. κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών). 2. Βλαβερή, παθολογική ή κακή συμπεριφορά άλλου προσώπου ή όντος, όπως για παράδειγμα μέσω προφορικής, σωματικής ή Αναλυτικά »

Καύσος στομάχου, καρδιαλγία

Ένα αίσθημα καύσους στο μέσο του επιγαστρίου, οπισθοστερνικά ή στο λαιμό που οφείλεται σε παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τα αντιόξινα, οι ανταγωνιστές των υποδοχέων Αναλυτικά »

Καφεΐνη

C 8 H 10 N 4 O 2 , αλκαλοειδές το οποίο υπάρχει στον καφέ, στη σοκολάτα και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η ποσότητα καφεΐνης στα αναψυκτικά ποικίλλει μεταξύ 40 και 180 mg ανά 6 ουγγιές (180 Αναλυτικά »

Καχεξία

Κατάσταση κακής υγείας, υποσιτισμού, και κόπωσης. Μπορεί να παρουσιασθεί σε πολλές χρόνιες ασθένειες, κακοήθειες και μολύνσεις, ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Οι δραστηριότητες πρέπει να διακόπτονται από συχνές Αναλυτικά »

Κεντρική αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση στις κοιλότητες της καρδιάς, σε μια μεγάλη φλέβα ή κοντά στην καρδιά. Αν μετρηθεί η πίεση μιας φλέβας, τότε ονομάζεται κεντρική φλεβική πίεση. Αν μετρηθεί στην αορτή ή σε μια παρόμοια Αναλυτικά »

Κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων

Ίδρυμα που διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό, όπως ορίζεται από την Αμερικανική Ένωση του Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων, το οποίο είναι εξουσιοδοτημένο να παράσχει πληροφορίες σχετικά Αναλυτικά »

Κερατίτιδα

Φλεγμονή και εξέλκωση του κερατοειδούς, η οποία συνοδεύεται συνήθως από μειωμένη οπτική οξύτητα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι οφθαλμικό άλγος, δακρύρροια και φωτοευαισθησία. ΑΙΊΊΟΛΟΓΙΑ Η φλεγμονή Αναλυτικά »

Κερατοειδής

Το διαφανές, πρόσθιο τμήμα του σκληρού (της ινώδους εξωτερικής στοιβάδας του βολβού του ματιού), το οποίο αποτελεί περίπου το ένα έκτο της επιφάνειάς του. Πέραν από το άκρο του κερατοειδούς, είναι Αναλυτικά »

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη