Βρέθηκαν 45 λήμματα

Λίστα εναλλαγής

Η ομαδοποίηση των τροφών για τη διευκόλυνση των ατόμων σε ειδικές δίαιτες. Στην κάθε ομάδα, οι τροφές ταξινομούνται σε μερίδες οι οποίες είναι ανταλλάξιμες ως προς τους υδατάνθρακες, τα λίπη, τις πρωτεΐνες Αναλυτικά »

Λιστερίωση

Λοίμωξη που οφείλεται στο είδος Listeria monocytogenes- ένα ενδοκυτταρικό βακτήριο που εντοπίζεται στο έδαφος και προκαλεί ήπια τροφική δηλητηρίαση σε υγιή άτομα και βαριά συστηματική νόσο σε ανοσοκατεσταλμένους Αναλυτικά »

Λόγος αναπνευστικής συχνότητας προς τον αναπνεόμενο όγκο

Στο μηχανικό αερισμό, η μέτρηση της ταχύτητας και του βάθους της αυθόρμητης αναπνοής, που χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση της εξάρτησης του ασθενή από το μηχανικό αερισμό. Όσο υψηλότερος είναι Αναλυτικά »

Λόγος πιθανοτήτων

Στις επιδημιολογικές μελέτες ασθενών-μαρτύρων, μια σχετική μέτρηση της εμφάνισης μιας νόσου. Oι πιθανότητες υπέρ μιας συγκεκριμένης νόσου που εμφανίζεται σε μια εκτεθειμένη ομάδα προς τις πιθανότητες Αναλυτικά »

Λόγος, ομιλία

1. Η προφορική έκφραση των σκέψεων ενός ατόμου. 2. Η πράξη εκφοράς έναρθρων λέξεων ή ήχων. 3. Λέξεις που χρησιμοποιούνται στην ομιλία με στόχο την επικοινωνία. Ιστορικά, ορισμένοι αδροί ήχοι θεωρείται Αναλυτικά »

Λοιμώδες ερύθημα ή 5η νόσος

Ήπια, μέτρια μεταδοτική νόσος που παρατηρείται συνηθέστερα σε παιδιά σχολικής ηλικίας. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19. Η μετάδοση πιστεύεται ότι γίνεται μέσω Αναλυτικά »

Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα

Ενδοκαρδίτιδα που οφείλεται σε μικροοργανισμούς, π.χ. οποιοδήποτε στέλεχος στρεπτόκοκκου η σταφυλόκοκκου, τα είδη του Haemophilus η άλλων HACEK βακτηρίων (π.χ. Actinobacillus actinomycetem comitans, Αναλυτικά »

Λοιμώδης κολίτιδα

Φλεγμονή του κόλου, προκαλούμενη από λοιμογόνους οργανισμούς όπως οι αμοιβάδες, τα βακτήρια και τα πρωτόζωα. Μπορεί να προκληθεί από ποικιλία παθογόνων, περιλαμβανομένων των Campylobacter, Cryptosporidium, Αναλυτικά »

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Μια οξεία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV), μέλος της ομάδας των ερπητοϊών. Είναι πιο κοινή στις Η.Π.Α σε άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών (δηλ., σε εφήβους και νέους ενήλικες Αναλυτικά »

Λοίμωξη με κυτταρομεγαλοϊό

Επίμονη, λανθάνουσα μόλυνση των λευκοκυττάρων, προκαλούμενη από τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV), έναν ερπητοϊό της β-ομάδας, συνήθως κατά την παιδική ηλικία ή την αρχική ενηλικίωση. Τα περιστατικά είναι αυξημένα Αναλυτικά »

Λοίμωξη της ουροδόχου κύστης

Λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού, η οποία προκαλείται από gram-αρνητικά βακτήρια, όπως η Escherichia coli, τα είδη Klebsiella ή ψευδομονάδας, ενώ περιστασιακά μπορεί να προκληθεί και από θετικά Αναλυτικά »

Λουτρό

Το μέσο και η μέθοδος καθαρισμού του σώματος ή οποιουδήποτε τμήματος αυτού ή η θεραπευτική του αντιμετώπιση με αέρα, φως, ατμό ή νερό. Η θερμοκρασία του λουτρού για έναν κλινήρη ασθενή θα πρέπει να Αναλυτικά »

Λόχια

Το επιλόχειο έκκριμα αίματος, βλέννης και ιστών από τη μήτρα. Καθώς εξελίσσεται η φυσιολογική αυτολυτική διαδικασία επούλωσης, ο χαρακτήρας του εκκρίματος εξελίσσεται σε τρία στάδια: 1) αιματηρά Αναλυτικά »

Λπαρό οξύ

Ένας υδατάνθρακας στον οποίο έναν από τα άτομα υδρογόνου έχει αντικατασταθεί από μια καρβοξυλομάδα (COOH) ένα μονοβασικό αλειφατικό οξύ που σχηματίζεται με τη σύνδεση μιας αλκυλικής ρίζας και μια καρβοξυλομάδας. Αναλυτικά »

Λύσσα

Θανατηφόρος νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της λύσσας. Η λοίμωξη ανθρώπου συμβαίνει ως αποτέλεσμα δήγματος από άγριο ζώο στο οποίο υπάρχει ο ιός. Σπάνια, μπορεί Αναλυτικά »

Σελίδες: Προηγούμενη