Βρέθηκαν 82 λήμματα

Μάζα

1. Μία ποσότητα ενός υλικού, όπως των κυττάρων, που συνδέονται ή ενώνονται μεταξύ τους. 2. Μαλακό στερεό παρασκεύασμα για εσωτερική χρήση και τέτοιας σύστασης που να μπορεί να σχηματοποιηθεί σε Αναλυτικά »

Μακροφάγο

Μονοκύτταρο που έχει φύγει από την κυκλοφορία και έχει εγκατασταθεί και ωριμάσει μέσα σε έναν ιστό. Μακροφάγα ανευρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στον σπλήνα, τους λεμφαδένες, τις κυψελίδες και τις Αναλυτικά »

Μαρασμός

Απίσχναση, γενικευμένη εξάντληση και απουσία υποδορίου λίπους, που προκαλείται από υποθρεψία. Η κατάσταση προκύπτει δευτεροπαθώς από την έλλειψη θερμίδων σε οξείες νόσους, ειδ. σε διαρροϊκές νόσους Αναλυτικά »

Μασάζ, μάλαξη

1. Χειρισμός, μεθοδική πίεση, τριβή και ζύμωση του σώματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το έντονο μασάζ θα πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή ασθενείς με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων· Αναλυτικά »

Μαστεκτομή

Χειρουργική αφαίρεση του μαστού. Η επέμβαση εκτελείται συνήθως σαν θεραπεία ή προφύλαξη έναντι του καρκίνου του μαστού και μπορεί να είναι θεραπευτική σε περισσότερες από 9θ% των περιπτώσεων, στις οποίες Αναλυτικά »

Μαστίτιδα κατά το θηλασμό

Μαστίτιδα που συμβαίνει κατά το θηλασμό, τυπικά τη δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα μετά τον τοκετό· ωστόσο, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Βλ.: Παράρτημα Νοσηλευτικών Διαγνώσεων. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η Αναλυτικά »

Μαστοειδίτιδα

Φλεγμονή των μαστοειδών κυψελών, συνήθως αποτέλεσμα διασποράς της λοίμωξης από οξεία μέση ωτίτιδα. Η νόσος είναι σχετικά σπάνια, τώρα που είναι γενικά διαθέσιμα αποτελεσματικά αντιβιοτικά για την Αναλυτικά »

Μαστοκύτταρο

Ένα μεγάλο ιστικό κύτταρο, που μοιάζει με βασεόφιλο, το οποίο είναι απαραίτητο για φλεγμονώδεις αντιδράσεις που διαμεσολαβούνται από την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), αλλά δεν κυκλοφορεί στο αίμα. Τα Αναλυτικά »

Μαστός

1. Το άνω πρόσθιο τμήμα του θώρακα. 2. Ο μαζικός αδένας, σύνθετος λοβώδης αδένας που αποτελείται από 15-20 λοβίδια αδενικού ιστού, τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους με μεσολοβιώδη διαφραγμάτια. Το Αναλυτικά »

Μαυρισμένο μάτι

Μελανή εκχύμωση και οίδημα των βλεφάρων και των γύρω ιστών του οφθαλμού εξαιτίας τραυματισμού. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η εφαρμογή παγοκύστεων κατά τη διάρκεια του πρώτου 24ώρου θα αποτρέψει το σχηματισμό οιδήματος. Αναλυτικά »

Μεγαλακρία

Πρόκειται για ένα χρόνιο σύνδρομο που οφείλεται στην υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης, κάτι που πιο συχνά παρατηρείται στο μικροαδένωμα της υπόφυσης. Χαρακτηρίζεται από σταδιακή και ασύμμετρη αύξηση Αναλυτικά »

Μέθοδος Adson

[Alfred W. Adson, νευροχειρουργός από τις Η.Π.Α., 1887-1951]. Μια δοκιμασία για τη διάγνωση του συνδρόμου του άνω θωρακικού στομίου. Το χέρι του ασθενούς κινείται σε έκταση και εξωτερική στροφή προς Αναλυτικά »

Μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο

Μια διαταραχή της διάθεσης, που χαρακτηρίζεται από μια περίοδο τουλάχιστον 2 εβδομάδων καταθλιπτικής διάθεσης ή απώλεια του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες. Στα Αναλυτικά »

Μελαγχολία

Βαριά κατάθλιψη με αμβλύ, επίπεδο συναίσθημα και έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, που φυσιολογικά θα ήταν ευχάριστες. Μπορεί να υπάρχει διέγερση ή επιβράδυνση. Μπορούν να παρουσιαστούν Αναλυτικά »

Μελαγχρωματική ξηροδερμία

Μια σπάνια, προϊούσα, αυτοσωμική υπολειπόμενη εκφυλιστική νόσος χαρακτηριζόμενη από σοβαρή φωτοευαισθησία η οποία αναπτύσσεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Παρατηρείται αιφνίδια εκδήλωση ερυθήματος, Αναλυτικά »

Μελάνωμα

Ένας κακοήθης όγκος σκούρα χρωματισμένων κυττάρων (μελανινοκύτταρα), που συχνά αναπτύσσεται σε καφέ ή μαύρο σπίλο. Ο όγκος μπορεί να διασπαρεί επιθετικά σε ολόκληρο το σώμα, π.χ., στον εγκέφαλο Αναλυτικά »

Μελάνωμα in situ

Ένα επιφανειακό μελάνωμα, το οποίο δεν έχει ακόμα εισβάλει σε βαθιές στοιβάδες του δέρματος ή διασπαρθεί σε τοπικούς ή απομακρυσμένους ιστούς. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η βλάβη θα πρέπει να αφαιρείται από έμπειρο Αναλυτικά »

Μελατονίνη

Μιαπεπτιδική ορμόνη που παράγεται από την επίφυ-ση και επηρεάζει τους κύκλους ύπνου-έγερσης και άλλους κιρκαδιανούς ρυθμούς. Είναι διαθέσιμη σε μορφή συμπληρώματος. Έχει υπνωτική επίδραση και έχει Αναλυτικά »

Μελέτη ασθενών-μαρτύρων

Ερευνητική τεχνική η οποία χρησιμοποιείται στην επιδημιολογία και στην κλινική έρευνα και κατά την οποία οι περιπτώσεις επιλέγονται για μελέτη με βάση την εξαρτημένη μεταβλητή, δηλαδή την παρουσία Αναλυτικά »

Μελέτη ιατρικών εκβάσεων

Μελέτες που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν έγκυρες συγκρίσεις μεταξύ διαδικασιών ιατρικής φροντίδας και αποτελεσμάτων, όπως αυτά επηρεάζονται από το σύστημα της φροντίδας και την ειδικότητα Αναλυτικά »

Μελέτη, αναδρομική

Ερευνητικό έργο το οποίο συλλέγει δεδομένα και εξάγει συμπεράσματα από γεγονότα τα οποία έχουν ήδη συμβεί.Αναλυτικά »

Μελέτη, διπλή τυφλή

Μέθοδος επιστημονικής διερεύνησης στην οποία τόσο ο συμμετέχων όσο και ο ερευνητής δεν γνωρίζουν ούτε εάν ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία ούτε το είδος της θεραπείας. Μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, Αναλυτικά »

Μελέτη, προοπτική

Επιστημονική διερεύνηση η οποία συλλέγει δεδομένα μόλις αυτά καθίστανται διαθέσιμα και αναλύει τα αποτελέσματα αφού αυτά συγκεντρωθούν. Οι προοπτικές μελέτες στις οποίες τόσο οι ερευνητές όσο και τα Αναλυτικά »

Μελέτη, τυφλή

Μελέτη κατά την οποία μόνο ο συμμετέχων ή μόνο ο ερευνητής αγνοεί τα άτομα στα οποία χορηγείται θεραπεία.Αναλυτικά »

Μέση ωτίτιδα με συλλογή

Η παρουσία υγρού στο μέσο ους χωρίς σημεία ή συμπτώματα οξείας λοίμωξης. Αυτό προκαλεί σύσπαση του τυμπάνου. Κατά την εξέταση, ένα υδραερικό επίπεδο μπορεί να παρατηρηθεί μέσω του τυμπανικού υμένα. Το Αναλυτικά »

Μέσο ους

Η τυμπανική κοιλότητα, ένας ακανόνιστου σχήματος αεροβριθής χώρος εντός του κροταφικού οστού. Πρόσθια, επικοινωνεί με την ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία σχηματίζει έναν ανοικτό δίαυλο μεταξύ του μέσου Αναλυτικά »

Μεσογειακός κηλιδώδης πυρετός

Μια μολυσματική, περιστασιακά θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται στους ανθρώπους από κρότωνες μολυσμένους με Rickettsia conorii . H νόσος είναι κλινικά παρόμοια με τον πυρετό των Βραχωδών Ορέων.Αναλυτικά »

Μεταβολική αλκάλωση

Μια διαδικασία κατά την οποία τα διαττανθρακικά του πλάσματος είναι αυξημένα. Αυτό συνήθως οφείλεται σε αυξημένη απώλεια οξέων από τον στόμαχο ή τους νεφρούς, την αποβολή καλίου λόγω της θεραπείας με Αναλυτικά »

Μεταβολική εγκεφαλοπάθεια

Οποιαδήποτε μεταβολή της εγκεφαλικής λειτουργίας ή του επιπέδου συνείδησης που προέρχεται από την ανεπάρκεια άλλων εσωτερικών οργάνων. Ενδονο-σοκομειακά, η μεταβολική εγκεφαλοπάθεια αποτελεί μία από Αναλυτικά »

Μεταβολική οξέωση

Οποιαδήποτε διαδικασία προκαλεί μια μείωση στο pH του σώματος εξαιτίας της κατακράτησης οξέων ή της απώλειας των ρυθμιστικών διττανθρακικών. Η μεταβολική οξέωση συνήθως κατατάσσεται ανάλογα με την παρουσία Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη