Βρέθηκαν 78 λήμματα

Να μην ανανήψετε

Οδηγία που δηλώνει ότι ασθενής δεν πρέπει να επανέλθει. Μπορεί να δοθεί γραπτώς από τον ιατρό κατ' απαίτηση του ασθενούς. Εάν ο ασθενής δεν είναι ικανός ή σε θέση να αποφασίσει, μπορεί να ζητηθεί Αναλυτικά »

Να μην επιχειρηθεί ανάνηψη

Οδηγία λίγο περισσότερο ακριβής από το «να μην ανανήψετε» (DNR). H DNR υπονοεί ότι εάν επιχειρηθεί ανάνηψη, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει. H DNAR δηλώνει ότι δεν πρέπει να επιχειρηθούν προσπάθειες Αναλυτικά »

Νανοτεχνολογία

Η επιστημονική μελέτη και η εφαρμοσμένη μηχανική των χημικών ή βιολογικών αντικειμένων που μετρώνται μεταξύ 1 και 1000 νανομέτρων. Αντικείμενα τόσο μικρά, είναι περί το μέγεθος ατόμων ή μικρών μορίων. Αναλυτικά »

Ναπροξένη

Ένα προπιονικό οξύ που χορηγείται από του στόματος για να ανακουφίσει ήπιο έως ισχυρό άλγος, δυσμηνόρροια, πυρετό, και φλεγμονώδεις διαταραχές, ουμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και Αναλυτικά »

Ναρκοληψία

Μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα, ανεξέλεγκτα επεισόδια υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, που συνδέονται συχνά με προσωρινή μυϊκή παράλυση (καταπληξία), τα οποία μπορεί να Αναλυτικά »

Ναρκωτικό

Οποιοσδήποτε παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά, την υγεία, την κοινωνική συναναστροφή ή την σκέψη και είναι δύσκολο να μην χρησιμοποιηθεί με εθιστικό τρόπο. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες, Αναλυτικά »

Νάτριo

ΣΥΜΒ.: Na. Το πιο άφθονο κατιόν στα εξωκυττάρια υγρά. Είναι ο κύριος συντελεστής της ωσμωτικής πίεσης και ενυδάτωσης· συμμετέχει σε πολλές εξειδικευμένες αντλίες και υποδοχείς στις κυτταρικές μεμβράνες· Αναλυτικά »

Νατριούχο άλας του γλουταμικού οξέος

C 5 H 8 NNaO 4 .H 2 O. Μια λευκή κρυσταλλική ουσία που χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση σε τροφές, ειδικά σε κρέατα. Όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει θωρακικό άλγος, Αναλυτικά »

Ναυτία

Μια υποκειμενική δυσάρεστη, κυματοειδής αίσθηση στο οπίσθιο τοίχωμα του τραχήλου, του επιγαστρίου ή της κοιλίας, που είναι ή δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει στην ώθηση ή στην ανάγκη για έμετο. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Αναλυτικά »

Νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ομάδα χρόνιων, φλεγμονωδών νοσημάτων τα οποία προσβάλλουν αρθρώσεις και άλλα όργανα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Η ηλικία έναρξης της νόσου ποικίλει, όπως και οι εξωαρθρικές εκδηλώσεις. Η JRA προσβάλλει Αναλυτικά »

Νεανικό ξανθοκοκκίωμα

Δερματοπάθεια που μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να αναπτυχθεί στους πρώτους μήνες της ζωής. Σκληρές θολωτές κίτρινες, ρόδινες ή πορτοκαλί βλατίδες, με διάμετρο από μερικά χιλιοστά έως και 4 εκατοστά, Αναλυτικά »

Νέκρωση

Θάνατος κυττάρων, ιστών, ή οργάνων. Οι αιτίες της νέκρωσης περιλαμβάνουν την ανεπαρκή αιμάτωση, τους φυσικούς παράγοντες όπως το τραύμα ή ραδιενέργεια (ηλεκτρική ενέργεια, υπέρυθρη ακτινοβολία, υπεριώδης Αναλυτικά »

Νεογνική αναζωογόνηση

Η παρεμπόδιση θανάτου ή τραυματισμού σε νεογέννητα βρέφη με τεχνικές υποστήριξης του αεραγωγού, της αναπνοής, της κυκλοφορίας και της θερμοκρασίας του σώματος του νεογνού. Στις Η.Π.Α., περίπου το Αναλυτικά »

Νεογνική υπασβεστιαιμία

Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ορού κατά τις πρώτες ημέρες ζωής, εξαιτίας κάποιας πάθησης της μητέρας (π.χ., διαβήτης κυήσεως ή παραθυρεοειδικές διαταραχές), ασθενειών και παθήσεων του παιδιού (π.χ., συγγενής Αναλυτικά »

Νεογνική υπογλυκαιμία

Επίπεδα γλυκόζης αίματος μικρότερα από 40 mg/dL σε βρέφη κατά τις πρώτες ώρες της ζωής. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ένας υψηλός μεταβολικός ρυθμός, μικρά αποθέματα γλυκογόνου και λίπους και μειωμένη ικανότητα γλυκονεογένεσης, Αναλυτικά »

Νευραλγία του τριδύμου

Πάθηση του τριδύμου νεύρου, χαρακτηριζόμενη από σύντομες προσβολές αστραπιαίων νύξεων κατά μήκος της διανομής ενός, ή περισσοτέρων από τους κλάδους του, αλλά συνήθως κατά μήκος του γναθικού νεύρου. Οι Αναλυτικά »

Νευρική βουλιμία

Διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια υπερβολικής λήψης τροφής, αυτοπροκαλούμενου εμέτου και διάρροιας, υπερβολικής σωματικής άσκησης, αυστηρής δίαιτας ή νηστείας και υπερβολικής ανησυχίας Αναλυτικά »

Νευρική ώση

Ένα αυτο-αναπαραγόμενο ηλεκτρικό σήμα που μεταδίδεται κατά μήκος της μεμβράνης ενός νεύρου. Στο τέλος του άξονα του νεύρου, η ηλεκτρική ώση διεγείρει την απελευθέρωση ενός νευροδιαβιβαστή, ο οποίος Αναλυτικά »

Νευρικό κύτταρο

Νευρώνας. nerve ending νευρική απόληξη. Η απόληξη μιας νευρικής ίνας (άξονα ή δενδρίτη) σε μία περιφερειακή δομή. Μπορεί να είναι αισθητήρια (υποδοχέας), ή κινητική (τελεστής). Οι αισθητήριες απολήξεις Αναλυτικά »

Νευρικό σύστημα

Ένα από τα ρυθμιστικά συστήματα, αποτελούμενο από εκατομμύρια νευρώνων οργανωμένων σε ακριβείς οδούς για τη μετάδοση ηλεκτροχημικών ώσεων και από κύτταρα της νευρογλοίας τα οποία έχουν ποικίλες Αναλυτικά »

Νευρικό σύστημα του εντέρου

Τα εκατομμύρια των νευρικών ινών του πεπτικού σωλήνα, που διατάσσονται στο υποβλεννογόνιο και στο μυεντερικό πλέγμα, και τα οποία ρυθμίζουν την κινητικότητα και τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Αναλυτικά »

Νευρίτιδα

Φλεγμονή νεύρου συνήθως συνδεόμενη με εκφυλιστική διαδικασία. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Υπάρχουν πολλές μορφές νευρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της νευραλγίας του επηρεασμένου μέλους, υπεραισθησίας, παραισθησίας, Αναλυτικά »

Νευροβλάστωμα

Κακοήθης αιμορραγικός όγκος αποτελούμενος κυρίως από κύτταρα όμοια με νευροβλάστες από τους οποίους προέρχονται οι νευρώνες του συμπαθητικού συστήματος, ιδιαίτερα του επινεφριδιακού μυελού. Αυτός Αναλυτικά »

Νευρογενής ανορεξία

Μια διατροφική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους, απίσχνανση, διαταραχή της εικόνας του σώματος και φόβο για την αύξηση του βάρους. Οι ασθενείς με αυτή τη διαταραχή χάνουν βάρος είτε Αναλυτικά »

Νευρώνας

Ένα νευρικό κύτταρο, η δομική και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος. Ένας νευρώνας αποτελείται από ένα κυτταρικό σώμα (περικάρυο) και τις αποφύσεις του, έναν άξονα και έναν ή περισσότερους Αναλυτικά »

Νευρωνικό δίκτυο

Μορφή τεχνητής νοημοσύνης η οποία στηρίζεται σε ομάδα αλληλοσυνδεόμενων μαθηματικών εξισώσεων, οι οποίες δέχονται δεδομένα εισόδου και υπολογίζουν το αποτέλεσμα εξόδου. Όσο συχνότερα χρησιμοποιούνται Αναλυτικά »

Νεφρική ανεπάρκεια, οξεία

Μία αιφνίδια αύξηση των επιπέδων της κρεατινίνης του ορού κατά 25 % ή περισσότερο. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι παροδική (διάρκειας ημερών ή εβδομάδων πριν την αποκατάσταση ή μπορεί Αναλυτικά »

Νεφρικη νόσος τελικού σταδίου

Το στάδιο της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας κατά το οποίο η κάθαρση της κρεατινίνης έχει μειωθεί περίπου στα 5 ml/ λεπτό. Απαιτούνται θεραπείες υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας προκειμένου να Αναλυτικά »

Νεφρική νόσος, πολυκυστική

Κληρονομήσιμη νεφρική διαταραχή που μεταδίδεται ως αυτοσωμικό υπολειπόμενο χαρακτηριστικό στα βρέφη και ως αυτοσωμικό επικρατές χαρακτηριστικό στους ενήλικες. H PKD ονομαζόταν αρχικά πολυκυστική Αναλυτικά »

Νεφρική οξέωση

Οξέωση που οφείλεται είτε στην νεφρική ανεπάρκεια, στην οποία συσσωρεύονται στο σώμα φωσφορικά και θειικά οξέα και ανόργανα ανιόντα, είτε στην οξέωση των νεφρικών σωληναρίων. Η οξέωση προκαλείται από Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη