Βρέθηκαν 78 λήμματα

Νόσος της αιμοσφαιρίνης S

Μια γενετική παραλλαγή της αιμοσφαιρίνης που προκαλεί στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας στους ετεροζυγώτες και δρεπανοκυτταρική νόσο στους ομοζυγώτες. Είναι συχνή, ειδ. σε άτομα Αφρικανικής καταγωγής, Αναλυτικά »

Νόσος της αιμοσφαιρίνης SC

Μια νόσος ατόμων που έχουν κληρονομήσει δύο παθολογικούς τύπους αιμοσφαιρίνης, την S και την C. Τα προσβεβλημένα άτομα μπορεί να έχουν αγγειοαποφρακτικές κρίσεις όμοιες με εκείνες που απαντώνται στη Αναλυτικά »

Νόσος της αιμοσφαιρίνης Ε

Μια γενετική παραλλαγή της αιμοσφαιρίνης που οδηγεί σε έναν ήπιο τύπο αιμολυτικής αναιμίας. Απαντάται κυρίως σε ανθρώπους που κατάγονται από τη Νοτιοανατολική Ασία, στους οποίους μπορεί να παρέχει Αναλυτικά »

Νόσος του Addison

[Thomas Addison, Βρετανός γιατρός, 1793-1860]. Μια σπάνια νόσος που χαρακτηρίζεται από προοδευτική και βαθμιαία ανεπάρκεια των επινεφριδίων και ανεπαρκή παραγωγή στεροειδών ορμονών. Οι ασθενείς με Αναλυτικά »

Νόσος του Kenbock

[Robert Kienbock, Αυστριακός ιατρός, 1871-1953]. Οστεοχόνδρωση ή αργά εξελισσόμενη εκφύλιση του μηνοειδούς οστού του καρπού, συνήθως λόγω τραυματισμού. Τα ακτινολογικά ευρήματα περιλαμβάνουν Αναλυτικά »

Νόσος του Pott

Λοίμωξη των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης που προκαλείται από κεγχροειδή (διάχυτη) φυματίωση. Περίπου το 1%-3% των ασθενών με φυματίωση έχουν λοιμώξεις στα οστά. Η σπονδυλική στήλη είναι η πιο Αναλυτικά »

Νόσος του Scheuermann

[Holger W. Scheuermann, Δανός γιατρός, 1877-1960]. Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με αυτοσωμική επικρατή κληρονομικότητα, η οποία εμφανίζεται αρχικά κατά την ενηλικίωση και χαρακτηρίζεται Αναλυτικά »

Νόσος του Schilder

[Paul Ferdinand Schilder, Αμερικανός νευρολόγος γεννημένος στην Αυστρία, 1886-1940]. Σπάνια ασθένεια απομυελίνωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία προκαλεί τη δημιουργία εγκεφαλικών Αναλυτικά »

Νόσος του Wilson

[Samuel Alexander Kinnier Wilson, Βρετανός παθολόγος, 1877-1937]. Κληρονομικό σύνδρομο που μεταβιβάζεται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο χαρακτήρα και στο οποίο η μείωση της σερουλοπλασμίνης επιτρέπει τη συσσώρευση Αναλυτικά »

Νόσος των διαύλων ιόντων

Μία ομάδα νόσων που κλινικά χαρακτηρίζονται από μυϊκή αδυναμία, απουσία μυικού τόνου, και επεισόδια μυικής παράλυσης. Οι νόσοι προκαλούνται από γενετικές ανωμαλίες των πρωτεϊνών της κυτταρικής μεμβράνης, Αναλυτικά »

Νόσος των λεγεωνάριων

Μια βαριά, συχνά θανατηφόρος νόσος, που χαρακτηρίζεται από πνευμονία, ξηρό βήχα, μυαλγία, και κάποιες φορές γαστρεντερικά συμπτώματα. Μπορεί να εμφανισθεί στη μορφή επιδημίας ή σποραδικών περιστατικών Αναλυτικά »

Νόσος, πάθηση, ασθένεια

Μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υποκειμενικά παράπονα, συγκεκριμένο ιστορικό, καθώς και κλινικές ενδείξεις, συμπτώματα και εργαστηριακά ή ακτινολογικά ευρήματα. Οι έννοιες της νόσου και της ασθένειας Αναλυτικά »

Νυκτoυρία

Υπέρμετρη ή συχνή διούρηση μετά την κατάκλιση, τυπικά προκαλούμενη από υπερβολική λήψη υγρών, εμφραγματική καρδιακή ανεπάρκεια, μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, μολύνσεις της ουρογεννητικής οδού, Αναλυτικά »

Νυκταλωπία

1. Αδυναμία καλής όρασης στο ημίφως ή κατά τη νύχτα Αυτή η κατάσταση παρατηρείται στη μελαγχρωοτική αμφιβληστροειδίτιδα και στη χοριοειδοαμφιβληστροειδίτιδα, ή μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Αναλυτικά »

Νυσταγμός

Ακούσιες προσθιοπίσθιες ή κυκλικές κινήσεις των οφθαλμών. Οι κινήσεις μπορεί να είναι περιστροφικές, οριζόντιες ή κατακόρυφες και συχνά είναι περισσότερο εμφανείς όταν ο ασθενής παρατηρεί ταχέως Αναλυτικά »

Νυχτερινή ενούρηση

Ακράτεια ούρων στη διάρκεια της νύχτας, γνωστότερη ως «βρέξιμο του κρεβατιού». Είναι ακανόνιστη και δεν συνοδεύεται από έπειξη ή συχνότητα. Είναι πιο κοινή στα αγόρια απ ό,τι στα κορίτσια. Αναλυτικά »

Νωτιαίο νεύρο

Ένα από τα νεύρα τα οποία εκφύονται από το νωτιαίο μυελό: 31 ζεύγη αποτελούμενα από οκτώ αυχενικά, 12 θωρακικά, πέντε οσφυϊκά, πέντε ιερά και ένα κοκκυγικό τα οποία αντιστοιχούν στους σπονδύλους Αναλυτικά »

Νωτιαίος μυελός

Τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος, ο νωτιαίος μυελός είναι μια ωοειδής στήλη νευρικού ιστού με μήκος 40 έως 50 cm, η οποία εκτείνεται από τον προμήκη μυελό ως τον δεύτερο οσφυϊκό σπόνδυλο. Αναλυτικά »

Σελίδες: Προηγούμενη