Βρέθηκαν 93 λήμματα

Όγκος

1. Μια διόγκωση ή μεγέθυνση, ένα από τα τέσσερα κλασικά σημεία της φλεγμονής. 2. Μία ανώμαλη μάζα. Αύξηση ή πολλαπλασιασμός ανεξάρτητος από τους γειτονικούς ιστούς είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων Αναλυτικά »

Οδοντιατρική

1. O κλάδος της ιατρικής που αφορά στη φροντίδα των δοντιών και των σχετιζόμενων δομών της στοματικής κοιλότητας. Ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των νοσημάτωντων δοντιών Αναλυτικά »

Οδοντιατρική εξέταση

Η εξέταση της επιφάνειας των δοντιών και των σφραγισμάτων, συνήθως με ένα οξύαιχμο εργαλείο για την ανίχνευση περιοχών απομετάλλωσης ή πλάκας ή ελλειμματικών ορίων αποκαταστάσεων. Εξετάζεται επίσης Αναλυτικά »

Οδοντιατρική ηθική

Σύστημα ηθικών αρχών που διέπουν την άσκηση της Οδοντιατρικής. Η ηθική υποχρέωση παροχής της καλύτερης δυνατής ποιότητας οδοντιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή και διατήρησης μιας ειλικρινούς σχέσης με Αναλυτικά »

Οδοντιατρικό τεταρτημόριο

Ένα τέταρτο του στόματος. Κάθε τόξο διαιρείται στα δύο, έτσι ώστε να περιγράφεται εύκολα η θέση των δοντιών ή παρατηρήσεις που αφορούν τους μαλακούς ιστούς. Τα τεταρτημόρια ονομάζονται δεξί και αριστερό Αναλυτικά »

Οδοντικό κατάπλασμα

Σκόνη που όταν αναμειχθεί με νερό σκληραίνει, σχηματίζοντας ένα πετρώδες περίβλημα ή πρότυπο υλικό. Αποτελείται από ημιένυδρο γύψο (CaSO 4 · 2Η 2 Ο), του οποίου η συμπιεστική ισχύς και ο συντελεστής Αναλυτικά »

Οδοντικός πολφός

Ο συνδετικός ιστός που γεμίζει την πολφική κοιλότητα που περιβάλλεται από την οδοντίνη του δοντιού. Περιλαμβάνει ένα αγγειακό και νευρικό δίκτυο, μια περιφερική στοιβάδα οδοντοβλαστών που συμμετέχουν Αναλυτικά »

Οδοντικός πόνος

Πόνος στη στοματική περιοχή, που σε γενικές γραμμές μπορεί να έχει διπλή προέλευση. Ο πόνος του μαλακού ιστού μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος, ενώ είναι καυστικός και σαφώς εντοπισμένος όταν οφείλεται Αναλυτικά »

Όζον

Μια μορφή οξυγόνου, που εντοπίζεται στη στρατόσφαιρα, στην οποία τρία άτομα οξυγόνου ενώνονται σχηματίζοντας το μόριο O 3 Η εξάλειψη του όζοντος στη στρατόσφαιρα προκαλεί αυξημένη έκθεση στις υπεριώδεις Αναλυτικά »

Οζώδες ερύθημα

Ένα επώδυνο, ερυθρό, οζώδες εξάνθημα που εμφανίζεται στο πρόσθιο χείλος της κνήμης σε συνδυασμό, συνήθως, με κάποια άλλη νόσο, όπως μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, μύκητες ή φυματίωση, φλεγμονώδη νόσο Αναλυτικά »

Οζώδες λεπρωτικό ερύθημα

Ερυθρό, οζώδες αγγειϊτικό εξάνθημα, που μπορεί να αποτελεί επιπλοκή της θεραπείας για τη λέπρα. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπεία συνίσταται σε διακοπή της αγωγής για τη λέπρα (δηλαδή της κλο-φαζομίνης, των στεροειδών Αναλυτικά »

Οίδημα

Μια τοπική ή γενικευμένη κατάσταση κατά την οποία οι ιστοί του σώματος περιέχουν υπερβολική ποσότητα ιστικού υγρού. Ο ασκίτης και ο υδροθώρακας είναι όροι που αναφέρονται στην υπερβολική συγκέντρωση Αναλυτικά »

Οικονομική επωφέλεια

Εκτίμηση ή προσδιορισμός των πλέον αποτελεσματικών και ελάχιστα δαπανηρών προσεγγίσεων στην παροχή ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής. Ένα στοιχείο, η ιατρική εκπαίδευση, εστιάζει Αναλυτικά »

Οισοφάγος

Ο μυϊκός σωλήνας, μήκους 25-30 εκατοστών, που μεταφέρει τις τροφές και τα υγρά που καταπίνονται από το φάρυγγα στο στόμαχο. Στο ανώτερο τρτημόρο του οισοφάγου ο μυς είναι γραμμωτός, στο μέσο τρτημόρο Αναλυτικά »

Οίστρος

Η κυκλική περίοδος της σεξουαλικής δραστηριότητας των μη ανθρώπινων θήλεων θηλαστικών, που χαρακτηρίζεται από συμφόρηση και έκκριση του βλεννογόνου της μήτρας, πολλαπλασιασμό του κολπικού επιθηλίου, Αναλυτικά »

Ολική αντικατάσταση ισχίου

Χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται στην θεραπεία βαριάς αρθρίτιδας του ισχίου. Η κεφαλή του μηριαίου οστού και η κοτύλη αντικαθίστανται με συνθετικά συστατικά. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Προεγχειρητική: Αναλυτικά »

Ολική παρεντερική θρέψη.

Η ενδοφλέβια χορήγηση δεξτρόζης, αμινοξέων, γαλακτωματοποιημένων λιπών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και μετάλλων σε ασθενείς μη δυνάμενους να λάβουν επαρκή διατροφή από του στόματος. Ασθενείς με πολλαπλές Αναλυτικά »

Ομάδα αίματος

Γενετικά προκαθορισμένο σύστημα αντιγόνων, το οποίο εδράζεται στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων. Υπάρχει ένας αριθμός συστημάτων της ομάδας αίματος, με το κάθε σύστημα να καθορίζεται από αλληλουχίες Αναλυτικά »

Ομάδα αίματος Rh

Ομάδα αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, παρόντα σε ποικίλο βαθμό στον ανθρώπινο πληθυσμό. Όταν ο παράγοντας Rh (συχνά ονομάζεται και αντιγόνο D) είναι παρών, η ομάδα αίματος του Αναλυτικά »

Ομάδα υποστήριξης

Ασθενείς ή οικογένειες ασθενών με παρόμοια προβλήματα, όπως καρκίνο του μαστού, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλκοολισμό ή άλλες εμπειρίες ζωής, που συνευρίσκονται προκειμένου να βοηθήσει ο ένας τον άλλο Αναλυτικά »

Ομάδες υποστήριξης

Ομάδες ατόμων με όμοιες ανησυχίες τα οποία συναντώνται για να συζητήσουν σχετικά με τα προβλήματα ή τις ασθένειές τους. H σύνθεση και το θέμα των ομάδων υποστήριξης ποικίλλει. Κάποιες ομάδες αποτελούνται Αναλυτικά »

Όνειρο

Η εκδήλωση ιδεών, συναισθημάτων, οπτικών προϊόντων φαντασίας και άλλων αισθημάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ορισμένα όνειρα μπορούν να ανακληθούν στη μνήμη κατά την αφύπνιση, ενώ άλλα όχι. Η ερμηνεία Αναλυτικά »

Οξεία αμυγδαλίτιδα

Φλεγμονή του λεμφικού ιστού του φάρυγγα, ειδικότερα των υπερώιων ή παρίσθμιων αμυγδαλών. Μπορεί να εμφανιστεί σποραδικά ή σε μορφή επιδημίας, και συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενη. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η κυνάγχη, Αναλυτικά »

Οξεία βακτηριακη ενδοκαρδίτιδα

Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα ταχείας έναρξης, συνήθως από μερικές ημέρες έως 2 εβδομάδες. Η λοίμωξη προκαλείται συνήθως από παθογόνα μικρόβια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος μπορεί να εισβάλλει Αναλυτικά »

Οξεία βρογχίτιδα

1. Λοίμωξη των βρόγχων που μπορεί να μη διακρίνεται από το κοινό κρυολόγημα, και η οποία σχετίζεται συχνά με επίμονο βήχα ή παραγωγή πτυέλων. Προκαλείται συνήθως από ιούς (ειδικά ρινοΐούς, ιούς της γρίπης Αναλυτικά »

Οξεία γαστρίτιδα

Οξύς και αιφνίδιος ερεθισμός του γαστρικού βλεννογόνου. Μπορεί να οφείλεται σε κατάποση τοξικών συστατικών, όπως αλκοόλ ή δηλητήρια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μέτριο πυρετό, ανορεξία, ναυτία, ισχυρό Αναλυτικά »

Οξεία γλωσσίτιδα

Γλωσσίτιδα που αναπτύσσεται σε ώρες ή ημέρες, συχνά συνοδευόμενη από στοματίτιδα. Η γλώσσα είναι επώδυνη, ερυθρή, φλεγμονώδης και οιδηματώδης. Μπορεί να φαίνεται λεία ή να καλύπτεται από βλατιδώδεις Αναλυτικά »

Οξεία δηλητηρίαση νικοτίνης

Υπερβολική διέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, λόγω έκθεσης στην νικοτίνη. Η δηλητηρίαση από νικοτίνη λαμβάνει χώρα συνήθως κατά την τυχαία κατανάλωση τσίχλας ή αυτοκόλλητων νικοτίνης από Αναλυτικά »

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Η ανάπτυξη σοβαρής βλάβης του ήπατος και εγκεφαλοπάθειας μέσα σε οκτώ εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων και του ίκτερου. Διαταραχές της πήξης, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και εγκεφαλικό οίδημα Αναλυτικά »

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Η ανάπτυξη σοβαρής βλάβης του ήπατος και εγκεφαλοπάθειας μέσα σε οκτώ εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων και του ίκτερου. Διαταραχές της πήξης, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και εγκεφαλικό οίδημα απαντώνται Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη