Βρέθηκαν 93 λήμματα

Οξεία λαρυγγίτιδα

Οξεία συμφορητική λαρυγγίτιδα. Φλεγμονή του λαρυγγικού βλεννογόνου και των φωνητικών χορδών. Χαρακτηρίζεται από βραχνάδα και αφωνία και περιστασιακά από άλγος κατά την ομιλία και την κατάποση. Μπορεί Αναλυτικά »

Οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Μια αιματολογική κακοήθεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των ανώριμων λεμφοκυττάρων στο μυελό των οστών, στο αίμα και στους ιστούς. Η ALL επηρεάζει περισσότερα από 2000 παιδιά και Αναλυτικά »

Οξεία μέση ωτίτιδα

Η παρουσία υγρού στο μέσο ους, συνοδευόμενη από σημεία και συμπτώματα έντονης τοπικής ή συστηματικής λοίμωξης. Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι εμφανίζονται 12.000.000 περιστατικά μέσης ωτίτιδας κάθε χρόνο. Αναλυτικά »

Οξεία μέση ωτίτιδα

Η παρουσία υγρού στο μέσο ους, συνοδευόμενη από σημεία και συμπτώματα έντονης τοπικής ή συστηματικής λοίμωξης. Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι εμφανίζονται 12.000.000 περιστατικά μέσης ωτίτιδας κάθε Αναλυτικά »

Οξεία μυελοειδής λευχαιμία

Μια ομάδα αιματολογικών κακοηθειών, στην οποία νεοπλαστικά κύτταρα αναπτύσσονται από μυελοειδή, μονοκυτταρικά, ερυθροκυτταρικά ή μεγακαρυοκυτταρικά πρόδρομα κύτταρα. Η AML είναι τέσσερις φορές Αναλυτικά »

Οξεία παγκρεατίτιδα

Παγκρεατίτιδα αιφνίδιας έναρξης, με κύρια κλινικά γνωρίσματα το επιγαστρικό άλγος, τη ναυτία, τους εμέτους και τα αυξημένα επίπεδα παγκρεατικών ενζύμων στον ορό. Ενδέχεται επίσης να αναπτυχθούν, Αναλυτικά »

Οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα

Οξεία λοίμωξη των προσθίων κεράτων της φαιάς ουσίας του νωτιαίου μυελού, η οποία από τότε που εισαχθήκαν τα αποτελεσματικά εμβόλια πολιομυελίτιδας, αποτελεί σπάνια νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτήν Αναλυτικά »

Οξεία ρινίτιδα

Οξεία ρινική συμφόρηση με αυξημένη έκκριση βλέννας. Η κατάσταση αυτή είναι η εκδήλωση του κοινου κρυολογήματος. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Γενικά μέτρα περιλαμβάνουν την ανάπαυση, την επαρκή ενυδάτωση και την καλά Αναλυτικά »

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Συνηθισμένη μορφή εκδήλωσης της σκωληκοειδίτιδας. Οι κλασσικές εκδηλώσεις, που αφορούν στο 60% των περιπτώσεων, είναι το κοιλιακό άλγος (αρχικά διάχυτο και προοδευτικώς εντοπισμένο στο δεξιό κάτω Αναλυτικά »

Οξεία φαρυγγίτιδα

Φλεγμονή με άλγος του φάρυγγα. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κακουχία, πυρετό, δυσφαγία, άλγος στο φάρυγγα και δυσκαταποσία. ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει τις γαργάρες, τις παστίλιες Αναλυτικά »

Οξεία φλεγμονή

Η πρώιμη απάντηση του ιστι-κού τραυματισμού, που χαρακτηρίζεται από εισροή λευκών αιμοσφαιρίων και φλεγμονωδών διαμεσολαβητών στους καταστραμμένους ιστούς. Το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης πραγματοποιείται Αναλυτικά »

Οξείδιο του αιθυλενίου

Μια χημική ένωση, C 2 H 4 O, η οποία στην αέρια κατάσταση χρησιμοποιείται για την αποστείρωση υλικών που δεν μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα ή τον ατμό. Χρησιμοποιείται ακόμη και ως μέσο καπνισμού.Αναλυτικά »

Οξύ απόστημα

Ένα απόστημα που σχετίζεται με σημαντική φλεγμονή, παράγοντας έντονη θερμότητα, ερυθρότητα, οίδημα και σφύζοντα πόνο. Ο ιστός πάνω από το απόστημα επαίρεται, γίνεται μαλακός και τελικά ασταθής και Αναλυτικά »

Οξύ ουρηθρικό σύνδρομο

Σύνδρομο που αφορά τις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από οξεία δυσουρία, συχνουρία και απουσία σημαντικής βακτηριουρίας· μπορεί να υπάρχει ή όχι πυουρία· η αιτία είναι άγνωστη, αλλά είναι σημαντικό να καθορισθεί Αναλυτικά »

Οξύ πνευμονικό τραύμα

Μια κλινικά βαριά, αιφνίδια ελάττωση της πνευμονικής λειτουργίας, που χαρακτηρίζεται από διηθήσεις και στα δύο πνευμονικά πεδία και σημαντική ελάττωση του κορεσμού οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα. Αναλυτικά »

Οξυγόνο

1. Ένα ιατρικό αέριο που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αναιμίας, της αιμορραγίας, του ισχαιμικού σοκ, του πνευμονικού οιδήματος, της πνευμονίας, της αναπνευστικής δυσχέρειας, της αναπνευστικής Αναλυτικά »

Οξύς πόνος

Πόνος τυπικά προκαλούμενος από ξαφνική κάκωση (π.χ. κάταγμα) ή ασθένεια (π.χ. οξεία λοίμωξη) και ο οποίος συνοδεύεται από φυσικά σημεία όπως αυξημένη καρδιακή συχνότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, Αναλυτικά »

Οξυτενή κονδυλώματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα αυτά πιθανόν να σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο Αναλυτικά »

Οοτεοπενία

Μια σημαντική μείωση στο ποσό της οστικής πυκνότητας μετάλλων (BMD) που φυσιολογικά εντοπίζεται σε έναν πληθυσμό ή ομάδα. O Παγκόσμιος Oργανισμός Υγείας καθορίζει ότι όταν η BMD βρίσκεται μεταξύ Αναλυτικά »

Οπίσθιο εξάρθρημα ισχίου

Μία εξάρθρωση του ισχίου στη ραχιαία επιφάνεια των λαγόνιων ή στην ισχιακή εγκοπή. Οι περισσότερες οπίσθιες εξαρθρώσεις ισχίων συμβαίνουν, όταν το ισχίο κάμπτεται και προσάγεται και μία βίαια επιμήκης Αναλυτικά »

Οπισθοπτερνική εξόστωση

Παθολογική ανάπτυξη οστού πάνω από την κατάφυση του Αχίλλειου τένοντα στην πτέρνα. Η εκλαϊκευμένη έκφραση «εξόγκωμα από σκαρπίνι» προέρχεται από τη σχέση της κατάστασης αυτής με τα στενά παπούτσια Αναλυτικά »

Οπτική ψευδαίσθηση

Η αίσθηση του να βλέπει κάποιος πράγματα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της απότομης διακοπής λήψεως αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, καθώς και άλλων νόσων που προκαλούν Αναλυτικά »

Οπτική νευροπάθεια

Παθολογικός τραυματισμός των οπτικών νεύρων ή διαταραχές της αιμάτωσης τους. Συνήθως, μόνον ο ένας οφθαλμός επηρεάζεται. Έχουν περιγραφεί διάφορες μορφές, περιλαμβανομένης της ισχαιμικής οπτικής Αναλυτικά »

Οπτικό νεύρο

To δεύτερο ζεύγος κρανιακών νεύρων, αισθητήριο της όρασης. Κάθε ένα σχηματίζεται από τους άξονες γαγγλιακων νευρώνων του αμφιβληστροειδούς και διέρχεται οπίσθια στο οπτικό χίασμα όπου οι διάμεσες Αναλυτικά »

Όργανο

Μια σωματική δομή αποτελούμενη από αρκετούς ιστούς, οι οποίοι συμβάλλουν όλοι σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Πολλά όργανα εμφανίζονται σε ζεύγη. Σε αυτά τα ζεύγη, το ένα όργανο μπορεί να εκριζωθεί Αναλυτικά »

Ορθό ή απευθυσμένο

Το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, μήκους περίπου 12,7 cm μεταξύ του σιγμοειδούς κόλου και του πρωκτικού πόρου. Η λεία μυική στιβάδα του είναι ο τελεστής για το αντανακλαστικό της αφόδευσης, τα Αναλυτικά »

Ορθοκολικός καρκίνος

Κακοήθεια του εντέρου ή του ορθού. Σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ένα 6% των Αμερικάνων θα εμφανίσει την ασθένεια. Το 2003, η Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση εκτίμησε ότι 147.000 Αμερικάνοι θα διαγνωσθούν Αναλυτικά »

Ορμή, ώθηση, ώση

1. Η προς τα εμπρός πορεία με αιφνίδια δύναμη. 2. Η υποκίνηση του μυαλού, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση μίας μη προσχεδιασμένης ενέργειας (π.χ. παρορμητική αγορά). 3. Στη φυσιολογία, μια μεταβολή Αναλυτικά »

Ορμόνη

1. Μία ουσία που προέρχεται από ένα όργανο, αδένα ή μέρος του σώματος και μεταφέρεται διαμέσου του αίματος σε άλλο μέρος του σώματος, διεγείροντας χημικά αυτό το μέρος να αυξήσει ή να μειώσει την λειτουργική Αναλυτικά »

Ορονοσία

Παθολογική (υπερευαισθησία τύπου ΙΙΙ) ανοσολογική αντίδραση, η οποία αναπτύσσεται μετά από χορήγηση ξένων αντιγόνων, κυρίως αντιορών που λαμβάνονται από άλογα ή άλλα ζώα. Ο ορός ζώων χρησιμοποιήθηκε Αναλυτικά »

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη