Βρέθηκαν 133 λήμματα

Παχυσαρκία

30 kg/m 2 . Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, ένα άτομο ύψους 171 cm, χαρακτηρίζεται ως παχύσαρκο αν ζυγίζει περισσότερο από 85,95 κιλά. Η παχυσαρκία, αποτελεί την πιο κοινή μεταβολική/διατροφική Αναλυτικά »

Πελλάγρα

Οι κλινικές συνέπειες της σημαντικής έλλειψης νιασίνης που χαρακτηρίζονται από δερματικά, γαστρεντερικά βλεννογονικά και νευρολογικά συμπτώματα. Ανευρίσκεται σε περιοχές όπου υπάρχει υποσιτισμός. Αναλυτικά »

Πέμφιγα

Οξεία ή χρόνια αυτοάνοση νόσος, κυρίως των ενηλίκων αλλά μερικές φορές και των παιδιών, η οποία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλών πομφόλυγων που εμφανίζονται ξαφνικά στο εμφανές φυσιολογικό δέρμα Αναλυτικά »

Πενικιλίνη

Αντιβιοτικό που παρασκευάζεται από πολλά είδη μούχλας, ειδικά από to Penicillium notatum και to Penicillium chrysogenum. Η πενικιλίνη είναι βακτηριοκτόνος και αναστέλλει την ανάπτυξη μερικών gram-θετικών Αναλυτικά »

Πέος

Το ανδρικό όργανο συνουσίας και στα θηλαστικά της ούρησης. Είναι ένα κυλινδρικό, εκκρεμές όργανο, το οποίο αναρτάται από το πρόσθιο και τα πλευρικά τοιχώματα του ηβικού τόξου. Είναι ανάλογο της κλειτορίδας Αναλυτικά »

Πεπτικό έλκος

Έλκος που δημιουργείται στο κατώτερο άκρο του οισοφάγου, στο στόμαχο, κατά μήκος του ελάσσονος τόξου, στον δωδεκαδάκτυλο ή στην πλευρά της νήστιδας σε μια γαστρο-νηστιδοστομία. Το πεπτικό έλκος αποτελεί Αναλυτικά »

Περιβαλλοντική διαταραχή του ύπνου

Διαταραχές του ύπνου που προκαλούνται εξαιτίας υπερβολικού θορύβου, φωτός, θερμότητας, κρύου, κινήσεων του συντρόφου κατά τη διάρκεια του ύπνου, ή σε μη οικείο περιβάλλον (π.χ. σε νοσοκομείο, ξενοδοχείο, Αναλυτικά »

Περικαρδιακή τριβή

Τρίζων, τραχύς ή οξύς ήχος που ακούγεται, όταν φλεγμαίνουσες σπλαγχνικές και τοιχωματικές επιφάνειες κινούνται η μια πάνω στην άλλη. Ο ήχος μπορεί να ακουστεί κατά την ακρόαση ασθενών οι οποίοι Αναλυτικά »

Περικαρδίτιδα

Φλεγμονή του περικάρδιου που χαρακτηρίζεται από θωρακικό άλγος, πυρετό και περικαρδιτικό ήχο τριβής. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Πολλές παθήσεις και καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του περικαρδίου, συμπεριλαμβανομένων Αναλυτικά »

Περίοδος κύησης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης από την σύλληψη μέχρι τον τοκετό. Η μέση χρονική διάρκεια είναι 10 σεληνιακοί μήνες ή 280 ημέρες, υπολογιζόμενη από την έναρξη της τελευταίας εμμήνου ρύσης, αλλά η διάρκεια Αναλυτικά »

Περίοδος οίστρου

Η ακολουθία από την έναρξη μιας περιόδου οίστρου μέχρι την έναρξη της επόμενης. Περιλαμβάνει τον προ-οίστρο, τον οίστρο και το μεθοίστρο, ακολουθούμενο από μια βραχεία περίοδο απραξίας, που καλείται Αναλυτικά »

Περιορισμός τάξης

Η απαίτηση ορισμένων T-λεμφοκυττάρων για την παρουσία δεικτών των τάξεων Ι ή ΙΙ του μείζονος συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας στα αντιγονο-παρουσιαστικά κύτταρα. Αυτοί οι δείκτες επιτρέπουν στα T-κύτταρα Αναλυτικά »

Περιόστεο

Ο ινώδης υμένας που σχηματίζει το κάλυμμα των οστών, εκτός από τις αρθρικές επιφάνειες. Αποτελείται από μια πυκνή εξωτερική στοιβάδα που περιέχει πολυάριθμα αγγεία και μια εσωτερική στοιβάδα κυττάρων Αναλυτικά »

Περίσσεια ή πλεόνασμα βάσης

Η διαφορά ανάμεσα στη φυσιολογική και στην πραγματική συγκέντρωση του ρυθμιστικού διαλύματος βάσης σε δείγμα αίματος όταν τιτλοποιείται από ισχυρό οξύ σε pH= 7.4 και PCO 2 = 40 mmHg. Το πλεόνασμα Αναλυτικά »

Περισφιγμένη κήλη

Μία κήλη στην οποία το προβάλλον σπλάγχνο παγιδεύεται τόσο σφικτά, ώστε δημιουργείται γάγγραινα, απαιτώντας άμεση εγχείρηση. Όταν συμβεί περίσφιγξη των περιεχομένων, μία μη χειρουργική προσπάθεια μείωσης Αναλυτικά »

Περιτομή

Χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας του πέους. Η περιτομή εκτελείται συνήθως κατά την επιθυμία των γονέων, σε ορισμένες περιπτώσεις για θρησκευτικούς λόγους. Υπάρχει αξιοσημείωτη αμφισημία σχετικά Αναλυτικά »

Περιτόναιο

Η ορώδης μεμβράνη που επενδύει την κοιλιακή κοιλότητα και ανασπάται πάνω από τα σπλάχνα. ΕΞΕΤΑΣΗ: Τα νοσήματα που προσβάλλουν το περιτόναιο μπορούν να αξιολογηθούν με ήπια και προσεκτική επίκρουση Αναλυτικά »

Περιτονίτιδα

Φλεγμονή του ορώδους υμένα που επενδύει την κοιλιακή κοιλότητα και τα σπλάχνα της. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η περιτονίτιδα προκαλείται από φλεγμονή της κοιλιακής κοιλότητας χωρίς εμφανή ρήξη οργάνου (πρωτοπαθής Αναλυτικά »

Περιφερειακή νευροπάθεια λόγω AIDS

Απευθείας μόλυνση των περιφερειακών νεύρων από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) με αποτέλεσμα αισθητήριες και κινητικές μεταβολές εξαιτίας καταστροφής των αξόνων ή του ελύτρου μυελίνης Αναλυτικά »

Πεταλεκτομία, πεταλεκτομή

Εκτομή του οπίσθιου τόξου ενός σπονδύλου, συνήθως για την αφαίρεση μιας αλλοίωσης ή ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου που έχει υποστεί κήλη. Οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές ωφελούν την οσφυϊκή Αναλυτικά »

Πέψη

Η διαδικασία με την οποία η τροφή διασπάται μηχανικά και χημικά στη γαστρεντερική οδό και μετατρέπεται σε μορφές που μπορούν να απορροφηθούν. Άλατα (μέταλλα), νερό και μονοσακχαρίτες μπορούν να απορροφηθούν Αναλυτικά »

Πήξη του αίματος

Η διαδικασία συγκόλλησης των κυττάρων του αίματος προς το σχηματισμό θρόμβου. Αυτό μπορεί να συμβεί in vitro, ενδοαγγειακώς, ή όταν μια εκδορά στο δέρμα επιτρέψει τη διαφυγή αίματος από μία αρτηρία, Αναλυτικά »

Πίεση σφυγμού

Η διαφορά μεταξύ της συστολικής και διαστολικής πίεσης. Η συστολική πίεση είναι φυσιολογικά κατά 40 βαθμούς περίπου υψηλότερη από την διαστολική. Πίεση μεγαλύτερη από 50 ή χαμηλότερη από 30 βαθμούς Αναλυτικά »

Πλακούντας

Ο ωοειδής ή δισκοειδής σπογγώδης μορφολογικός σχηματισμός της μήτρας των θηλαστικών, από την οποία το έμβρυο προσλαμβάνει τα θρεπτικά του στοιχεία κα το οξυγόνο. Βλ.: εικόνα ΑΝΑΤΟΜΙΑ: Ο πλακούντας Αναλυτικά »

Πλάνη, αυταπάτη, παραίσθηση

Ψευδής πεποίθηση η οποία παρουσιάζεται χωρίς το ανάλογο εξωτερικό ερέθισμα, ενώ έρχεται σε αντίφαση με την κεκτημένη γνώση και εμπειρία του ατόμου. Συνήθως απαντάται στις ψυχώσεις, στις οποίες οι ασθενείς Αναλυτικά »

Πλατυέλμινθας σκώληκας

Είδος σκωλήκων της τάξης των Κεστωδών, της συνομοταξίας των Πλατυελμίνθων. Είναι όλοι εντερικά παράσιτα των ανθρώπων και άλλων ζώων. Ένας τυπικός πλατυέλμινθας σκώληκας αποτελείται από μία κεφαλή, Αναλυτικά »

Πλευρά

Ένα εκ των διαδοχικών 12 ζευγών στενών, τοξοειδών οστών, τα οποία εκτείνονται πλάγια και προσθίως των πλευρών των θωρακικών σπονδύλων, σχηματίζοντας τμήμα του σκελετού του θώρακα. Με εξαίρεση τις Αναλυτικά »

Πνευμοθώρακας

H συλλογή αέρα στην υπεζωκοτική κοιλότητα. O αέρας εισέρχεται στην υπεζωκοτική κοιλότητα ως αποτέλεσμα διάτρησης του θωρακικού τοιχώματος (π.χ. λόγω τραύματος ή ιατρικής κάκωσης) ή του υπεζωκότα (π.χ. Αναλυτικά »

Πνεύμονας

Ένα από τα δύο κωνικά σπογγώδη όργανα της αναπνοής, που εντοπίζονται στην υπεζωκοτική κοιλότητα του θώρακα. ΑΝΑΤΟΜΙΑ: Οι πνεύμονες συνδέονται με το φάρυγγα μέσω της τραχείας και του λάρυγγα. Η βάση Αναλυτικά »

Πνευμονία

92%. Ο ασθενής αξιολογείται για σημεία και συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας, σηψαιμίας και καταπληξίας. Ο ασθενής παροτρύνεται να εκφράσει τις ανησυχίες του, ενημερώνεται για τις διαγνωστικές εξετάσεις Αναλυτικά »

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη