Βρέθηκαν 133 λήμματα

Πνευμονία από Pneumocystis carinii

35 mmHg). Η εισαγωγή πολύ δραστικών αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ασθενείς με AIDS έχει ελαττώσει σημαντικά την πνευμονία από την Pneumocystis carinii.Αναλυτικά »

Πνευμονική βαλβίδα

Η βαλβίδα στη συμβολή της δεξιάς κοιλίας και της πνευμονικής αρτηρίας. Αποτελείται από τρεις μηνοειδείς γλωχίνες και εμποδίζει την παλινδρόμηση του αίματος από την πνευμονική αρτηρία στη δεξιά κοιλία.Αναλυτικά »

Πνευμονική εμβολισμός

Απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας ή ενός εκ των κλάδων της, προκαλούμενη συνήθως από έμβολο που προέρχεται από εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση των κάτω άκρων. Περίπου το 10- 15% των ασθενών με πνευμονική Αναλυτικά »

Πνευμονική καρδία

Υπερτροφία ή ανεπάρκεια της δεξιάς κοιλίας, εξαιτίας διαταραχών των πνευμόνων, των πνευμονικών αγγείων, ή του θωρακικού τοιχώματος. Αυτή η πάθηση μπορεί επίσης να προκληθεί σε άτομο το οποίο ζει για μεγάλες Αναλυτικά »

Πνευμονική υπέρταση

Αυξημένες πιέσεις του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες (πάνω από 25-30 mm Hg). Η πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση είναι σπάνια οικογενής νόσος στην οποία οι μικρές πνευμονικές αρτηρίες αποφράσσονται, Αναλυτικά »

Πνευμονικό έμφραγμα

Έμφρακτο στους πνεύμονες που συνήθως προέρχεται από πνευμονική εμβολή και μπορεί να εμφανίζεται στις ακτινογραφίες θώρακα σαν μία σφηνοειδής διήθηση κοντά στον υπεζωκότα. Η άμεση θεραπεία περιλαμβάνει Αναλυτικά »

Πνευμονικό οίδημα

Μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή συσσώρευση υγρών στο διάμεσο ιστό και στις κυψελίδες των πνευμόνων. Το συσσωρευμένο υγρό μπορεί να εμποδίσει την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα και Αναλυτικά »

Πνευμονικό σύνδρομο από ιό hanta

Μία οξεία αναπνευστική νόσος που πρωτοεμφανίστηκε στις νοτιοδυτικές Η.Π.Α. το 1993 και χαρακτηρίζεται από οξύ μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα. Προκαλείται από πολλά στελέχη του ιού hanta. Ο ιός Sin Nombre Αναλυτικά »

Πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα

Μηνιγγίτιδα που οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο, μία νόσος που κυρίως εμφανίζεται στους ενήλικες. Στις Η.Π.Α. το 20% περίπου των προσβεβλημένων ασθενών πεθαίνουν. Λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης της Αναλυτικά »

Πνευμονοκοκκική πνευμονία

Η πιο συχνή μορφή πνευμονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσβάλλει περίπου μισό εκατομμύριο άτομα κάθε χρόνο. Αρχίζει συχνά με ρίγη και μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα ή σε Αναλυτικά »

Ποιότητα

1. Αυτό που συνιστά ή χαρακτηρίζει ένα πράγμα . ο φυσικός χαρακτήρας. 2. Στην ακτινολογία, η ενέργεια ή διεισδυτικότητα της δέσμης των ακτίνων Χ, η οποία ελέγχεται από τη μέγιστη τιμή των kilovolt.Αναλυτικά »

Ποιότητα ζωής

Η αξία, το νόημα ή η ικανοποίηση που λαμβάνεται από τη ζωή. Η φράση έχει διάφορες ερμηνείες για διαφορετικούς ανθρώπους και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Για κάποια άτομα σημαίνει Αναλυτικά »

Ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία

Η μετρήσιμη επίδραση της αντίληψης ενός ανθρώπου για την υγεία του και η επίπτωση που έχει στην ικανοποίησή του από τη ζωή και τη γενικότερη καλή κατάσταση. Η HRQOL επηρεάζεται από τη λειτουργική Αναλυτικά »

Πολιομυελίτιδα

Φλεγμονή της φαιάς ουσίας του νωτιαίου μυελού. Πρόκειται για μια οξεία ιογενή νόσο που χαρακτηρίζεται από πυρετό, φαρυγγαλγία, κεφαλαλγία, έμετο και συχνά ακαμψία του αυχένα και της ράχης. Οι όψιμες Αναλυτικά »

Πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία

Ένα από πολλά κληρονομούμενα σύνδρομα που προκαλείται από διαταραχές σε ογκοκατασταλτικά γονίδια και οδηγεί σε καλοήθεις και κακοήθεις όγκους σε πολλούς ενδοκρινείς αδένες. Αγγειοϊνώματα και κολλαγονώματα Αναλυτικά »

Πολλαπλή σκλήρυνση, σκλήρυνση κατά πλάκας

Μία χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), στην οποία υπάρχει καταστροφή της μυελίνης και των νευραξόνων εντός πολλών περιοχών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού σε διαφορετικούς Αναλυτικά »

Πολυκυστική εγκεφαλομαλακία

Σπάνια διαταραχή της παιδικής ηλικίας κατά την οποία πολλαπλές κύστεις με υγρό αντικαθιστούν τον εγκεφαλικό ιστό μετά από στέρηση οξυγόνου ή αίματος.Αναλυτικά »

Πολυκυστική νεφροπάθεια

Κληρονομική νόσος κατά την οποία σχηματίζονται κύστεις στα νεφρά και σε άλλα όργανα, καταστρέφοντας ενδεχομένως τον νεφρικό ιστό και την νεφρική λειτουργία. Η αυτοσωμική υπολειπόμενη μορφή εμφανίζεται Αναλυτικά »

Πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία

Πολύμορφη ταχυκαρδία δίκην ριπιδίου. Ένας ταχύς, ασταθής τύπος κοιλιακής ταχυκαρδίας στην οποία τα σύμπλοκα QRS εμφανίζονται να στρέφουν ή να μετατοπίζουν τον ηλεκτρικό προσανατολισμό γύρω από την Αναλυτικά »

Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα

Τύπος αστροκυτώματος που χαρακτηρίζεται παθολογικά από την παρουσία εξαιρετικά ανώμαλων και κακοήθων εγκεφαλικών κυττάρων. Κλινικά, ο όγκος ανήκει στους πλέον επιθετικούς πρωτοπαθείς όγκους του Αναλυτικά »

Πολύμορφο ερύθημα

Εξάνθημα το οποίο είναι συνήθως αποτέλεσμα ανοσολογικής αντίδρασης σε φάρμακα ή σε μια λοίμωξη, ειδικά από τον ιό του απλού έρπητα. Μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα με «πολύμορφους» τρόπους, όπως κηλίδες, Αναλυτικά »

Πολυυδράμνιο

Κατάσταση στην οποία ο όγκος του αμνιακού υγρού στο δεύτερο μισό της κύησης υπερβαίνει τα 2000 ml. Το οξύ πολυυδράμνιο λαμβάνει χώρα ξαφνικά μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης και χαρακτηρίζεται Αναλυτικά »

Πονόδοντος

Πόνος σε έναν οδόντα ή την περιοχή γύρω από τον οδόντα. Η προέλευση του πόνου σε έναν οδόντα είναι φυσικός, χημικός, θερμικός και βακτηριολογικός τραυματισμός. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αποκαταστάσεις, Αναλυτικά »

Πόρος, αγωγός, σωλήνας

1. Στενό σωληνοειδές αγγείο ή αγωγός, ειδικότερα εκείνο που μεταφέρει τις εκκρίσεις από έναν αδένα. 2. Στενός και περίκλειστος αγωγός με υγρό (π.χ. ο ημικυκλικός πόρος του αυτιού).Αναλυτικά »

Πορφύρα

Κάθε εξάνθημα κατά το οποίο τα ερυθρά αιμοσφαίρια διαρρέουν στο δέρμα ή τους βλεννογόνους, συνήθως σε πολλές θέσεις. Τα πορφυ-ρικά εξανθήματα σχετίζονται συχνά με διαταραχές της πήξης ή θρόμβωση. Αναλυτικά »

Ποσοτική ανάλυση

Προσδιορισμός της ποσότητας μιας ουσίας σε ένα συγκεκριμένο υλικό. Η ποσότητα μπορεί να εκφράζεται με διάφορους τρόπους: «χ» γραμμάρια, «χ» g/L, kPa (δηλαδή απόλυτη ποσότητα, συγκεντρωτική ποσότητα, Αναλυτικά »

Πράσινο τσάι

Τσάι φτιαγμένο από φύλλα του φυτού Camellia sinensis που έχουν αχνισθεί για την αποφυγή ζύμωσης και στη συνέχεια τυλίγονται και αποξηραίνονται. Τα συστατικά του πράσινου τσαγιού που λέγεται ότι επηρεάζουν Αναλυτικά »

Πρεσβυωπία

Η μόνιμη απώλεια προσαρμογής του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού που παρατηρείται στα μέσα της 4ης δεκαετίας ζωής και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία όρασης ενός αντικειμένου που βρίσκεται κοντά Αναλυτικά »

Πριαπισμός

Μη φυσιολογική, επώδυνη και συνεχής στύση του πέους που προκαλείται από μια πάθηση και λαμβάνει χώρα χωρίς σεξουαλική επιθυμία. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Μπορεί να οφείλεται σε βλάβες του νωτιαίου μυελού πάνω από Αναλυτικά »

Προβολή, προεκβολή, προεξοχή

1. Η ρίψη προς τα εμπρός. 2. Ένα τμήμα που εκτείνεται πέρα από τα όρια των γειτονικών του αντικειμένων. 3. Η διανοητική διαδικασία, κατά την οποία οι αισθήσεις μεταδίδονται στα αισθητήρια όργανα ή Αναλυτικά »

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη