Βρέθηκαν 12 λήμματα

Ψευδαίσθηση

Μια εσφαλμένη αντίληψη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν οφείλεται σε εξωτερικό ερέθισμα· μια αντίληψη που μοιάζει με όνειρο (ή εφιάλτη) και εκδηλώνεται, ενώ το άτομο είναι Αναλυτικά »

Ψευδάργυρος

Γαλαζόλευκο κρυσταλλικό μέταλλο που βράζει στους 906oC. Έχει ατομικό βάρος 65,37, ατομικό αριθμό 30 και ειδικό βάρος 7,13. Ανευρίσκεται σε μορφή ανθρακικού και πυριτικού άλατος (καλαμίνα) και σε Αναλυτικά »

Ψευδοφάρμακο, εικονικό φάρμακο

1. Μια ανενεργός ουσία που χορηγείται στον ασθενή για να ικανοποιήσει την απαίτηση του για κάποιο φάρμακο. 2. Ένα μη ειδικό, αδρανές φάρμακο (εικονικό φάρμακο) που χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου Αναλυτικά »

Ψιττάκωση

Σχετικά σπάνια νόσος όμοια με την γρίππη, η οποία προκαλείται από το Chlamydia psittaci, ένα μικρόβιο που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα πτηνά. Προκαλεί άτυπη πνευμονία με κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, Αναλυτικά »

Ψυχική διαταραχή

Ένας μη ειδικός όρος για ένα κλινικά σημαντικό συμπεριφορικό ή ψυχολογικό σύνδρομο ή πρότυπο, τυπικά συσχετιζόμενο είτε με ένα σύμπτωμα που επιφέρει δυσφορία είτε με διαταραγμένη λειτουργικότητα. Αναλυτικά »

Ψυχική υγεία

Ψυχολογική προσαρμογή στις περιστάσεις ή στο περιβάλλον που έχει κανείς να αντιμετωπίσει· η ικανότητα αντιμετώπισης ή πραγματοποίησης των βέλτιστων δυνατών αλλαγών των στρεσσογόνων καταστάσεων και Αναλυτικά »

Ψυχολογία

Η επιστήμη που ασχολείται με τις ψυχικές διαδικασίες, φυσιολογικές και μη, και τις επιδράσεις τους πάνω στην συμπεριφορά. Υπάρχουν δυο κύριες προσεγγίσεις στην έρευνα: Η ενδοσκοπική, δηλαδή η συμμετοχή Αναλυτικά »

Ψυχοσεξουαλική διαταραχή

Διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας που δεν οφείλεται σε οργανικές αιτίες. Περιλαμβάνονται οι διαταραχές ταυτότητας του φύλου, ο τρανσεξουαλισμός, η ομοφυλοφιλία, ο τρανσβεστισμός, η ζωοφιλία, η Αναλυτικά »

Ψυχοσωματική νόσος

Σωματική νόσος που προκαλείται ή επιδεινώνεται από ψυχολογικούς παράγοντες. Οι παθήσεις που ανήκουν σε αυτήν την γενική κατηγορία ψυχοσωματικών νόσων είναι η νευροδερματίτιδα, οι μαζικές ψυχογενείς Αναλυτικά »

Ψύχωση

Ψυχική διαταραχή κατά την οποία υπάρχει σοβαρή απώλεια επαφής με την πραγματικστητα, η οποία εκδηλώνεται με παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένη ομιλία και παράξενες ή κατατονικές συμπεριφορές. Αναλυτικά »

Ψώρα

Μεταδοτική δερματική μόλυνση προκαλούμενη από το άκαρι Sarcoptes scabiei. Τυπικά εμφανίζεται ως έντονο κνησμώδες εξάνθημα αποτελούμενο από φολιδώδεις βλατίδες, δήγματα εντόμων και δευτερογενείς Αναλυτικά »

Ψωρίαση

Χρόνια δερματοπάθεια που προσβάλλει το 1%-2% του πληθυσμού και στην οποία εμφανίζονται ερυθρές, λεπιδώδεις πλάκες, με αυστηρώς αφοριζόμενα όρια στην επιφάνεια του δέρματος. Το εξάνθημα εμφανίζεται Αναλυτικά »