Βρέθηκαν 21 λήμματα

Ραβδομυόλυση

Οξεία και μερικές φορές θανατηφόρος ασθένεια, κατά την οποία τα υποπροϊόντα της λύσης των μυϊκών κυττάρων συσσωρεύονται στα νεφρικά σωληνάρια και οδηγούν σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Η ραβδομυόλυση Αναλυτικά »

Ράδιο

Μεταλλικό στοιχείο που συναντάται σε πολύ μικρές ποσότητες σε μεταλλεύματα ουρανίου όπως στον πισσουρανίτη. Ατομικός αριθμός 88, ατομικό βάρος 226, χρόνος ημίσειας ζωής 1622 έτη. Είναι ραδιενεργό Αναλυτικά »

Ραιβόκρανο

Άκαμπτος λαιμός που συνδέεται με μυϊκό σπασμό, κλασσικά προκαλώντας σύσπαση πλευρικής κάμψης του μυϊκού συστήματος των αυχενικών σπονδύλων. Μπορεί να είναι συγγενής ή όχι. Οι μύες που προσβάλλονται Αναλυτικά »

Ρακεμική επινεφρίνη

Μείγμα δεξιόστροφων και αριστερόστροφων ισομερών επινεφρίνης το οποίο όταν νεφελοποιηθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της ψευ-δομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας και της βρογ-χιολίτιδας. Το Αναλυτικά »

Ραχιαίος πόνος

Αίσθηση πόνου στην ή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ή στο μυϊκό σύστημα της οπίσθιας επιφάνειας του θώρακα. Χαρακτηρίζεται συνήθως από αμβλύ, συνεχή πόνο και ευαισθησία των μυών ή των προσφύσεών Αναλυτικά »

Ραχίτιδα

Νόσος της ανάπτυξης των οστών στα παιδιά, συχνότερα ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμίνης D, που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων στους χόνδρους και τα νεοσχηματιζόμενα οστά, με Αναλυτικά »

Ρενίνη

Ένζυμο που παράγεται από τους νεφρούς, το οποίο καταλύει τη μετατροπή του αγγειοτασινογόνου σε αγγειοτασίνη Ι, και στη συνέχεια μετατρέπεται σε αγγειοτασίνη ΙΙ, η οποία διεγείρει την αγγειοσύσπαση Αναλυτικά »

Ρετινόλη

Μορφή της βιταμίνης Α που ανευρίσκεται στα ηπατικά έλαια ψαριών.Αναλυτικά »

Ρευματικός πυρετός

Πολυσυστηματική, εμπύρετος φλεγμονώδης νόσος, που αποτελεί μακροπρόθεσμη επιπλοκή ατελώς θεραπευθείσας στρεπτοκοκκικής φαρυγγικής λοίμωξης από στελέχη της ομάδας Α. Πιστεύεται ότι οφείλεται σε αυτοάνοση Αναλυτικά »

Ρευματισμός

Γενική, αλλά μάλλον παρωχημένη ορολογία για οξείες και χρόνιες καταστάσεις, που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή, μυϊκή ευαισθησία και ακαμψία και άλγος στις αρθρώσεις και τις παρακείμενες δομές. Περιλαμβάνει Αναλυτικά »

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Χρόνιο συστηματικό νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται από φλεγμονή πολλαπλών αρθρικών επιφανειών. Το νόσημα συνήθως προσβάλλει παρόμοιες ομάδες αρθρώσεων και στις δύο πλευρές του σώματος και μπορεί να προκαλέσει Αναλυτικά »

Ρευματοειδής παράγοντας

Αντισώματα, που παράγονται από τον οργανισμό έναντι των ανοσοσφαιρινών. Είναι παρόντα σε σχεδόν 80% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε πολλους ασθενείς με άλλες ρευματολογικές και φλεγμονώδεις Αναλυτικά »

Ρήξη του Αχίλλειου τένοντα

Ρήξη των προσφύσεων του γαστρο-κνημίου και των πελματιαίων μυών στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας, τραυματισμός ο οποίος συνήθως συμβαίνει σε μέσης ηλικίας αθλητές που συμμετέχουν σε καλαθοσφαίριση Αναλυτικά »

Ρήξη του σπλήνα

Μια κοιλιακή καταστροφή χαρακτηριζόμενη από εκτεταμένο, συχνά πλευριτικό άλγος, αιμοδυναμική αστάθεια, απώλεια αίματος στο περιτόναιο και μερικές φορές καρδιαγγειακή κατάρρευση και θάνατο. Μπορεί Αναλυτικά »

Ριβοφλαβίνη

C 17 H 20 N 4 O 6 . Υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των Β βιταμινών. Είναι μια πορτοκαλοκίτρινη κρυσταλλική σκόνη. Συμπτώματα της ανεπάρκειας ριβοφλαβίνης είναι η φωτοφοβία, η χειλίτιδα, η γλωσσίτιδα Αναλυτικά »

Ριβοφλαβίνη C17H20N4O6

Υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των Β βιταμινών. Είναι μια πορτοκαλοκίτρινη κρυσταλλική σκόνη. Συμπτώματα της ανεπάρκειας ριβοφλαβίνης είναι η φωτοφοβία, η χειλίτιδα, η γλωσσίτιδα και η σμηγματορροϊκή Αναλυτικά »

Ρινική κοιλότητα

Μια εκ των δυο κοιλοτήτων μεταξύ της βάσης του κρανίου και της οροφής του στόματος, το οποίο διανοίγεται πρόσθια στη ρίνα και οπίσθια στον ρινοφάρυγγα Η επίστρωση του με τριχωτό επιθήλιο, θερμαίνει Αναλυτικά »

Ροδόχρους νόσος, ροδόχρους ακμή

Χρόνιο εξάνθημα που εντοπίζεται συνήθως στη μεσότητα του προσώπου (μύτη, παρειές, μέτωπο, περιοφθαλμικά, στο πηγούνι), στην οποία εμφανίζονται βλατίδες και εφελκίδες σε ένα ερυθηματώδες ή ερυθρό υπόβαθρο. Αναλυτικά »

Ρυθμός (ταχύτητα) καθιζήσεως

Μια μη ειδική εργαστηριακή εξέταση της ταχύτητας με την οποία τα ερυθροκύτταρα καθιζάνουν σε μη πηγμένο αίμα. Σε αυτή την εξέταση, το αίμα στο οποίο έχει προστεθεί ένα αντιπηκτικό τοποθετείται σε Αναλυτικά »

Ρυθμός περιγεννητικής θνησιμότητας

Ο αριθμός των θνησιγενών (στα οποία η διάρκεια εγκυμοσύνης ήταν 28 εβδομάδες ή περισσότερο) στις πρώτες 7 μέρες της ζωής, διαιρούμενος με τον αριθμό των ζωντανών και των θνησιγενών γεννήσεων στο Αναλυτικά »

Ρυπία

Εξάνθημα συνήθως οφειλόμενο σε τριτογενή σύφιλη, το οποίο αρχικά εκδηλώνεται με μεγάλα επάρματα της επιδερμίδας που περιέχουν διαυγή, με κηλίδες αίματος, θολερό ή πυώδη ορό. H πομφόλυγα διασπάται Αναλυτικά »