Βρέθηκαν 147 λήμματα

Σακχαρίνη

C 7 H 6 N0 3 S. Γλυκό, λευκό, κονιορτοποιημένο συνθετικό προϊόν, το οποίο απομονώνεται από τη λιθανθρακόπισσα, είναι 300 έως 500 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται ως συνθετική γλυκαντική Αναλυτικά »

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1a

Η συνηθέστερη μορφή σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1a, η οποία προκαλείται από την αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος και την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης. Στον ΣΔ τύπου 1a, συχνά απαντώνται Αναλυτικά »

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ib

Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη, ο οποίος είναι λιγότερο συνηθισμένος (παρατηρείται μόνο στο 10% περίπου των διαβητικών τύπου 1) δεν απαντώνται στο αίμα τα αυτοάνοσα αντισώματα έναντι της ινσουλίνης, των Αναλυτικά »

Σαλπιγγίτιδα

Φλεγμονή του ωαγωγού (σάλπιγγας) συνήθως ως αποτέλεσμα σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Η πρόγνωση επηρεάζεται από τη μολυσματικότητα του οργανισμού, το βαθμό της φλεγμονής και την έγκαιρη εφαρμογή Αναλυτικά »

Σαρκοβόρο βακτήριο

Μία έκφραση της καθομιλουμένης που αποδόθηκε από τον τύπο σε μία σπάνια επιθετική λοίμωξη του δέρματος και των υποκείμενων μαλακών ιστών από το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Η λοίμωξη είναι πολύ δύσκολο Αναλυτικά »

Σαρκοείδωση

Χρόνια πολυσυστηματική νόσος, αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από σκληρά κοκκιώματα και λεμφοκυτταρική κυψελιδίτιδα. Η σαρκοείδωση παρατηρείται κυρίως στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και είναι Αναλυτικά »

Σαρκομερές, σαρκομερίδιο

Η μονάδα σύσπασης των μυοϊνιδίων του μυϊκού κυττάρου, το οποίο σχηματίζεται από πρωτεϊνικά ινίδια τοποθετημένα μεταξύ δύο Ζ δίσκων. Τα παχιά ινίδια αποτελούνται κυρίως από μυοσίνη ενώ τα λεπτά από Αναλυτικά »

Σάρκωμα του Kaposi

Αγγειακή κακοήθεια η οποία αποτελείται από πολλαπλούς ερυθρούς ή πορφυρούς σπίλους, βλατίδες ή οζίδια και η οποία εμφανίζεται αρχικά στο δέρμα ή στους βλεννογόνους υμένες ,αλλά μπορεί να ενέχει Αναλυτικά »

Σε κατάσταση νηστείας

Ζώντας χωρίς τροφή ή άλλο θρεπτικό συστατικό. Αυτό αναγκάζει τον οργανισμό να καταβολίζει τα αποθέματά του σε γλυκογόνο, λίπος και πρωτεΐνες, ώστε να παράγει γλυκόζη. Καθώς τα αποθέματα γλυκογόνου Αναλυτικά »

Σεκρετίνη ή εκκριματίνη

Ορμόνη η οποία εκκρίνεται από το βλεννογόνο του δωδεκαδακτύλου, η οποία διεγείρει την έκκριση διττανθρακικού νατρίου από το πάγκρεας και χολής από το ήπαρ. Ελαττώνει την γαστρεντερικη περίσταλση Αναλυτικά »

Σελήνιο

ΣΥΜΒ.: Se. Χημικό στοιχείο το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με το θείο. Ατομικό βάρος 78,96· ατομικός αριθμός 34. Θεωρείται απαραίτητο ιχνοστοιχείο στη διατροφή. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει Αναλυτικά »

Σεμίνωμα

Καρκίνος ο οποίος προέρχεται από τα ανδρικά γεννητικά κύτταρα (στον όρχι) και στα οποία οφείλονται οι μισές περίπου κακοήθειες των όρχεων. Θεραπεία: Τα σεμινώματα τα οποία περιορίζονται στους όρχεις Αναλυτικά »

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Ανεπαρκής ευχαρίστηση από τη σεξουαλική πράξη, ή πλήρης ανικανότητα απόλαυσης της σεξουαλικής συνεύρεσης σε οποιαδήποτε μορφή. Ενδέχεται να υπάρχουν πολλαπλά αίτια συμπεριλαμβανομένου της έλλειψης Αναλυτικά »

Σεξουαλικότητα

1. Η φυλετική κατάσταση· τα συλλογικά χαρακτηριστικά τα οποία διαφοροποιούν τα αρσενικά από τα θηλυκά άτομα. 2. Η διαγωγή και ο τρόπος ζωής ενός ατόμου σε σχέση με το σεξ· όλες οι προδιαθέσεις οι Αναλυτικά »

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Κάθε ασθένεια η οποία μεταδίδεται ως το αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής ή άλλης στενής επαφής με μολυσμένο άτομο. Πιο περιεκτικός όρος από τον όρο «αφροδίσια νοσήματα», τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα Αναλυτικά »

Σημείο

1. Σύμβολο ή συντομογραφία, ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοποιία. 2. Κάθε αντικειμενική απόδειξη ή εκδήλωση μιας ασθένειας ή μιας σωματικής δυσλειτουργίας. Τα σημεία είναι προφανή Αναλυτικά »

Σημείο Homan

[John Homans, Αμερικανός χειρουργός, 1877-1954]. Πόνος στην γαστροκνημία, όταν το πόδι καμφθεί παθητικά ραχιαία. Είναι ένα αντικειμενικό εύρημα ενδεικτικό φλεβικής θρόμβωσης των εν τω βάθει φλεβών Αναλυτικά »

Σημείο Hoover

[Charles F.Hoover, Αμερικανός ιατρός, 1865-1927]. Δοκιμασία που χρησιμοποιείται σε υποψία μονόπλευρης υστερικής παράλυσης. Ο εξεταστής τοποθετεί ένα χέρι κάτω από την πτέρνα του παραλυμένου ποδός Αναλυτικά »

Σημείο άνευ επιστροφής

Ανεπίσημος όρος που περιγράφει ένα κρίσιμο βιοχημικό γεγονός, κατά το οποίο λαμβάνουν χώρα θανατηφόρες και μη αντιστρέψιμες αλλαγές στα κύτταρα μετά από ένα ισχαιμικό τραυματισμό.Αναλυτικά »

Σηπτικό σοκ

Υπόταση και ανεπαρκής ροή αίματος στα όργανα ως το αποτέλεσμα σήψης (παρουσίας παθογόνων στο αίμα). Οι πιο κοινοί οργανισμοί που προκαλούν σηπτικό σοκ είναι αρνητικά ή θετικά κατά gram βακτήρια, Αναλυτικά »

Σήψη

Συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση έναντι λοίμωξης κατά την οποία αναπτύσσεται πυρετός ή υποθερμία, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, και ένδειξη ανεπαρκούς ροή αίματος στα εσωτερικά όργανα. Το σύνδρομο αποτελεί Αναλυτικά »

Σιδηροπενική αναιμία

Αναιμία η οποία οφείλεται στο ότι οι ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο είναι μεγαλύτερες από την αποθηκευμένη ποσότητα σιδήρου. Ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί κάποιες φορές να είναι φυσιολογικός, Αναλυτικά »

Σίδηρος

ΣΥMΒ.: Fe. Μεταλλικό στοιχείο ευρέως διεσπαρμένο στην φύση. Ατομικό βάρος 55,847, ατομικός αριθμός 26. Τα μείγματα (οξείδια, υδροξείδια, άλατα) βρίσκονται σε δύο μορφές: σιδηρούχος, στην οποία ο Αναλυτικά »

Σιδήρωση

1. Μορφή πνευμονοκονίωσης, ως αποτέλεσμα εισπνοής σκόνης ή ατμών που περιέχουν σωματίδια σιδήρου. 2. Η ανώμαλη απόθεση ή συσσώρευση σιδήρου στο αίμα ή στους σωματικούς ιστούς. siderotic , επίθ. Αναλυτικά »

Σιρόπι

Συμπυκνωμένο υδατικό διάλυμα ζάχαρης στο οποίο προστίθενται ειδικές φαρμακευτικές ουσίες. Τα σιρόπια συνήθως δεν αντιστοιχούν σε πολύ υψηλό ποσοστό του δραστικού φαρμάκου. Ορισμένα σιρόπια χρησιμοποιούνται Αναλυτικά »

Σίτιση με εντερικό σωλήνα

Μέσο παροχής θρέψης σε ασθενή που δεν μπορεί να προσλάβει τροφή διαφορετικά. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει δυσκολία στη μάσηση, στην κατάποση, ή κάποια στοματική, φαρυγγική ή οισοφαγική δυσμορφία. Αναλυτικά »

Σκέψη

Διανοητική δραστηριότητα. Η σκέψη περιλαμβάνει την ερμηνεία και ταξινόμηση συμβόλων, τη μάθηση, το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση ιδεών και απόψεων, την οργάνωση πληροφοριών και την επίλυση προβλημάτων.Αναλυτικά »

Σκληρό ερύθημα

Χρόνια αγγειίτιδα του δέρματος που εμφανίζεται σε νέες γυναίκες. Τα σκληρά δερματικά οζίδια διαλύονται και σχηματίζουν νεκρωτικά έλκη και καταλείπουν ατροφικές ουλές.Αναλυτικά »

Σκληροίδημα

Ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από οίδημα και σκλήρυνση του δέρματος συνήθως ως το αποτέλεσμα οξείας μόλυνσης. Είναι καλοήθης αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια, η οποία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες Αναλυτικά »

Σκχαρώδης διαβήτης

7 mmol/L) ή τα τυχαία επίπεδα γλυκόζης υπερβαίνουν τα 200 mg/dL (11,1 mmol/L). Υποδηλωτικό της νόσου είναι και η δοκιμασία της αιμοσφαιρίνης A1c όταν σε δύο τυπικές αποκλίσεις είναι πάνω από το κανονικό Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη