Βρέθηκαν 147 λήμματα

Σκωληκοειδίτιδα

Φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης που οφείλεται σε απόφραξη του αυλού της, η οποία ακολουθείται από μόλυνση. Μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις η διάγνωσή της μπορεί Αναλυτικά »

Σμήγμα

Λιπαρή έκκριση των σμηγματογόνων αδένων. Ποικίλει μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του σώματος. Το σμήγμα που παράγεται από τα αυτιά ονομάζεται κυψελίδα (cerumen), ενώ αυτό της ακροποσθίας ονομάζεται Αναλυτικά »

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Oξεία ή υποξεία φλεγμονώδης δερματοπάθεια αγνώστου αιτίας, που ξεκινά από το κρανίο και χαρακτηρίζεται από στρογγυλές, ακανόνιστες ή γυροειδείς βλάβες, καλυμμένες από κίτρινα ή λιπαρά καφέ-γκρίζα λέπια. Αναλυτικά »

Σπειραματονεφρίτιδα

Ένας τύπος νεφρίτιδας στον οποίο οι βλάβες αφορούν κυρίως τα σπειράματα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια. Η οξεία σπειραματονεφρίτιδα, που ονομάζεται και οξύ νεφριτικό σύνδρομο Αναλυτικά »

Σπειρόμετρο

Συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των πνευμονικών όγκων και της ροής αέρα. Οι ακόλουθες είναι τυπικές μετρήσεις ενηλίκων όπως προκύπτουν από τη χρήση σπειρομέτρου: εισπνευστικός εφεδρικός Αναλυτικά »

Σπέρμα

Παχιά, αδιαφανής, πυκνόρρευστη έκκριση, η οποία απελευθερώνεται μέσω της ουρήθρας του άντρα κατά την κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης (οργασμός). Το σπέρμα είναι μίγμα εκκριτικών προϊόντων διαφόρων Αναλυτικά »

Σπερματοζωάριο

Το ώριμο αρσενικό φυλετικό ή γεννητικό κύτταρο, το οποίο σχηματίζεται μέσα στα σπερματοφόρα σωληνάρια των όρχεων. Το σπερματοζωάριο έχει ευρεία, ελλειπτική, πεπλατυσμένη κεφαλή, που φέρει τον πυρήνα, Αναλυτικά »

Σπλήνας

Σκούρο, ερυθρό, ελλειψοειδές λεμφικό όργανο στο ανώτερο αριστερό κοιλιακό τεταρτημόριο, πίσω και ελαφρώς κάτω από το στομάχι. Στην κάτω πλευρά βρίσκεται η πύλη, μια εντομή μέσω της οποίας εισέρχονται Αναλυτικά »

Σπληνεκτομή

1. Χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα. 2. Καταστροφή του σπλήνα από τραύμα ή ασθένεια (π.χ. από έμφραξη, ως το αποτέλεσμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας). ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή ο σπλήνας απομακρύνει εγκυστωμένα βακτήρια Αναλυτικά »

Σπόνδυλος

Οποιοδήποτε από τα 33 οστικά τμήματα της σπονδυλικής στήλης: 7 αυχενικοί, 12 θωρακικοί, 5 οσφυϊκοί, 5 ιεροί και 4 κοκκυγικοί σπόνδυλοι. Στους ενήλικες, οι 5 ιεροί σπόνδυλοι συνενώνονται για να Αναλυτικά »

Σπόριο

1. Αναπαραγωγικό κύτταρο μυκήτων. Τα σπόρια ενδέχεται να παραμείνουν ληθαργικά αλλά βιώσιμα για μήνες. Το μαγείρεμα καταστρέφει τα σπόρια, αλλά τα παθογόνα σπόρια συνήθως εισπνέονται παρά καταπίνονται. Αναλυτικά »

Σπόρος, σπέρμα

1. Η ώριμη σπερματική βλάστη σπερματοφύτων, η οποία συνήθως αποτελείται από το έμβρυο και τις αποθήκες θρεπτικού υλικού, οι οποίες βρίσκονται μέσα στο σπερματικό περίβλημα. Αποτελεί ληθαργικό σποριόφυτο. Αναλυτικά »

Σππογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών

Μια προοδευτική νευρολογική νόσος των βοοειδών, που χαρακτηρίζεται από σπογγόμορφες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό και σχετίζεται από ταχεία και θανατηφόρα επιδείνωση. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Αναλυτικά »

Στατίνες

Οποιοδήποτε από τα φάρμακα της τάξης γνωστής ως αναστολείς της αναγωγάσης του 3-υδροξυ-3-μεθυλογλουταρυλο συνενζύμου Α (HMG CoA), τα οποία έχουν ισχυρές ιδιότητες ελάττωσης των λιπιδίων. Τα ονόματα Αναλυτικά »

Στέλεχος Escherichia coli O157:H7

Στέλεχος της Escherichia coli που μπορεί να προκαλέσει αιματηρή διάρροια (και άλλες πιο σοβαρές παθήσεις) ως αποτέλεσμα παραγωγής μιας πολύ ισχυρής τοξίνης. Εξάρσεις διαρροϊκών λοιμώξεων που προκαλούνται Αναλυτικά »

Στένωση αορτής

Ελαττωματική ροή αίματος από την αριστερή κοιλία στην αορτή εξαιτίας πάθησης της αορτικής βαλβίδας ή απόφραξης ακριβώς πάνω ή κάτω από τη βαλβίδα. H στένωση μπορεί να προκύψει συγγενώς ή δευτερο-παθώς, Αναλυτικά »

Στερεά απόβλητα

Σκουπίδια, απορρίμματα ή λύματα, καθώς και οποιαδήποτε άλλα απορριφθέντα υλικά, τα οποία παράγονται από γεωργικές, κοινωνικές, βιομηχανικές, οικιακές, ιατρικές, μεταλλευτικές ή δημοτικές διεργασίες. Αναλυτικά »

Στερητική νόσος

Κατάσταση οφειλόμενη στην έλλειψη μιας σημαντικής ουσίας για τον μεταβολισμό στο σώμα. Η ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη, πέψη, απορρόφηση ή χρήση τροφών, ανόργανων αλάτων, Αναλυτικά »

Στέρνο

Το στενό, επίπεδο οστό, πρόσθια στη μέση γραμμή του θώρακα. Αποτελείται από τρία τμήματα: τη λαβή, το σώμα και την ξιφοειδή απόφυση. Βλ.: Εικόνα Αναλυτικά »

Στεφανιαία νόσος

Στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, συνήθως ως το αποτέλεσμα αθηροσκλήρωσης. Είναι η πλέον κοινή αιτία θανάτου στα βιομηχανοποιημένα έθνη. Στις ΗΠΑ, το 2001, 460.000 άτομα απεβίωσαν λόγω στεφανιαίας Αναλυτικά »

Στεφανιαίος

Ο περιβάλλων, όπως τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία παρέχουν αίμα απευθείας στον καρδιακό μυ. Ο όρος χρησιμοποιείται γενικώς αναφερόμενος σε καρδιοπάθειες ή στη στεφανιαία νόσο. Ο στεφανιαίος πόνος είναι Αναλυτικά »

Στηθάγχη

Ένας έντονος πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος που οφείλεται στην ανεπαρκή παροχή αίματος και οξυγόνου στον καρδιακό μυ. Συνήθως προκαλείται από την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και στις Αναλυτικά »

Στοιχείο

Στη χημεία, μια ουσία που δεν μπορεί να διασπαστεί περαιτέρω σε διαφορετικές από την ίδια ουσίες μέσω των συνήθων χημικών αντιδράσεων. Τα στοιχεία υφίστανται είτε ελεύθερα είτε σε συνδυασμένη μορφή. Αναλυτικά »

Στοματικό διάλυμα

Ένα φαρμακευτικό διάλυμα που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την αντιμετώπιση ασθενειών του στοματικού βλεννογόνου, τη μείωση της δύσοσμης απόπνοιας ή την πρόσθεση φθορίου στα δόντια για τον Αναλυτικά »

Στοματίτιδα

Φλεγμονή του στόματος (περιλαμβανομένων των χειλέων, της γλώσσας και των βλεννογόνων). ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η στοματίτιδα ενδέχεται να σχετίζεται με ποικιλία παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων, Αναλυτικά »

Στόμαχος

Μυϊκό, εκτατό, ασκόμορφο τμήμα του πεπτικού σωλήνα μεταξύ του οισοφάγου και του δωδεκαδακτύλου. Βλ.: εικόνα. ΑΝΑΤΟΜΙΑ: Βρίσκεται κάτω από το διάφραγμα, στα δεξιά του σπλήνα και μερικώς κάτω από Αναλυτικά »

Στρεπτοκινάση

Ένζυμο που παράγεται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκων και μετατρέπει το πλα-σμινογόνο σε πλασμίνη. Χρησιμοποιείται ως θρομβολυτικός παράγοντας για την απομάκρυνση θρόμβων από τις αρτηρίες (π.χ. στο Αναλυτικά »

Στυτική δυσλειτουργία

Η ανικανότητα επίτευξης ή διατήρησης της πεϊκής στύσης για σεξουαλική επαφή. Στα πολλά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνεται η ένταση ή το άγχος, οι αγγειοπάθειες της πυέλου, οι κακώσεις Αναλυτικά »

Συγγενές έλλειμμα, ελάττωμα

Συγγενής ανωμαλία. Τα συγγενή ελαττώματα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας των βρεφών στις Η.Π.Α και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γεννιούνται περίπου 150.000 βρέφη με σοβαρά Αναλυτικά »

Συγγενές καρδιακό ελάττωμα, έλλειμμα

Δομική ανωμαλία της καρδιάς και των μειζόνων αγγείων που προκύπτει στη διάρκεια της ενδομήτριας ανάπτυξης. Συνήθως οι ανωμαλίες ταξινομούνται από την παρουσία ή απουσία της κυάνωσης. Οι ακυανωτικές Αναλυτικά »

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη