Βρέθηκαν 45 λήμματα

Θάλαμος

Η μεγαλύτερη υποδιαίρεση του διεγκέφαλου και στις δύο πλευρές, που αποτελείται κυρίως από μια ωοειδή φαιά πυρηνική μάζα εκατέρωθεν της τρίτης κοιλίας. Κάθε μία αποτελείται από έναν αριθμό πυρήνων Αναλυτικά »

Θάλαμος Επειγόντων Περιστατικών

Όρος που χρησιμοποιόταν παλαιότερα για το θάλαμο του νοσοκομείου όπου οδηγούνταν για αντιμετώπιση οι ασθενείς με επείγοντα προβλήματα. Σήμερα, τα περισσότερα νοσοκομεία που δέχονται επείγοντα περιστατικά Αναλυτικά »

Θαλασσαιμία

Μια ομάδα κληρονομικών αναιμιών που παρατηρούνται σε πληθυσμούς που συνορεύουν με την Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η αναιμία παράγεται είτε από ελαττωματικό ρυθμό παραγωγής των α ή β πολυπεπτιδικών Αναλυτικά »

Θαλιδομίδη

Ένα καταπραϋντικό / υπνωτικό φάρμακο που αποσύρθηκε από την αγορά όταν ανακαλύφθηκε ότι είναι η αιτία σοβαρών ελαττωμάτων γέννησης (δυσμορφίες των μελών των εκτεθειμένων εμβρύων). Θεωρείται χρήσιμο Αναλυτικά »

Θάλλιο

ΣΥΜΒ: ΤΙ. Ένα μεταλλικό στοιχείο. Ατομικό βάρος, 204.37. Ατομικός αριθμός, 81. Ειδικό βάρος, 11.85. Τα άλατά του μπορεί να είναι δηλητηριώδη σε υπερβολική δόση. Το ραδιοϊσότοπο του χρησιμοποιείται Αναλυτικά »

Θάλλιο 201

Ραδιονουκλεοτίδιο που χρησιμοποιείται για την διάγνωση ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Όταν εγχυθεί στο μέγιστο της άσκησης κατά τη διάρκεια δοκιμασίας κοπώσεως με διαβαθμισμένη άσκηση, κυκλοφορεί στο Αναλυτικά »

Θάνατος

Η μόνιμη παύση όλων των ζωτικών λειτουργιών, μεταξύ των οποίων εκείνων της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου. ΣΗΜΕΙΑ: Τα κύρια κλινικά σημεία του θανάτου είναι η άπνοια (η απουσία αναπνοής) και Αναλυτικά »

Θειαμίνη ή υδροχλωρική θειαμίνη

H μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 1,5 mg για τους άνδρες και 1,1 mg για τις γυναίκες.Αναλυτικά »

Θεοφυλλίνη

Μία λευκή κρυσταλλική σκόνη που χρησιμοποιείται σαν παράγοντας από του στόματος για αντιδραστικές ασθένειες του αεραγωγού όπως το άσθμα. Το φάρμακο έχει έναν περιορισμένο θεραπευτικό δείκτη, και στην Αναλυτικά »

Θεραπεία αναπόλησης

Μία μορφή υποστηρικτικής θεραπείας για ηλικιωμένους ασθενείς που βιώνουν κατάθλιψη ή απώλεια. Η θεραπεία αναπόλησης βοηθά τους ασθενείς να επαναφέρουν στη μνήμη και να εστιάσουν στα σημαντικά γεγονότα Αναλυτικά »

Θεραπεία με παγοκύστη

Η χρήση πάγου ο οποίος εφαρμόζεται είτε απευθείας είτε μέσα σε ένα κατάλληλο υλικό με σκοπό την ψύξη μίας τραυματισμένης περιοχής. Η θεραπεία με πάγο, τουλάχιστον μέσα στις πρώτες 24 με 48 ώρες Αναλυτικά »

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η χορήγηση συμπληρωματικού συζευγμένου οιστρογόνου και προγεστίνης για τη θεραπεία καταστάσεων ορμονικής ανεπάρκειας· την ανακούφιση εμμηνοπαυσιακών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων· και την αντιμετώπιση Αναλυτικά »

Θεραπεία υποκατάστασης

Η θεραπευτική χρήση ενός φαρμάκου, το οποίο υποκαθιστά μία φυσιολογική ουσία του σώματος, η οποία είτε λείπει είτε είναι σε κατώτερα του φυσιολογικού επίπεδα (ινσουλίνη ή θυρεοειδική ορμόνη).Αναλυτικά »

Θεραπεία, μεταχείριση

1. Ιατρική, χειρουργική, οδοντιατρική ή ψυχιατρική αντιμετώπιση ενός ασθενούς. 2. Ειδική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την θεραπεία ή την βελτίωση μίας νόσου ή παθολογικής κατάστασης. Συγκεκριμένες Αναλυτικά »

Θεραπευτική ψυχαγωγία

Ένας εξειδικευμένος τομέας της ψυχαγωγίας του οποίου οι ειδικοί σχεδιάζουν και κατευθύνουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες για ασθενείς που αναρρώνουν από σωματική ή διανοητική ασθένεια ή που προσπαθούν Αναλυτικά »

Θερμοκρασία σώματος

Η θερμοκρασία σώματος, ένας δείκτης υγείας και ασθένειας και ένα από τα ζωτικά σημεία. Η θερμοκρασία σώματος ποικίλλει ανάλογα την ώρα της ημέρας και την θέση μέτρησης. Η θερμοκρασία στόματος είναι Αναλυτικά »

Θερμομέτρηση του αυτιού

Ο καθορισμός της θερμοκρασίας του τυμπανικού υμένα με τη χρήση μιας συσκευής για την ταχεία αίσθηση της υπέρυθρης ακτινοβολίας από τον υμένα. Οι διαθέσιμες στο εμπόριο συσκευές το κάνουν αυτό μέσα Αναλυτικά »

Θερμοπληξία

Μια κατάσταση που οφείλεται σε ανεπάρκεια των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών του σώματος στη διάρκεια ή μετά από έκθεση σε θερμότητα και σε υψηλή σχετική υγρασία (φυσιολογικά θερμοκρασίες αέρα μεγαλύτερες Αναλυτικά »

Θετική τελοεκπνευστική πίεση

Στην αναπνευστική ιατρική, η μέθοδος διατήρησης ανοικτών κυψελίδων κατά την διάρκεια της εκπνοής. Αυτό επιτυγχάνεται με βαθμιαία αύξηση της εκπνευστικής πίεσης στο μηχανικό αερισμό. Όταν χρησιμοποιείται Αναλυτικά »

Θεωρητική σκέψη

Η ικανότητα υπολογισμού, διαλογής, κατηγοριοποίησης, αντίληψης, εξαγωγής συμπερασμάτων, ή ερμηνείας και σύμπτυξης περίπλοκων ιδεών. Στην κλινική ιατρική, η θεωρητική σκέψη πραγματοποιείται ρωτώντας Αναλυτικά »

Θεωρία συστημάτων, γενική

Θεωρία που αναπτύχθηκε από τον Ludwig van Bertalanffy, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι ανοικτά συστήματα τα οποία συνεχώς ανταλάσσουν πληροφορίες, ύλη και ενέργεια με το περιβάλλον. Αναλυτικά »

Θηλασμός

Η χορήγηση μητρικού γάλακτος σε ένα νεογνό, βρέφος ή παιδί. Το ώριμο μητρικό γάλα και ο πρόδρομος του, το πρωτόγαλα, θεωρούνται οι πιο ισορροπημένες τροφές για τα φυσιολογικά νεογνά και βρέφη. Το Αναλυτικά »

Θηλασμός αντίχειρα

Η συνήθεια του θηλασμού του αντίχειρα κάποιου. Διαλείπων θηλασμός του αντίχειρα δεν είναι ανώμαλος, αλλά παρατεταμένος και έντονος θηλασμός αντίχειρα έπειτα από τη στιγμή της έκφυσης των πρώτων μόνιμων Αναλυτικά »

Θηλή

1. Η ορθωτική προεκβολή στο άκρο κάθε μαστού από την οποία εκβάλλουν οι γαλακτοφόροι αγωγού. Η θηλή προεκβάλλει από το κέντρο της εντονότερα χρωματισμένης άλου θηλής του μαστού. Τόσο η θηλή όσο Αναλυτικά »

Θνησιμότητα

1. Θνητότητα. Η κατάσταση να είναι κάποιος θνητός. 2. Θνησιμότητα. Ο αριθμός θανάτων σε έναν πληθυσμό. Στις Η.Π.Α. περίπου 2.300.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου, Αναλυτικά »

Θρεπτικό

Τρόφιμα ή ποτά τα οποία παρέχουν στον οργανισμό τις απαραίτητες για το μεταβολισμό ουσίες. Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία είναι εκείνα τα οποία ο οργανισμός είτε δεν μπορεί να παράξει ή παράγει Αναλυτικά »

Θρομβίνη

1. Ένα ένζυμο που σχηματίζεται σε αίμα υπό πήξη από την προθρομβίνη, η οποία αντιδρά με διαλυτό ινωδογόνο μετατρέποντάς το σε ινώδες, το οποίο σχηματίζει την βάση του αιματικού θρόμβου. 2. Μια αποστειρωμένη Αναλυτικά »

Θρομβόλυση

Η διάλυση ενός θρόμβου. Θρομβολυτική ενζυμική θεραπεία χρησιμοποιείται για την διάλυση θρόμβων που αποφράσσουν τις στεφανιαίες αρτηρίες σε οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου, για την αντιμετώπιση της μαζικής Αναλυτικά »

Θρομβοπενία

Ανώμαλη μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οξείες μολύνσεις (π.χ. σήψη), χρόνιες μολύνσεις (π.χ. HIV), φάρμακα (π.χ. αλκοόλη ή ηπαρίνη), ανοσολογικές διαταραχές (π.χ. ιδιοπαθής θρομβοπενική Αναλυτικά »

Θρόμβος

Ένας θρόμβος του αίματος που προσκολλάται στο τοίχωμα ενός αγγείου ή οργάνου. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αποφράξει το αγγείο ή το όργανο μέσα στο οποίο βρίσκεται, αποτρέποντας τη ροή του αίματος. Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη