Βρέθηκαν 32 λήμματα

Χαλαζίας, πυριτόλιθος

Διοξείδιο του πυριτίου, το κύριο συστατικό του αμμόλιθου (κρυσταλλωμένο πυρίτιο, διαφανής χαλαζίας). Όταν ο κρύσταλλος είναι καθαρός και άχρωμος, επιτρέπει τη δίοδο μεγάλων ποσοτήτων υπεριωδών ακτίνων.Αναλυτικά »

Χαλαρή διαστολή ιστών

Μια τεχνική που χρησιμοποιείται στην πλαστική χειρουργική για την διαστολή του δέρματος πριν την εκτομή μιας περιοχής για την επίτευξη ενός περισσότερο αισθητικού κλεισίματος πληγής. Ένα ή περισσότερα Αναλυτικά »

Χαλκός

ΣΥΜΒ.: Cu. Μέταλλο, μικρές ποσότητες του οποίου χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό, με ατομικό βάρος 63,54, ατομικό αριθμό 29 και ειδικό βάρος 8,96. Τα άλατά του είναι ερεθιστικά δηλητήρια. Τα συμπτώματα Αναλυτικά »

Χαμηλό βάρος γέννησης

Παθολογικά χαμηλό βάρος ενός νεογνού, συνήθως λιγότερο από 2.500 g. Ένα νεογνό βάρους 280 g έχει επιζήσει, αλλά με σωματικά και διανοητικά προβλήματα. Για να αναγνωριστούν οι μητέρες που διατρέχουν Αναλυτικά »

Χειρισμός του Valsalva

Προσπάθεια βίαιης εκπνοής με κλειστή τη γλωττίδα, τη μύτη και το στόμα. Ο χειρισμός αυτός προκαλεί αυξημένη ενδοθωρακική πίεση, μείωση της καρδιακής συχνότητας, μείωση της φλεβικής επαναφοράς αίματος Αναλυτικά »

Χειρουργική επέμβαση παράκαμψης των στεφανιαίων αρτηριών

200 ml/hr) και ξαφνική ελάττωση ή παύση της παροχέτευσης. Χορηγούνται τα ενδεδειγμένα αναλγητικά και άλλα φάρμακα. Καθ όλη την περίοδο ανάνηψης, ο ασθενής εξετάζεται για ενδείξεις αγγειακού εγκεφαλικού Αναλυτικά »

Χημειοθεραπεία

Φαρμακευτική θεραπεία, η οποία χρησιμοποιείται πχ., στη θεραπεία λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων νόσων ή παθήσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι θεραπευτικοί παράγοντες οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου Αναλυτικά »

Χημικός φραγμός

1. Τα χημικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων περιοχών του σώματος που αντιτίθεται στην αποίκισή του από μικροοργανισμούς. Παραδείγματα είναι η οξύτητα του γαστρικού υγρού και των ούρων, που προλαμβάνει Αναλυτικά »

Χλωριούχο αιθύλιο

C 2 H 5 Cl. Πτητικό αναισθητικό υγρό που χρησιμοποιείται τοπικά. Όταν ψεκάζεται στο δέρμα εξατμίζεται τόσο γρήγορα που το δέρμα ψύχεται αμέσως. ΧΡΗΣΕΙΣ: Το χλωριούχο αιθύλιο χρησιμοποιείται ως τοπικό Αναλυτικά »

Χλωριούχο κάλιο

Ηλεκτρολύτης που χορηγείται από το στόμα για την θεραπεία και πρόληψη της ένδειας καλίου, σε ασθενείς που δεν δύνανται να λάβουν με την διατροφή τους επαρκείς ποσότητες καλίου. Χρησιμοποιείται επίσης Αναλυτικά »

Χολέρα

Οξεία λοίμωξη η οποία περιλαμβάνει ολόκληρο το λεπτό έντερο, χαρακτηριζόμενη από ακατάσχετη, υδαρή, εκκριτική διάρροια. Χωρίς θεραπεία, η έντονη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση Αναλυτικά »

Χολή

Παχύ, γλοιώδες και πικρό υγρό, το οποίο εκκρίνεται από το ήπαρ. Διέρχεται διαμέσου του ηπατικού πόρου στον κυστικό πόρο της χοληδόχου κύστης και διαμέσου του κοινού χοληδόχου πόρου στο δωδεκαδάκτυλο. Αναλυτικά »

Χοληδόχος κύστη

Απιοειδής ασκός στην κάτω επιφάνεια του δεξιού ηπατικού λοβού που αποθηκεύει τη χολή που προέρχεται από το ήπαρ. Εντός της χοληδόχου κύστης, η χολή συμπυκνώνεται με απομάκρυνση ύδατος. Καθημερινά Αναλυτικά »

Χολοκυστεκτομή

Αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με λαπαροσκοπική ή ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία πραγματοποιείται στην περίπτωση συμπτωματικής χολολιθίασης. Μόνο στις ΗΠΑ, πραγματοποιούνται περισσότερες από Αναλυτικά »

Χολοκυστίτιδα

Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, προκαλούμενη συνήθως από απόφραξη των χοληφόρων πόρων με χολόλιθους. Η προκαλούμενη από χολόλιθους χολοκυστίτιδα, παρατηρείται συχνά, ιδιαίτερα σε γυναίκες, παχύσαρκους Αναλυτικά »

Χόνδρος

Ειδικευμένος τύπος πυκνού συνδετικού ιστού, αποτελούμενος από κύτταρα εμφυτευμένα σε θεμέλια εξωκυττάρια ουσία. Η θεμέλια εξωκυττάρια ουσία είναι πυκνή και συμπαγής και μπορεί να αντισταθεί σε σημαντική Αναλυτικά »

Χόνια κοκκιωματώδης νόσος

Σπάνια, συγγενής και συχνά θανατηφόρος ανοσοανεπάρκεια, χαρακτηριζόμενη από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, προκαλούμενη από βλάβη των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα πολυμορφοπύρηνα λευκά των πασχόντων παιδιών είναι Αναλυτικά »

Χορήγηση φαρμάκου

Οξέα: Τα οξέα, όταν χορηγούνται από το στόμα, πρέπει να δίνονται καλά αραιωμένα μέσω ενός υάλινου σωλήνα ή από σωλήνα στον στόμαχο επειδή είναι διαβρωτικά στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη των δοντιών. Αναλυτικά »

Χορτοφαγία, φυτοφαγία

Η πρακτική και η φιλοσοφία του να τρέφεται κανείς με σπόρους, καρπούς, λαχανικά και φρούτα, αλλά όχι με κρέας ή ζωικά προϊόντα. Οι προσεγγίσεις της χορτοφαγίας ποικίλλουν - μερικοί χορτοφάγοι καταναλώνουν Αναλυτικά »

Χορτοφάγος, φυτοφάγος

Άτομο που δεν καταναλώνει κρέας ή σε ορισμένες περιπτώσεις κανένα ζωικό προϊόν. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το αν τα ψάρια, τα αυγά και/ή τα γαλακτοκομικά είναι αποδεκτά διατροφικά Αναλυτικά »

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ομάδα εξουθενωτικών, προοδευτικών και δυνητικά θανατηφόρων πνευμονοπαθειών, οι οποίες παρουσιάζουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αυξημένη αντίσταση στην κίνηση του αέρα, παράταση της εκπνευστικής φάσης Αναλυτικά »

Χρόνια βρογχίτιδα

Βρογχίτιδα που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη έκκριση βλέννης από το τραχειοβρογχικό δέντρο. Για να τεθεί η διάγνωση της χρόνιας βρογχίτιδας, θα πρέπει να υπάρχει παραγωγικός βήχας για τουλάχιστον Αναλυτικά »

Χρόνια γαστρίτιδα

Παρατεταμένη συνεχής ή διαλείπουσα φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου. Το Helicobacter pylori αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία. Τυπικά προκαλεί επιφανειακές αλλοιώσεις στο βλεννογόνο του άντρου του στομάχου. Αναλυτικά »

Χρόνια δηλητηρίαση με μόλυβδο, μολυβδίαση

Η χρόνια λήψη ή εισπνοή μόλυβδου, η οποία προκαλεί καταστροφή του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος, των νεφρών, των αιμοποιητικών οργάνων και του γαστρεντερικού συστήματος. Τα πρώιμα Αναλυτικά »

Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Μια κακοήθεια, στην οποία ανώμαλα λεμφοκύτταρα, συνήθως Β κύτταρα, πολλαπλασιάζονται και διηθούν τους σωματικούς ιστούς, προκαλώντας συχνά διόγκωση των λεμφαδένων και δυσλειτουργία του ανοσολογικού συστήματος. Αναλυτικά »

Χρόνια μυελογενής λευχαιμία

Μια αιματολογική κακοήθεια που χαρακτηρίζεται από εμμένουσα αύξηση στον αριθμό των κοκκιοκυττάρων, σπληνομεγαλία και μια συγκεκριμένη κυτταρογενετική ανωμαλία -το χρωμόσωμα Philadelphia- στον μυελό των Αναλυτικά »

Χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυνευροπάθεια

Βαθμιαία εξελισσόμενη, αυτοάνοση μυϊκή αδυναμία των χεριών και των ποδιών το οποίο προκαλείται από φλεγμονή του ελύτρου μυελίνης που καλύπτει τους νευράξονες των περιφερικών νεύρων. Η καταστροφή Αναλυτικά »

Χρόνιο γλαύκωμα

Γλαύκωμα στο οποίο η τονομετρία αποκαλύπτει ενδοφθάλμια πίεση της τάξης του 45 ή 50, οι πρόσθιες ακτινοειδείς φλέβες είναι διατεταμένες, ο κερατοειδής χιτώνας είναι διαφανής, η κόρη είναι διεσταλμένη Αναλυτικά »

Χρόνιο μεταναστευτικό ερύθημα

Αποτελεί χαρακτηριστικό εξάνθημα της νόσου του Lyme. Το ECM είναι ένα εξαπλούμενο ερυθρό εξάνθημα με σαφώς αφορζόμενα χείλη και (τυπικά) κεντρική ύφεση. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται εντός 3- 32 Αναλυτικά »

Χρονολόγηση ενδομητρίου

Μικροσκοπικη εξέταση κατάλληλου, χρωματισμένου δείγματος ενδομητρίου για τον καθορισμό των ημερών μέχρι την επόμενη εμμηνορρυσία. Η χρονολόγηση γίνεται με βάση έναν πρότυπο κύκλο 28 ημερών. Επομένως, Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη