Βρέθηκαν 46 λήμματα

Υδατάνθρακας

Οποιοδήποτε από ομάδα οργανικών χημικών, περιλαμβανομένων των σακχάρων, του γλυκογόνου, των αμύλων, των δεξτρινών και των κυτταρινών τα οποία περιέχουν μόνο άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Συνήθως, ο λόγος Αναλυτικά »

Υδράργυρος

ΣΥΜΒ: Hg. Ένα μεταλλικό στοιχείο με ατομικό βάρος 201 και ατομικό αριθμό 80. Είναι αδιάλυτος σε συνηθισμένους διαλύτες, αλλά διαλυτός σε υδροχλωρικό οξύ με βρασμό. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η διαδικασία θα Αναλυτικά »

Υδρογόνο

ΣΥΜΒ: Η. Στοιχείο, το οποίο απαντάται ως άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο και διαθέτει σθένος ενός ηλεκτρονίου· έχει ατομικό βάρος 1,0079, ατομικό αριθμό 1 και ειδικό βάρος 0,069. Ένα λίτρο του αερίου Αναλυτικά »

Υδροκέφαλος

Η συσσώρευση περίσσειας εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) εντός των κοιλιών του εγκεφάλου, εξαιτίας παρεμπόδισης ή καταστροφής των φυσιολογικών διαύλων παροχέτευσης του ΕΝΥ. Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν Αναλυτικά »

Υδρόλυση

Οποιαδήποτε αντίδραση στην οποία το νερό είναι ένα από τα αντιδραστήρια και συγκεκριμένα η ένωση νερού με ένα άλας, προς το σχηματισμό ενός οξέος και μιας βάσης, ένα εκ των οποίων διίσταται περισσότερο Αναλυτικά »

Υδρονέφρωση

Διάταση της νεφρικής πυέλου εξαιτίας απόφραξης της εκροής των ούρων. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οτιδήποτε αποφράσσει τον ουρητήρα ή την ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει υδρονέφρωση. Οι ενσφηνωμένοι νεφρικοί λίθοι Αναλυτικά »

Υδροχολωρική εμετίνη

Το ένυδρο υδροχλωρίδιο ενός αλκαλοειδούς που προέρχεται από την ιπεκακουάνα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εντερικής και εξωεντερικής αμοιβάδωσης. Πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ηλικιωμένα Αναλυτικά »

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Αιμορραγία στον υπαραχνοειδή χώρο του εγκεφάλου, συνήθως λόγω ρήξης ενός ενδοκράνιου ανευρύσματος ή μιας αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας και κάποιες φορές λόγω υπερτασικής αγγειοπάθειας. Η αιμορραγία Αναλυτικά »

Υπασβεστιαιμία

Παθολογικά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει παροδικά σε ασθενείς με βαριά σήψη, βαριά παγκρεατίτιδα, εγκαύματα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να προκληθεί Αναλυτικά »

Υπεζωκοτική (πλευριτική) συλλογή

Συγκέντρωση υγρού στη θωρακική κοιλότητα, ανάμεσα στο σπλαγχνικό και τοιχωματικό πέταλο του υπεζωκότα. Μπορεί να γίνει αντιληπτή σε ακτινογραφία θώρακα, αν η ποσότητα του υγρού υπερβαίνει τα 300 ml.Αναλυτικά »

Υπεραιμία

1. Συμφόρηση· ασυνήθιστη ποσότητα αίματος σε ένα τμήμα. 2. Μορφή βλατίδας· ερυθρές περιοχές στο δέρμα οι οποίες εξαφανίζονται κατά την άσκηση πίεσης. 3. Στη φυσιοθεραπεία, η αύξηση στην ποσότητα του Αναλυτικά »

Υπερασβεστιαιμία

Περίσσεια ασβεστίου στο αίμα. Οι αιτίες αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, τη θεραπεία με λίθιο, κακοήθειες συμπεριλαμβανομένων συμπαγών όγκων και αιματολογικών κακοηθειών, Αναλυτικά »

Υπερβολική δόση, υπερδοσολογία

Μια υπέρμετρη και πιθανώς τοξική ποσότητα ενός φαρμάκου, που χορηγείται κατά λάθος ή λαμβάνεται εσκεμμένα (για παράδειγμα από ασθενείς που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας).Αναλυτικά »

Υπεργλυκαιμία

Παθολογικά υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος, όπως ανευρίσκονται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με ορισμένα φάρμακα (π..χ., στεροειδή). Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει Αναλυτικά »

Υπερδοσολογία φαρμάκου

Η κλινική επίπτωση της υπερβολικής δόσης οποιουδήποτε φαρμάκου (π.χ. ενός αυτοχορηγούμενου, πιθανή θανατηφόρα δόση ενός ναρκωτικού, ενός αντικαταθλιπτικού, ενός μη ναρκωτικού παυσίπονου ή άλλου φαρμάκου). Αναλυτικά »

Υπέρηχος, υπερηχογράφημα

Ήχος μη ακουστός από το ανθρώπινο αυτί, με συχνότητα από 20.000 έως 10' κύκλους/sec περίπου. Η ταχύτητα των υπερήχων μεταβάλλεται ανάλογα με την πυκνότητα και την ελαστικότητα του υλικού μέσα στο Αναλυτικά »

Υπερθερμία

Θερμοκρασία σώματος αυξημένη πάνω από το φυσιολογικό εύρος· ασυνήθιστα υψηλός πυρετός. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η υπερθερμία μπορεί να προκληθεί εξαιτίας θερμοπληξίας· νόσων του κεντρικού νευρικού συστήματος· θυρεοειδικής Αναλυτικά »

Υπερθυρεοειδισμός

Πάθηση προκαλούμενη από υπέρμετρα επίπεδα θυρεοειδούς ορμόνης στο σώμα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η νόσος μπορεί να προκύψει εξαιτίας διαφόρων διαταραχών, όπως η οζώδης βρογχοκήλη και τα τοξικά αδενώματα, η υπερέμεση Αναλυτικά »

Υπερκαλιαιμία

Περίσσεια καλίου στο αίμα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Αυτή η κατάσταση προκαλείται συνήθως από ανεπαρκή απέκκριση καλίου ή ανεπαρκή μετατόπιση καλίου από τους ιστούς στο αίμα. Τα αίτια της ανεπαρκούς απέκκρισης περιλαμβάνουν Αναλυτικά »

Υπερλιποπρωτεϊναιμία

Αυξημένα λιπίδια στο αίμα προκαλούμενα είτε από αυξημένο ρυθμό σύνθεσης ή ελαττωμένο ρυθμό αποδόμησης των λιποπρωτεϊνών. Οι λιποπρωτεΐνες μεταφέρουν τριγλυκερίδια και χοληστερόλη στο πλάσμα. Κλινικά, Αναλυτικά »

Υπέρταση

1. Ένταση ή τόνος μεγαλύτερος του φυσιολογικού. 2. Στους ενήλικες, κατάσταση στην οποία, η συστολική αρτηριακή πίεση (ΑΠ), είναι μεγαλύτερη από 140 mm Hg ή η διαστολική μεγαλύτερη από 90 mm Hg, σε Αναλυτικά »

Υπέρταση επαγόμενη από την εγκυμοσύνη

Επιπλοκή της εγκυμοσύνης, χαρακτηριζόμενη από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πρωτεϊνουρία και οίδημα. Τα διαγνωστικά κριτήρια περιλαμβάνουν αύξηση κατά 30 mm Hg στη συστολική ή κατά 15 mm Hg στη διαστολική Αναλυτικά »

Υπερτασική εγκεφαλοπάθεια

Η απότομη έναρξη κεφαλαλγίας και μεταβολής στη διανοητική κατάσταση (π.χ. ευερεθιστότητα, σύγχυση, σπασμοί και/ ή κώμα) που μπορεί να συνοδεύουν την απότομη και υπερβολική αύξηση της αρτηριακής πίεσης Αναλυτικά »

Υπερτασική κρίση

Οποιαδήποτε έντονη αύξηση στην πίεση του αίματος (συνήθως με διαστολική πίεση μεγαλύτερη των 130 mmHg) με ή χωρίς βλάβη των εσωτερικών οργάνων ή άλλων δομών (π.χ., του εγκεφάλου, της καρδιάς, της Αναλυτικά »

Υπερχολερυθριναιμία

Αυξημένη ποσότητα χολερυθρίνης στο αίμα· η κατάσταση αυτή παρατηρείται σε οποιαδήποτε ασθένεια προκαλεί ίκτερο, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων στις οποίες αποφράσσεται το χοληφόρο δέντρο και αυτών στις Αναλυτικά »

Υπερώα, ουρανίσκος

Η οριζόντια ανατομική δομή που διαχωρίζει τη στοματική από τη ρινική κοιλότητα; η οροφή του στόματος, υποστηριζόμενη στο πρόσθιο τμήμα της από τα γναθικά και υπερώια οστά. ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Κηλίδες Αναλυτικά »

Ύπνος

Περιοδική κατάσταση ανάπαυσης, η οποία συνοδεύεται από ποικίλους βαθμούς απώλειας, έλλειψης αισθήσεων και σχετικής αδράνειας. Παρότι θεωρείται ότι ο ύπνος επέρχεται μια φορά κάθε 24ωρο, τουλάχιστον Αναλυτικά »

Υπογλυκαιμία

Παθολογικά χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που συχνά σχετίζονται με νευρολογικές παρενέργειες και διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η φαρμακοεπαγόμενη υπογλυκαιμία αποτελεί κοινό σύμπτωμα Αναλυτικά »

Υπογονιμότητα, στειρότητα

Αδυναμία επίτευξης κύησης στην διάρκεια ενός έτους ή περισσότερο ενώ υπάρχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη. Η κατάσταση μπορεί να υπάρχει στον ένα ή και στους δύο συντρόφους και ίσως να είναι Αναλυτικά »

Υποδοχέας

1. Υποδοχέας. Στη βιολογία του κυττάρου, μια δομή στην κυτταρική μεμβράνη ή εντός του κυττάρου που συνδέεται με το φάρμακο, την ορμόνη, το χημικό μεσολαβητή ή με ένα μολυσματικό παράγοντα για να Αναλυτικά »

Σελίδες: Επόμενη