Βρέθηκαν 8 λήμματα

Ζάλη

1. Αδιαθεσία, αστάθεια, απώλεια προσανατολισμού στο χώρο ή απώλεια ισορροπίας. 2. Γενικευμένη αδυναμία, εξασθένηση ή προσυγκοπή. 3. Διανοητική αβεβαιότητα· δυσκολία στη συγκέντρωση· αίσθημα αποκοπής Αναλυτικά »

Ζάχαρη, σάκχαρο

Υδατάνθρακας μικρού μοριακού βάρους με γλυκιά γεύση, της ομάδας των μονο- ή δισακχαριτών. Μερικά κοινά σάκχαρα είναι η φρουκτόζη, η γλυκόζη, η λακτόζη, η μαλτόζη, η σακχαρόζη και η ξυλόζη. H από του Αναλυτικά »

Ζελατινάση

Μεταλλοπρωτεϊνάσες που διασπούν τη ζελατίνη ή το μη μετουσιωμένο κολλαγόνο. Έχουν αναγνωριστεί δύο τύποι γελατινάσης, Α και Β. Η γελατινάση Α (ΜΜΡ-2) έχει μοριακό βάρος 72000 περίπου και η γελατινάση Αναλυτικά »

Ζελατίνη

1. Πρωτεϊνικό παράγωγο που προέρχεται από την υδρόλυση του κολλαγόνου του συνδετικού ιστού του δέρματος, των οστών και των αρθρώσεων των ζώων. Χρησιμοποιείται ως τροφή, στην παρασκευή φαρμάκων και Αναλυτικά »

Ζυγωματική απόφυση

1. Λεπτή προεκβολή του κροταφικού οστού. Σχηματίζει το οπίσθιο τμήμα του ζυγωματικού τόξου. 2. Η οπίσθια προεκβολή του ζυγωματικού οστού. Σχηματίζει το πρόσθιο τμήμα του ζυγωματικού τόξου.Αναλυτικά »

Ζυμομύκητας

1. Μονοκύτταρος μύκητας του γένους Saccharomyces ή Candida που αναπαράγεται δι' εκβλαστήσεων. Μετέχει στη ζύμωση των υδατανθράκων. Οι ζυμομύκητες και ιδιαίτερα οι Candida albicans μπορούν να προκαλέσουν Αναλυτικά »

Ζύμωση

Η οξειδωτική αποσύνθεση, υπό αναερόβιες συνθήκες, σύμπλοκων ουσιών διαμέσου της δράσης ενζύμων ή ζυμών, που παράγονται από μικροοργανισμούς. Τα βακτήρια, οι μούχλες και οι μύκητες είναι οι κυρίως Αναλυτικά »

Ζωονόσος

Μόλυνση που εμφανίζεται συχνά σε πληθυσμούς ζώων και ευκαιριακά προσβάλλει τους ανθρώπους. Έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από 250 μικροοργανισμοί προκαλούν ζωονόσους, 30 με 40 εξ αυτών μεταδίδονται από Αναλυτικά »