Νέα έξαρση του πανδημικού κύματος της γρίπης, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από κυλιόμενη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΔΣΥ) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η έρευνα έγινε την 53η εβδομάδα της περιόδου, δηλαδή από τις 28 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου. Έδειξε αύξηση σε όλους του δείκτες της γρίπης, με το 6,3% των ελληνικών νοικοκυριών να έχει τουλάχιστον ένα μέλος με πυρετό και το 4,2% με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Την περασμένη εβδομάδα, τα ποσοστά ήταν 6% και 2,3% αντίστοιχα. Βρίσκονται, δε, στα υψηλότερα επίπεδα μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και υπήρξε κορύφωση του πρώτου πανδημικού κύματος.

Η κλινική εικόνα της νέας γρίπης παραμένει ήπια, καθώς από το σύνολο των ατόμων με πυρετό, το 64,9% είχαν θερμοκρασία από 38 έως 38,9% βαθμούς, το 33,3% από 39 έως 39,9 και μόλις το 1,8% είχαν πάνω από 40 βαθμούς.

Απ΄όσους είχαν γριπώδη συνδρομή, οι περισσότεροι εμφάνιζαν πυρετό ή συνδυασμό συμπτωμάτων βήχα, πονόλαιμου, συναχιού, πονοκέφαλου, πόνων στα κόκαλα και τους μυς και εξάντληση. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς εξετάστηκαν από γιατρό, ενώ το 12% κατέφυγαν σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.