Νέα εποχή για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του στομάχου σηματοδοτεί η έγκριση νέας θεραπείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού – σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης – για πρώτη φορά, η συνολική επιβίωση των εν λόγω ασθενών μπορεί να ξεπεράσει το ένα έτος.

Πρόσφατα, η ουσία τραστουζουμάμπη εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, για χορήγηση σε ασθενείς με HER2-θετικό προχωρημένο καρκίνο του στομάχου. Η έγκριση βασίζεται στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης ToGA, τα οποία έδειξαν ότι η θεραπεία με τραστουζουμάμπη παρατείνει σημαντικά τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από αυτή την επιθετική μορφή καρκίνου.

Η συνολική επιβίωση για τους ασθενείς με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης HER2 στη μελέτη ToGA ήταν 16 μήνες έναντι 11,8 μηνών (κατά μέσον όρο) για τους ασθενείς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Αριστοτέλης Μπάμιας, Παθολόγος-Ογκολόγος, Επικ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τον οποίο ‘Πρόκειται για την πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία που προσφέρει όφελος επιβίωσης στον καρκίνο του στομάχου, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προόδου στην αντιμετώπιση ενός δύσκολα θεραπεύσιμου καρκίνου.

Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η τραστουζουμάμπη θα βοηθήσει τους ασθενείς με HER2-θετικό καρκίνο του στομάχου όσο έχει βοηθήσει τις γυναίκες με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού τα τελευταία χρόνια’.

Βάσει των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων από τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, ToGA, η αίτηση για επέκταση της ένδειξης εξετάστηκε με ταχείς διαδικασίες από τις Ευρωπαϊκές Υγειονομικές Αρχές, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να ωφεληθούν νωρίτερα από αυτή τη θεραπεία που παρατείνει την επιβίωση.

Δεδομένου ότι οι θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο ανέκαθεν συνδέονταν με φτωχή πρόγνωση, τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία την έγκριση της νέας ένδειξης της τραστουζουμάμπης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Dr Richard Schilsky, Ογκολόγου και Προέδρου του ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO): ‘Τα δεδομένα της μελέτης ToGA θα έχουν άμεση επίδραση στα πρότυπα θεραπείας του γαστρικού καρκίνου’.

Η έγκριση κυκλοφορίας της τραστουζουμάμπης έχει άμεση ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία, ενώ σύντομα, αναμένονται οι εγκρίσεις για την επέκταση της ένδειξης και σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

Σχετικά με τον καρκίνο του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο και ο τέταρτος πιο κοινός καρκίνος, με περισσότερα από 1.000.000 περιστατικά καρκίνου του στομάχου να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Ο προχωρημένος καρκίνος του στομάχου συνδέεται με κακή πρόγνωση.

Η διάμεση επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι περίπου 10-11 μήνες με τις επί του παρόντος διαθέσιμες θεραπείες. Περίπου 15-18% των όγκων του στομάχου εμφανίζουν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης HER2.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αποτελεί πρόκληση, εξαιτίας του ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο. Παγκοσμίως, περίπου τα μισά περιστατικά καρκίνου του στομάχου διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια της νόσου και τα υπόλοιπα σε προχωρημένο στάδιο.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου είναι το φύλο (οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στο στομάχι), η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, αλλά και το περιβάλλον και γενετικοί παράγοντες.

Η πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά – ιδιαίτερα σε βιταμίνη C – διατροφή ενδέχεται να βοηθά στην πρόληψη της βλάβης της προστατευτικής επένδυσης του στομάχου, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Σχετικά με τη μελέτη

Η ToGA είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη, φάσης ΙΙΙ, που διερεύνησε τη χορήγηση τραστουζουμάμπης σε ασθενείς με μη εγχειρήσιμο, τοπικά προχωρημένο, υποτροπιάζοντα ή/ και μεταστατικό HER2-θετικό καρκίνο του στομάχου. Περίπου 3.800 ασθενείς με καρκίνο του στομάχου ελέχθησαν για HER2-θετικούς όγκους και από αυτούς 594 ασθενείς με HER2-θετικό καρκίνο του στομάχου συμμετείχαν στη μελέτη.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ως εξής:
Η συνδυαστική θεραπεία με τραστουζουμάμπη σημείωσε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης (από 34,5% σε 47,3%)
Ο συνδυασμός τραστουζουμάμπης με χημειοθεραπεία παρατείνει την επιβίωση μέχρι και τους 16 μήνες στους ασθενείς με HER2-θετικό προχωρημένο καρκίνο του στομάχου, ξεπερνώντας ουσιαστικά το φράγμα των 11,8 μηνών
Στη μελέτη επιβεβαιώθηκε το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας της τραστουζουμάμπης

Σχετικά με την τραστουζουμάμπη

Η τραστουζουμάμπη είναι ένα ανθρωποποιημένο αντίσωμα, που έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να στοχεύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της HER2, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο.

Ο τρόπος δράσης της είναι μοναδικός ως προς το ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και καταστέλλει τη HER2 προκειμένου να στοχεύσει και να καταστρέψει τον όγκο.

Η τραστουζουμάμπη έχει δείξει χωρίς προηγούμενο αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση τόσο του πρώιμου όσο και του προχωρημένου (μεταστατικού) HER2-θετικού καρκίνου του μαστού. Χορηγούμενη μόνη της ως μονοθεραπεία, αλλά και σε συνδυασμό με ή μετά την καθιερωμένη χημειοθεραπεία, η τραστουζουμάμπη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα ποσοστά ανταπόκρισης, την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου και τη συνολική επιβίωση, διατηρώντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής, σε γυναίκες με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού.

Από το 1998, η τραστουζουμάμπη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσότερων από 740.000 γυναικών με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού παγκοσμίως.

Σχετικά με την εξατομικευμένη θεραπεία

Διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στις θεραπείες. Στόχος της Εξατομικευμένης Θεραπείας είναι η χορήγηση της κάθε θεραπείας στοχευμένα προς τους ασθενείς που φαίνεται πιο πιθανόν να ωφεληθούν από αυτήν. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε ανάπτυξη θεραπειών ειδικά σχεδιασμένων για συγκεκριμένες υποομάδες ασθενών, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά στη γενετική τους κατασκευή ή στη μοριακή φύση της νόσου τους.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες να συμβάλει στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, με οφέλη για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και την κοινωνία γενικότερα.

Η θεραπεία με τραστουζουμάμπη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εξατομικευμένης θεραπείας: η μέτρηση του επιπέδου έκφρασης της πρωτεΐνης HER2 στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού με ειδικές δοκιμασίες, αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο αναγνώρισης των ασθενών που είναι περισσότερο πιθανόν να ανταποκριθούν στη τραστουζουμάμπη, μια θεραπεία που στοχεύει ειδικά την HER2.

Η προσέγγιση αυτή έχει εφαρμογή και στη διάγνωση και θεραπεία του HER2-θετικού καρκίνου του στομάχου με τραστουζουμάμπη.