Άνθρωποι που προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Κ μέσω της διατροφής τους μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου ή θανάτου από αυτόν, ιδιαίτερα του πνεύμονα ή του προστάτη, σε σχέση με όσους καταναλώνουν σχετικά λίγες τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’, φαίνεται πως είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ βιταμίνης K και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και θανάτου. Η προηγούμενη έρευνα την είχε συνδέσει με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων βιταμίνης Κ βοηθά στη μείωση του κινδύνου να εκδηλωθούν ορισμένοι καρκίνοι. Ωστόσο, αποτελούν τη βάση για νέες έρευνες, αναφέρει ο Dr. Jakob Linseisin, από το German Cancer Research Center στη Χαιδελβέργη.

Η βιταμίνη Κ υπάρχει σε 2 φυσικές μορφές. Βιταμίνη Κ1 που βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και έλαια λαχανικών και βιταμίνη Κ2 που βρίσκεται στο κρέας και στα τυριά.

Στην έρευνα, η βιταμίνη Κ2 την οποία οι συμμετέχοντες προμηθεύονταν από το τυρί συνδέθηκε με πιθανότητα εμφάνισης ή θανάτου από καρκίνο, σε αντίθεση με τη βιταμίνη K1.

Τα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία 24.340 ενηλίκων ηλικίας 35 έως 64 ετών που δεν έπασχαν από καρκίνο στην αρχή της έρευνας. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την πρόσληψη βιταμίνης Κ. Την επόμενη δεκαετία 1.755 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη ή του πνεύμονα και 458 πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ένα τέταρτο με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης K2 είχε 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από κάποιο είδους καρκίνου σε σχέση με το ένα τέταρτο αντρών και γυναικών με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Αυτό φάνηκε όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, συνήθειες άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση ορισμένων άλλων ουσιών όπως ίνες και ασβέστιο. Από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων που έλαβαν τη μικρότερη ποσότητα βιταμίνης Κ2, 156, ποσοστό 2,6%, πέθαναν από ένα από τα τέσσερα είδη καρκίνου.

Αυτό ίσχυε για το ποσοστό 1,6% των συμμετεχόντων με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης από τις τροφές. Όταν οι ερευνητές εστίασαν χωριστά σε είδη καρκίνου δεν φάνηκε σαφής σχέση μεταξύ κάποιας μορφής βιταμίνης Κ και του καρκίνου του μαστού ή του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, μεγαλύτερη κατανάλωση βιταμίνης Κ2 σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα ή του προστάτη.

Από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων με τη χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2, 47, ποσοστό 0,8%, εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα έναντι 0,4% του ενός τετάρτου που λάμβανε την περισσότερη βιταμίνη Κ2. Όσον φορά τον καρκίνο του προστάτη υπήρχαν 111 περιστατικά μεταξύ του ενός τετάρτου των αντρών με τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης K2 και 65 περιστατικά στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση.

Θεωρητικά, η βιταμίνη Κ θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου. Συχνά χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει μεγάλες δόσεις αντιπηκτικών, αν και αυτό δεν σχετίζεται φανερά με τον καρκίνο. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια φάνηκε ότι η βιταμίνη μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να προάγει την απόπτωση.

Ωστόσο, αν η βιταμίνη Κ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου που προέκυψε από την έρευνα είναι ασαφές. Ένας περιορισμός είναι ότι οι ερευνητές υπολόγισαν την πρόσληψη βιταμίνης Κ με βάση τις διατροφικές συνήθειες που ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Η μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης Κ προήλθε από την κατανάλωση τυριού και είναι πιθανό άλλες ουσίες να συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου.

Πηγές: ‘American Journal of Clinical Nutrition’.