Αν θέλετε το πιστεύετε, αλλά το περιεχόμενο του ντουλαπιού φαρμάκων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για εσάς. Τα αντικείμενα που περιέχονται σε αυτό προσφέρουν ‘μια κλεφτή ματιά’ στην ταυτότητα, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σας.

Συγκρίνετε το ντουλάπι φαρμάκων σας με τα παραδείγματα παρακάτω και ακολουθήστε τις βασικές συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κρατήσετε, τι πρέπει να ξεφορτωθείτε και τα άκρως απαραίτητα προϊόντα για ένα σύγχρονο ντουλάπι φαρμάκων.

Τύπος 1: μινιμαλιστής

Αν το ντουλάπι φαρμάκων σας είναι λιτό, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ένα πολυάσχολο, δραστήριο τρόπο ζωής και δε σας μένει ελεύθερος χρόνος για αναπλήρωση των προμηθειών μόλις εξαντληθούν. Κινδυνεύετε, όμως, να μειώσετε τους ρυθμούς σας, εάν δεν έχετε διαθέσιμα τα άκρως απαραίτητα .

Κοιτάξτε τον παρακάτω κατάλογο και δείτε ποια προϊόντα αξίζει ίσως να έχετε άμεσα διαθέσιμα!

Τύπος 2: Ανήσυχος

Υπάρχει καθόλου κενός χώρος στο ντουλάπι σας; Αν η απάντηση είναι ‘όχι’, τότε ίσως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία. Μάλλον έχετε μια ποικιλία λοσιόν και φαρμάκων που δεν ξέρετε καν γιατί τις αγοράσατε. Έχετε σκεφτεί να κάνετε ένα γενικό ξεκαθάρισμα ώστε να μην ελλοχεύουν κίνδυνοι μεταξύ των αμέτρητων παλιών μπουκαλιών χαπιών;

Τύπος 3: Το κορίτσι των πάρτι

Σε αυτό το ντουλάπι φαρμάκων, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις νύχτες ξεφαντώματος του κοριτσιού των πάρτι. Το παυσίπονο θα το έχει στην τσάντα της, στο ντουλάπι θα βρούμε το κονσίλερ, το σαμπουάν και την ενυδατική κρέμα νυκτός, έτοιμα προς χρήση κατά την επιστροφή της.

Το περιποιημένο στυλ της σημαίνει ότι κρύβει διακριτικά τα προφυλακτικά σε ένα χαριτωμένο, κοριτσίστικο νεσεσέρ.

Τύπος 4: Σούπερ μαμά

Αυτό το τεράστιο απόθεμα αντίδοτων για παιδικά χτυπήματα στο κεφάλι και μώλωπες προδίδει τη σούπερ μαμά. Τα ψηφιακά θερμόμετρα ταχείας ένδειξης και το παυσίπονο για παιδιά θα είναι τα πρώτα της όπλα κατά του πόνου και του πυρετού.

Είναι επίσης πιθανό να διατηρεί αποθέματα αντηλιακού με δείκτη προστασίας 30 για να προστατεύονται τα παιδιά της από τον ήλιο.

Τύπος 5: Ο εργένης

Η προτεραιότητα ενός άνδρα είναι να έχει καλή εμφάνιση και – αν είστε τυχερή – να μυρίζει ωραία. Το ντουλάπι στο μπάνιο θα περιέχει τα προϊόντα περιποίησης της αρεσκείας του και τα απολύτως απαραίτητα, όπως οδοντόκρεμα και ανταλλακτικά για ξυραφάκι.

Είναι πιθανό να μη βρείτε κανένα φάρμακο εδώ, κάτι που εξηγεί ίσως γιατί ένας άνδρας είναι ανήμπορος όταν έχει γρίπη.

Έλεγχος / Καθαρισμός του ντουλαπιού φαρμάκων

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, ενώ το 66% των ενήλικων Αμερικανών αφιερώνει χρόνο για το τακτικό καθάρισμα του ψυγείου, μόνο το 31% δηλώνουν ότι καθαρίζουν μία φορά το χρόνο το ντουλάπι φαρμάκων τους. Καλό είναι λοιπόν να ακολουθείτε τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για να τακτοποιείτε το ντουλάπι φαρμάκων, τα ντουλάπια της κουζίνας, τα συρτάρια ή ακόμη και τις τσάντες σας!

  • Πετάξτε οτιδήποτε έχει λήξει. Ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες για ημερομηνίες – ακόμη και τα φυτικά σκευάσματα ή οι βιταμίνες μπορεί να λήγουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αν έχετε αμφιβολίες για το πόσο καιρό έχει φυλαχθεί ένα προϊόν, ήρθε η ώρα να το πετάξετε.
  • Ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης στα προφυλακτικά. Αν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης ενός προφυλακτικού, ενδέχεται να μην παρέχει προστασία από εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Θα πρέπει να ελέγχετε τις συσκευασίες για να βεβαιώνεστε ότι δεν έχουν σκιστεί και ότι κάθε κουτί περιέχει κενό αέρα.
  • Πετάξτε οτιδήποτε δε θυμάστε για ποιο σκοπό προορίζεται και όλα τα δοχεία χωρίς ετικέτα.
  • Απορρίψτε με ασφαλή τρόπο προϊόντα τα οποία δεν είναι καταλλήλως σφραγισμένα ή αποθηκευμένα. Μπορεί να έχουν επιμολυνθεί ή να είναι αναποτελεσματικά. Ελέγξτε ότι όλα τα καπάκια είναι σφιχτά βιδωμένα και ότι όλα τα φάρμακα φυλάσσονται σύμφωνα με τις συστάσεις της ετικέτας.
  • Εγκαταστήστε κλειδαριές ασφαλείας για παιδιά. ‘Μη ξεχνάτε να κλειδώνετε πάντα το ντουλάπι φαρμάκων και να διατηρείτε όλα τα φάρμακα μακριά από μικρά παιδιά’.

Τα άκρως απαραίτητα ενός ντουλαπιού φαρμάκων

Ο κος Ιωάννης Κάπος, φαρμακοποιός εξηγεί: ‘Ένα καλά εφοδιασμένο ντουλάπι διασφαλίζει ότι τόσο εσείς όσο και η οικογένεια σας, μπορείτε να λάβετε μια γρήγορη, απλή και αποτελεσματική θεραπεία για γενικές, καθημερινές ασθένειες’.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι δεν λείπει κάποιο από τα πιο πρόσφατα προϊόντα υγείας και πρώτων βοηθειών. Αν θέλετε να πρωτοπορείτε, συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τις κυκλοφορίες νέων προϊόντων.

  • Οι αντισηπτικές αλοιφές ή κρέμες είναι ιδανικές για να περιποιηθείτε κοψίματα ή γρατζουνιές ώστε να προστατευθεί το δέρμα κατά την επούλωση και να αποφευχθεί η μόλυνση της περιοχής.
  • Το τσιμπιδάκι είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση ακίδων αλλά και για να βγάλετε τα φρύδια σας. Είναι συνετό να καθαρίζετε το τσιμπιδάκι μετά από κάθε χρήση, ιδανικά με βαμβάκι με οινόπνευμα ή με απολυμαντικά μαντηλάκια μιας χρήσης που θα βρείτε στα περισσότερα φαρμακεία.
  • Τα παυσίπονα αποτελούν ένα σπουδαίο παράδειγμα, καθώς δρουν στην εστία του πόνου και παρέχουν ταχεία ανακούφιση από καθημερινά άλγη και πόνους. Υπάρχει μια γκάμα προϊόντων που στοχεύουν ακριβώς στην πηγή του πόνου, είτε πρόκειται για έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο, μια επίμονη οσφυαλγία ή ακόμη και για συμπτώματα γρίπης.
  • Έμπλαστρα προσαρμοσμένα στον τρόπο ζωής σας. Είτε πρόκειται για μια επανεμφανιζόμενη φουσκάλα από ένα ζευγάρι γόβες στιλέτο, είτε για ένα κόψιμο που πρέπει να καλύψετε πριν πάτε για κολύμπι, τα έμπλαστρα διατίθενται σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και φινιρίσματα για κάθε περίσταση!
  • Αυτοκόλλητες ετικέτες. Αν πολλά άτομα ή μέλη μιας οικογένειας χρησιμοποιούν το ίδιο ντουλάπι μπάνιου ή αν συχνά ξεχνάτε γιατί αγοράσατε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, είναι σημαντικό να καταγράφετε για ποιον προορίζεται το προϊόν, πώς συνέστησε ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να χρησιμοποιείται και την ημερομηνία λήξης του. Οι ετικέτες είναι ιδανικές για σωληνάρια στα οποία το άκρο μπορεί να τυλιχθεί προς τα πάνω αποκρύπτοντας την ημερομηνία λήξης.

Πηγές: 1. Levy, S. Campaign launched to promote safe drug use. Drug Topics. Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://drugtopics.modernmedicine.com/drugtopics/article/articleDetail.jsp?id=193798. Last accessed: 20 July