Από τα σούπερ μάρκετ θα διατίθενται τα βρεφικά γάλατα από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Αυτό ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος συνεχάρη τον συνάδελφό του, λέγοντας ότι πέτυχε για τα γάλατα τιμές κατά 20% χαμηλότερες από εκείνες των φαρμακείων.

Το θέμα προκαλεί την αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι 'ξεσπάθωσαν' κατά του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Με αφορμή πρόσφατη δήλωσή του, ότι τα εν λόγω φάρμακα κακώς διατίθενται μόνον από τα φαρμακεία, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κάνει λόγο για 'αυτογκόλ' του κ. Ξυνίδη και εξηγεί:

'Ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης στην προσπάθειά του να δηλώσει παρών στις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, υπέπεσε σε ένα βαρύτατο ατόπημα. Ενέπλεξε τον τρόπο διάθεσης των βρεφικών γαλάτων με τα εσωκομματικά μαχαιρώματα του κόμματός του.

Ξεπέρασε έτσι κάθε όριο ασχετοσύνης πετυχαίνοντας 'αυτογκόλ', αφού κατάφερε να αντιπολιτευθεί …τον ίδιο του τον εαυτό. Διότι το από πού διατίθενται τα βρεφικά γάλατα το αποφασίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο ο ίδιος είναι υπουργός.

Θα όφειλε βεβαίως κατέχοντας αυτή τη θέση, εάν ήθελε να την τιμά, να γνωρίζει ότι για το θέμα αυτό έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Απόφαση 492/664/29-6-1995- Υπόθεση C391/92).

Εάν ο κ. Ξυνίδης πιστεύει ότι είναι υπεράνω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έτσι είναι, εάν έτσι νομίζει'.

Λαγός

Με νεώτερη ανακοίνωσή του, το προεδρείο του Συλλόγου χαρακτηρίζει τον κ. Ξυνίδη 'λαγό':

'Πριν παρελθουν 24 ώρες από την περίφημη δήλωσή του, έσπευσαν… όλως τυχαίως, να ανακοινώσουν οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Λοβέρδος, την διάθεση των βρεφικών γαλάτων από τα σουπερ μάρκετ.

Οι δύο υπουργοί με την ανακοίνωση τους αυτή αγνόησαν και περιφρόνησαν σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και του Ε.Ο.Φ. που ακόμη και πρόσφατα (6.7.2011) όταν ρωτήθηκε, διετύπωσε εγγράφως και χωρίς επιφυλάξεις την άποψη του ότι «η απόφαση περί διάθεσης των παρασκευασμάτων για βρέφη από τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Είναι προφανές ότι οι δύο υπουργοί αισθάνθηκαν την ανάγκη να προσφέρουν χριστουγεννιάτικο δωράκι στην 'αναξιοπαθούσα τάξη των ιδιοκτητών σουπερ μάρκετ'.

Την απάντηση και την ανταπόδοση του δώρου αυτού θα την εισπράξουν στα δικαστήρια και στις κάλπες. Τα ψέματα τελείωσαν. Πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες.

Το μόνο βέβαιο από μια τέτοια προοπτική είναι ότι θα δοθεί ένα ακόμη 'δωράκι' στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που θα αφαιρεθεί από τους φαρμακοποιούς'.

Δ.Κ