Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα της γρίπης, με τους θανάτους να έχουν φτάσει τους 20 έως και την Πέμπτη.

Αυτό προκύπτει από την εβδομαδιαία αναφορά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι το Α(Η3Ν2) και το Β.

Κατά την εβδομάδα 5 έως 11 Μαρτίου, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή εμφανίζουν πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, εξακολουθούν να παραμένουν όμως σε υψηλά επίπεδα.

Βρίσκονται επίσης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας της περσινής περιόδου 2010 - 2011 και της περιόδου της πανδημίας 2009 - 2010, όπου κατά την ίδια εβδομάδα βρισκόταν σε αποδρομή το επιδημικό και το πανδημικό κύμα αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι απαιτείται καταγραφή πτώσης της δραστηριότητας της γρίπης επί τουλάχιστον δύο συνεχείς εβδομάδες, προκειμένου να τεκμηριωθεί είσοδος σε περίοδο αποδρομής του επιδημικού κύματος. Αναλυτικά:

  • Κατά την εβδομάδα 5 έως 11 Μαρτίου, απεστάλησαν στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά 190 κλινικά δείγματα. Τα 107 (56,3%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης. Τα 55 (51,4%) από τα θετικά δείγματα ήταν ιός γρίπης τύπου Β και τα 52 (48,6%) ήταν ιός γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).
  • Μέχρι την Πέμπτη 15 Μαρτίου (ώρα 13:00), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 83 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τέσσερα σοβαρά περιστατικά που δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.
  • Έχουν, επίσης, καταγραφεί 20 θάνατοι. Αφορούν 16 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και τέσσερις ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ένα από τα είκοσι αυτά κρούσματα ήταν εισαγόμενο.
Η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες παρουσίασε οριακή αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη.

Δ.Κ.