Η συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική τους ονομασία, προκαλεί τριβές μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της τρόικας.

Το θέμα μπαίνει μετ΄ επιτάσεως στη συνάντηση του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου με την τρόικα, τη Δευτέρα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να συνταγογραφούνται τα φάρμακα με τη δραστική τους ουσία και να επιλέγει ο φαρμακοποιός ποιο σκεύασμα θα χορηγεί.

Εκτιμούν ότι το μέτρο θα αποδυναμώσει τη σχέση γιατρών και βιομηχανίας φαρμάκου, επιφέροντας μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 150 εκατομμύρια το χρόνο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας αντιτείνει ότι το μέτρο θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου.

Στα υπόλοιπα μέτρα που ζητεί άμεσα η τρόικα, το υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει προχωρήσει σημαντικά.

Πρόκειται για την ανατιμολόγηση πολλών σκευασμάτων, με την έκδοση νέου δελτίου τιμών.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το δελτίο θα περιέχει φάρμακα τα οποία βγαίνουν εκτός πατέντας προστασίας και μειώνεται η τιμή τους στο 40%.

Τις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί το νέο δελτίο από το υπουργείο Υγείας.

ΕΟΠΥΥ

Τα υπόλοιπα μέτρα που εκκρεμούν, είναι η αύξηση της εισφοράς στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, από 12 ευρώ σε 24 ευρώ το μήνα.

Η αλλαγή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ, με μειώσεις στις τιμές ορισμένες εξετάσεων.

Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών (από 15% έως 30%).

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, με το 'πακέτο' των μέτρων που παρουσίασε στην τρόικα, μπορεί να επιτευχθεί ετήσια μείωσης της τάξης των 950 εκατομμυρίων ευρώ.

Δ.Κ