Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο ή κατεργασμένο κρέας διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορες μορφές καρκίνου. Νέα έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση κρέατος και με τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και του παχέως εντέρου.

Η μελέτη είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που δείχνει σχέση μεταξύ του κρέατος και του καρκίνου στον πνεύμονα. Παράλληλα δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κρέας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι και στον οισοφάγο, ενώ αυξάνεται στους άντρες και ο κίνδυνος για καρκίνο στο πάγκρεας.

Σύμφωνα με την Dr.Amanda Cross και τους συνεργάτες της στο Εθνικό Ινστιτούτο Kαρκίνου, στις ΗΠΑ, η μείωση στην κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των περιστατικών. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'PLoS Medicine.'

Οι ερευνητές εξέτασαν 500.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 71 ετών. Μετά από 8 χρόνια, διαγνώστηκαν 53.396 περιστατικά καρκίνου.

Σημαντικά στατιστικώς αυξημένος κίνδυνος αφορούσε τον οισοφάγο, το παχύ έντερο, το συκώτι και τον καρκίνο στους πνεύμονες, σε σύγκριση μεταξύ των συμμετεχόντων με τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη κατανάλωση κρέατος.

Επιπλέον, οι άνθρωποι στο υψηλότερο 20% αυτών που κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο και 16% για καρκίνο στον πνεύμονα. Οι διαφορές ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τον παράγοντα του καπνίσματος.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν συσχετίστηκε με καρκίνο του στομάχου ή της ουροδόχου κύστης, λευχαιμία, λέμφωμα ή μελάνωμα, σημειώνουν οι ερευνητές

Κόκκινο κρέας θεωρούνται όλοι οι τύποι μοσχαρίσιου, αρνιού και χοιρινού. Στο κατεργασμένο κρέας περιλαμβάνονται το μπέικον, το λουκάνικο, το ζαμπόν, το λουκάνικο πουλερικών και το χότ ντογκ.

Το κρέας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο μέσω πολλών οδών.

Για παράδειγμα το κόκκινο και το κατεργασμένο κρέας είναι και τα δυο πηγές κορεσμένου λίπους και σιδήρου, τα οποία έχουν συσχετιστεί με καρκινογένεση. Το κρέας είναι επίσης πηγή αρκετών χημικών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλαγές στο DNA.

Η κατανάλωση κρέατος σε σχέση με τον κίνδυνο για καρκίνο έχει αποκαλυφτεί από περισσότερες από 100 επιδημιολογικές έρευνες από πολλές χώρες με διαφορετική διατροφή, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγές: 'PLoS Medicine'