Αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Diabetes Care’ υποδεικνύουν ότι μια δόση ξυδιού πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη ΙΙ.

Oπως σημειώνουν οι ερευνητές Dr.Carol Johnston του Arizona State University και η ομάδα της, λόγω της σημασίας της διατήρησης φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον εντοπισμό τροφών που θα βοηθήσουν ανθρώπους με διαβήτη να ελέγξουν την πάθησή τους.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ξυδιού με το γεύμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση του ξυδιού πριν τον ύπνο, σε 4 άντρες και 7 γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ που δεν έπαιρναν ινσουλίνη. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40 έως 72 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στις 7.00 π.μ επί τρεις συνεχείς μέρες πριν την έναρξη της έρευνας. Στη συνέχεια επί δυο μέρες έδωσαν στους εθελοντές δυο κουταλάκια ξύδι ή νερό πριν τον ύπνο και λίγο τυρί.

Μετά από περίοδο 3 έως 5 ημερών κατά την οποία δεν έλαβαν ξύδι, οι εθελοντές μετακινήθηκαν προς την άλλη ΄συνταγή’.

Οι συμμετέχοντες είχαν γλυκόζη νηστείας στα 7,6 mmol/L πριν την έναρξη της έρευνας. (Τα επίπεδα γλυκόζης στους μη διαβητικούς γενικά βρίσκονται στα 5,5 mmol/L ή χαμηλότερα.)

Η γλυκόζη νηστείας στους διαβητικούς μειώθηκε κατά 0,15 mmol/L (2%) με το εικονικό φάρμακο και κατά 0,26 mmol/L (4%) με το ξύδι, στατιστικά σημαντική διαφορά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αγωγή με ξύδι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους 6 συμμετέχοντες που είχαν γλυκόζη νηστείας μεγαλύτερη από 7,2 mmol/L. Η γλυκόζη νηστείας σε αυτούς ήταν μειωμένη κατά 6% σε σύγκριση με μείωση κατά 0,7% σε αυτούς που είχαν γλυκόζη νηστείας μικρότερη από 7,2 mmol/L.

Το ξύδι είναι ευρέως διαθέσιμο, φτηνό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο. Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν μπορεί να αποτελέσει συνοδευτική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη.

Πηγές: ‘Diabetes Care’