Εξέταση αίματος που θα ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού στα αρχικά του στάδια, ενδεχομένως θα είναι διαθέσιμη τον επόμενο χρόνο, στη Βρετανία.

Εταιρία από τη Νορβηγία ανακοίνωσε ότι το τεστ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εντοπίζει την ασθένεια πριν ακόμα τα συμπτώματα γίνουν εμφανή.

Η εξέταση έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει μη φυσιολογική εμφάνιση γονιδιακής δραστηριότητας, που δεν βρίσκεται σε υγιή ιστό.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μαστογραφία θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά για τις νέες γυναίκες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επειδή το στήθος είναι πιο πυκνό σε νεαρότερες ηλικίες, οι μαστογραφίες μπορεί ενδεχομένως να μην εντοπίσουν αλλαγές στον ιστό.

Οι αρχικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι το νέο τεστ μπορεί να εντοπίσει το 88% των καρκίνων στο μαστό. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να αποδειχτεί ότι η εξέταση είναι αξιόπιστη.

Προς το παρόν, στη Βρετανία, σχεδιάζεται να γίνει διαθέσιμο ιδιωτικώς, με κόστος μεταξύ 200 και 300 λιρών.

Η Dr.Sarah Rawlings, εκπρόσωπος Ιδρύματος για τον Καρκίνο, δήλωσε ότι νέες μέθοδοι προς την κατεύθυνση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στο μαστό πρέπει να ενθαρρυνθούν, διότι όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση και αρχίζει η θεραπεία τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες επιτυχούς αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας, θεωρεί πως για να χρησιμοποιηθεί ευρέως τέτοιο τεστ είναι σημαντικό να αποδειχτεί και η ακρίβεια και η αξιοπιστία του. Καταλήγοντας, δηλώνει πως αν και γνωρίζουν οι επιστήμονες ότι είναι δύσκολο να ερμηνευτεί μια μαστογραφία σε γυναίκα με πυκνό ιστό στο μαστό-όπως στην περίπτωση των νέων γυναικών-είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος στο μαστό είναι σπάνιος στις νεαρότερες γυναίκες.