Σύμφωνα με έρευνες, οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία σε σχέση με τους απαισιόδοξους. Στο περιοδικό ‘Harvard Men's Health Watch’ διερευνώνται οι πιθανές αιτίες της σχέσης μεταξύ της αισιοδοξίας και της καλύτερης κατάστασης της υγείας.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων των ερευνών είναι τα ακόλουθα:

  • Οι αισιόδοξοι ασθενείς με by-pass είχαν τις μισές πιθανότητες σε σχέση με τους απαισιόδοξους να χρειαστούν επανεισαγωγή στο νοσοκομείο.
  • Οι πολύ απαισιόδοξοι άντρες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.
  • Οι άνθρωποι με θετικά συναισθήματα είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
  • Σε μια έρευνα, οι άντρες που ήταν περισσότερο απαισιόδοξοι είχαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό νόσημα σε σχέση με τους πιο αισιόδοξους.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η αισιοδοξία ευνοεί την υγεία. Ωστόσο, άνθρωποι που είναι υγιείς είναι πιθανό να έχουν καλύτερες προοπτικές σε σχέση με ανθρώπους που νοσούν, έτσι ενδεχομένως η αισιοδοξία να είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της καλής υγείας αντί για το ανάποδο.

Για να εξουδετερώσουν αυτό το επιχείρημα οι ερευνητές προσάρμοσαν τις αναλύσεις τους να λαμβάνουν υπόψη προϋπάρχουσες παθήσεις. Οι έρευνες στις οποίες έγιναν αυτές οι προσαρμογές ανακάλυψαν ότι οι υπάρχουσες ασθένειες δεν ‘εξαφάνισαν’ τα οφέλη της αισιοδοξίας.

Μια εξήγηση υποδεικνύει πως είναι πιθανό ότι οι αισιόδοξοι είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερα χρόνια επειδή έχουν υγιεινότερο τρόπο ζωής, ισχυρότερες κοινωνικές σχέσεις και στήριξη και λαμβάνουν καλύτερη ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετα, η αισιοδοξία μπορεί να έχει βιολογικά οφέλη, όπως χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες και λιγότερη φλεγμονή.

Καταλήγοντας, η κληρονομικότητα μπορεί να εξηγήσει μέρος της σχέσης μεταξύ της αισιοδοξίας και της καλύτερης κατάστασης της υγείας. Είναι πιθανό, γονίδια να προδιαθέτουν ορισμένους ανθρώπους στην αισιοδοξία και τα ίδια γονίδια να επηρεάζουν την υγεία και τη μακροζωία.

Το περιοδικό υποδεικνύει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα επειδή είναι πιθανό να ενέχονται πολλοί μηχανισμοί στη σχέση αυτή.

Πηγές: ‘Harvard Men's Health Watch’