Του Δημήτρη Καραγιώργου

Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, εξελέγη ο κ. Γιάννης Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκλογή του έγινε κατά την ετήσια γενική συνέλευση των εθνικών αντιπροσώπων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στις 14 Μαΐου 2008. Η Ένωση, που λειτουργεί υπό τη μορφή διεθνούς Δικτύου, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1992 και σήμερα αριθμεί ως μέλη περισσότερα από 700 νοσοκομεία και πολλές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας απ’ όλες τις ηπείρους της υφηλίου.

Σκοπός της είναι η προαγωγή υγείας των ασθενών, αλλά και των εργαζομένων στις υπηρεσίες Υγείας, η συνεργασία με την κοινότητα και η αναβάθμιση του φυσικού και οργανωτικού περιβάλλοντος των νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα, λειτουργεί το αντίστοιχο Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων Προαγωγής Υγείας, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα αριθμεί ως μέλη 26 νοσοκομεία απ’ όλη τη χώρα. Το Εθνικό Δίκτυο, που σύντομα θα επεκταθεί και σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, έχει αναλάβει τη διοργάνωση του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Προαγωγής Υγείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, τον Μάιο του 2009.

Ο κ. Γιάννης Τούντας, είναι απόφοιτος του Κολεγίου του Χάρβαρντ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Έχει λάβει τις ειδικότητες της Παθολογίας και της Κοινωνικής Ιατρικής και σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προαγωγής και Αγωγής Υγείας.

Έχει συγγράψει τρία βιβλία, είναι εκδότης του περιοδικού ‘Νέα Υγεία’ και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.