Οι κλινικά παχύσαρκοι άνθρωποι που υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δίνει νέες ενδείξεις για τα οφέλη στην υγεία από αυτές τις επεμβάσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε βαριατρικές επεμβάσεις είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό και στο κόλον. Πολλοί εμφάνισαν σημαντική απώλεια βάρους μετά από τέτοιου είδους επέμβαση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.035 ασθενείς με κλινική παχυσαρκία που είχαν υποστεί βαριατρική επέμβαση, για 5 χρόνια.

Παράλληλα παρακολούθησαν 5.746 ασθενείς που ταίριαζαν με την προηγούμενη ομάδα στην ηλικία, το φύλο και το βάρος αλλά δεν είχαν υποστεί αυτού του είδους την επέμβαση.

Όσοι υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση είχαν περίπου 80% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, έδειξε η έρευνα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Νίκολας Σπύρου, που δημοσιεύει την έρευνά του στο ‘New England Journal of Medicine’ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η απώλεια βάρους μέσω της βαριατρικής επέμβασης σε περίπτωση κλινικής παχυσαρκίας είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία αλλά και για την ποιότητα ζωής.

Εκτός από το ότι μειώθηκαν τα περιστατικά καρκίνου στο μαστό κατά 85% περίπου, και του κόλον κατά 70%, αυτοί που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική είχαν και μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας, στο δέρμα και στη μήτρα.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από διάφορους τύπους καρκίνου, στους οποίους περιλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού, του κόλον, του οισοφάγου και των νεφρών, καθώς και από άλλες ασθένειες.

Η έρευνα ενισχύει ευρήματα που δημοσιεύτηκαν πέρσι στο New England Journal of Medicine, σύμφωνα με τα οποία, οι παχύσαρκοι άνθρωποι που έχουν υποστεί βαριατρική επέμβαση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, διαβήτη καθώς και καρκίνο, σε σύγκριση με παχύσαρκους ανθρώπους που δεν έχουν υποστεί τέτοια επέμβαση.

Στην έρευνα οι περισσότεροι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού bypass, η οποία καθιστά το στομάχι μικρότερο και επιτρέπει την τροφή να παρακάμψει μέρος του λεπτού εντέρου.

Όπως υπολογίζεται, 205.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση στις ΗΠΑ πέρσι.

Άλλες έρευνες που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Βαριατρικής Ιατρικής περιέγραψαν επίσης οφέλη στην υγεία ανθρώπων που έχασαν βάρος μετά από βαριατρική επέμβαση.

Έρευνα του Dr. Daniel Gagne, του Western Pennsylvania Hospital στο Πίτσμπουργκ, έδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με άσθμα και αρθρίτιδα μπόρεσαν να σταματήσουν τη λήψη στεροειδών για την αντιμετώπιση των ασθενειών σε διάστημα περίπου ενός χρόνου μετά την βαριατρική επέμβαση.

Η έρευνα έγινε σε 49 κλινικά παχύσαρκους ασθενείς που έπαιρναν στεροειδή και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων ασθενειών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπέδειξαν ότι η απώλεια λιγότερου από το μισό υπερβάλλοντος βάρους μέσα σε ένα χρόνο μετά την βαριατρική επέμβαση ήταν αρκετή για να δουν οι ασθενείς σημαντική βελτίωση στο διαβήτη τύπου 2, στην υπέρταση, στην υψηλή χοληστερόλη και στην άπνοια.

Πηγές: 'New England Journal of Medicine'